Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuw dagbestedingsgebouw  Het Dok voor Stichting Zuidwester

Nieuw dagbestedingsgebouw Het Dok voor Stichting Zuidwester

Op zaterdag 5 september 2015 vond, op het terrein Hernesseroord van Stichting Zuidwester in Middelharnis, de officiële en feestelijke opening plaats van Het Dok. Zuidwester biedt zorg en ondersteuning aan kwetsbare burgers in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant.

EGM architecten ontwierp een open en gastvrije ontmoetingsplek voor omwonenden en cliënten ter vervanging van de bestaande, verouderde voorzieningen op het terrein. In het nieuwe dagbestedingsgebouw Het Dok werken cliënten met een (licht) verstandelijke beperking in de brasserie Dok16, de print- en copyshop, Atelier Kunstwereld en de winkel.
De nieuwbouw bevindt zich in een omgeving waar water en groen de boventoon voeren. Het gebouw is vanaf de hoofdentree van het terrein het visitekaartje en vormt ook voor bezoekers van buiten een uitnodigende ontmoetingsplek. De diverse verouderde en verspreid gelegen dagbestedingsfuncties komen samen onder dit nieuwe dak. EGM architecten ontwierp daarom een markant en transparant dagbestedingsgebouw dat van diverse kanten toegankelijk is.

Open en uitnodigend
Het Dok is transparant, maar biedt tegelijkertijd bescherming. De gevels bestaan uit verdiepingshoge raampartijen, waardoor er veel daglicht naar binnen komt en er zicht is op de groene omgeving. Houten delen in de gevel zorgen voor een natuurlijke uitstraling en geven ook beschutting aan ruimten die dat nodig hebben. Ook de luifel die integraal uitsteekt, is zowel open en uitnodigend als beschuttend. Zo kan elke cliëntengroep buitenom droog naar zijn eigen werkplek, via een eigen toegang en eigen ruimte. De brasserie Dok16 heeft het grootste overstek boven een riant buitenterras. Deze ‘buitenkamer’ biedt zowel bij regen als zonneschijn goed uitzicht op de hoofdentree en de kinderboerderij en vormt hiermee het visitekaartje van Hernesseroord. “Het Dok is een fijne ontmoetingsplek geworden waar niet alleen cliënten en medewerkers een fijne werkplek hebben gekregen, maar waar ook omwonenden en bezoekers van harte welkom zijn!”

Tekst: Stichting Zuidwester/EGM architecten

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details