Deventer Ziekenhuis opende deze zomer haar nieuwe Centrum voor Radiologie en Nucleaire Geneeskunde (CRN) en het Borstcentrum. Ontwikkelende bouwer Van Wijnen en het ziekenhuis kijken terug op een vlot verlopen bouwproces. Het feit dat de partijen elkaar al kenden vereenvoudigde het proces aanzienlijk, al blijft bouwen op een plek met een IC boven je hoofd in coronatijd een uitdagende klus.
We kijken terug op het bouwproces met René Worm (Deventer Ziekenhuis, Hoofd Beheer en Techniek), Eric Kroon (Deventer Ziekenhuis, lid van de Raad van Bestuur), Edwin Brokelman (Van Wijnen, projectleider Onderhoud en Beheer Vestiging Deventer) en Peter Nugteren (Van Wijnen, adjunct-directeur Vestiging Deventer).
Maar eerst even naar het plan. In het najaar van 2020 begon, na ruim twee jaar voorbereiding, de nieuwbouw van het nieuwe CRN en Borstcentrum. “Het oude centrum was te klein en de faciliteiten voldeden niet meer aan de privacybescherming. Er waren bijvoorbeeld kruisende patiëntenstromen, waarbij bedden door wachtruimtes werden gereden”, legt Kroon uit. “Nu is een rechtstreekse doorgang van de SEH naar de radiologie gecreëerd. Naast de onderzoeks- en behandelruimtes heeft het verbouwde CRN nieuwe werkplekken, een nieuwe ontvangstruimte en vergaderruimtes. En door het CRN te verplaatsen en met ruimtes te schuiven ontstond ruimte voor een eigen plek voor het Borstcentrum. In het souterrain zijn daarvoor vooral werkplekken gecreëerd; nu biedt het onderdak aan de Service Desk, het Facilitair Bedrijf en een overlegruimte.”
Voor de gehele nieuwbouw en verbouw werd Van Wijnen als hoofdaannemer gecontracteerd. Volgens Worm een logische keuze. “Van Wijnen is min of meer ons vaste contact voor het aannemerswerk. Natuurlijk is er een Request for Proposal geweest, maar we hebben goede ervaringen met Van Wijnen. Voor ons was het belangrijk om te werken met een aannemer die ervaring heeft in een zorgomgeving. Een deel van de plannen moest onder de IC worden uitgevoerd, dat betekent dat je de werkzaamheden goed op elkaar moet afstemmen en dat er rust moet zijn op de momenten dat het ziekenhuis daarom vraagt.”
Voor Nugteren en Brokelman is het werken in een ziekenhuisomgeving een bekend gegeven. “We kennen het ziekenhuis, je bent te gast en het is belangrijk dat je je dat op alle momenten realiseert. Dat geldt ook voor de onderaannemers die je meebrengt. We hebben het hele plan opgedeeld in negen fases, die soms gedeeltelijk gelijk opgingen.
De fasering betekende een minimale verstoring van de processen in het ziekenhuis. Het had sneller gekund, maar dan was de impact groter geweest”, zo stelt Nugteren. Bij de nieuwbouw van het ziekenhuis werd het deel waar nu de IC is gevestigd op palen gezet. Onder dat deel, in het souterrain, is nu het CRN gevestigd, inclusief de ondersteunende functies. Het betekende een relatief eenvoudige aanpassing aan de constructie. Worm: “Bij de bouw in 2008 werd al slim rekening gehouden met uitbreiding. Ook voorzag het ontwerp destijds in een slimme infrastructuur met onder andere korte looplijnen Daar plukken we nu de vruchten van. En omdat de meeste werkzaamheden aan de buitenkant van het ziekenhuis plaats vonden, bleef de impact beperkt.”
De partijen kenden elkaar, dus tweewekelijks overleg en een maandelijkse bouwvergadering volstonden. Kroon: “De fase voorafgaand aan de bouw was intensief. Vooraf waren de wensen van de gebruikers uitgebreid in kaart gebracht. We hebben daar uitgebreid ondersteuning bij gehad van Kalcio Healthcare. In onze ogen een belangrijke schakel. Zij verzorgde de procesanalyse en de overbrugging naar de werkvloer. Ondersteuning van een externe partij is belangrijk. Je moet voorkomen dat je punten over het hoofd ziet en een externe partij kijkt er net weer iets anders tegenaan. Alles is tot op bijna stopcontactniveau afgekaart. Tijdens de bouw zijn er dan ook minimale correcties geweest.”
Al met al kijken de betrokkenen terug op een goed verlopen proces, ook al moesten de werkzaamheden door corona een week stilgelegd worden. Terugkijkend zet Kroon de succesfactoren op een rij: “Voor ons was de betrokkenheid van het personeel heel belangrijk. Dat betekent een goede communicatie. Iedereen wist dat de bouw af en toe voor overlast kon zorgen, maar dat was geen probleem. De werkzaamheden zijn altijd goed op elkaar afgestemd. Ook de aansluiting van het bouwplan en de inrichting op het werkproces door de input van de professionals hebben bijgedragen aan het succes.” Brokelman heeft de flexibiliteit van de ziekenhuismedewerkers erg gewaardeerd. “Daarnaast was het voor ons een groot voordeel dat we het ziekenhuis kennen. Je weet hoe de infrastructuur in elkaar steekt en je kent de mensen. Het is makkelijk als je af en toe even bij elkaar binnen kunt lopen en direct bij de goede man of vrouw aan het bureau staat. Tja, en wat kan er beter? Zodra een ziekenhuis begint te denken over nieuwbouw of verbouw wil je als aannemers zo snel mogelijk aan tafel zitten. Hiermee is uitvoeringsdeskundigheid, maakbaarheid en kostendeskundigheid in te brengen op het moment dat het plan nog plooibaar is. Hierna moet het plan er staan. Door eerdere resultaten en door ons contact konden we ook nu weer snel aanschuiven en dat vereenvoudigt het totale proces aanzienlijk.”