Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Woonzorg & Verpleeghuizen

Nieuw interieur voor woonzorgcentrum Ametisthorst

JHML1412-4530

11 mei 2015 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

In de Haagse wijk Mariahoeve ligt aan de Ametisthorst het woonzorgcentrum met dezelfde naam. Dertig jaar geleden heeft Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW Zorg) dit vijflaagse gebouw met honderd kamers laten neerzetten. De leeftijd van het pand kun je van de buitenzijde aflezen; eenmaal binnen is het een ander verhaal. Daar zijn alle gangen op de verdiepingen zodanig gerenoveerd dat je je in een licht en eigentijds verzorgingshuis waant. Bij deze renovatie is gebruikgemaakt van belevingsgericht ontwerpen.

Belevingsgericht ontwerpen is afgestemd op de doelgroep en vergemakkelijkt het wonen voor ouderen bij wie het geheugen en de ogen achteruitgaan. Deze filosofie werd een van de uitgangspunten bij de renovatie van het woonzorgcentrum. “Het pand is dertig jaar oud en was hard aan vernieuwing toe”, zegt locatiemanager Lisa Brand. “Zo was er te weinig verlichting, lag er op de verdiepingen donkere, vaste vloerbedekking en was er aan het eind van elke gang een donkerblauwe deur die op een zwart gat leek. Alle gangen waren hetzelfde en sommige bewoners konden hun eigen kamer niet meer vinden.”
Naast het feit dat vaste vloerbedekking in een huis waar veel dementerende mensen wonen niet handig is, was de omgeving voor hen ook te donker. “Bij het ouder worden, worden kleuren milder waargenomen. En omdat ouderen vaak ook geen schaduwen meer zien, waren sommigen bang om te vallen en durfden zelfs hun kamer niet meer uit.” Architectenbureau Inner Architecture werd ingeschakeld om de gangen op de verdiepingen te moderniseren en aan te passen aan de bewoners en medewerkers.

Contrasterende kleuren
De sombere vloerbedekking maakte plaats voor functioneel marmoleum, een makkelijk schoon te houden product, in verschillende felle kleuren. Iedere verdieping kreeg een eigen opvallende kleurstelling, waarbij wandpanelen en vloeren op elkaar afgestemd werden. “De kleuren daarvan variëren van geel tot oranje, oranjerood en rood”, licht architect Sechmet Bötger toe. “Door felle contrasterende kleuren toe te passen, kunnen ouderen alles beter onderscheiden en hoeven ze minder bang te zijn om te vallen of te verdwalen.” Naast de gekleurde wandpanelen zijn de muren verder wit gelaten om teveel prikkels te vermijden.

Herkenbaarheid
Verder kregen verdiepingen en kamers duidelijkere nummers en werd de verlichting aangepast. Overal zijn aan de plafonds in de gangen en trappenhuizen energiebesparende led-lampen bevestigd. Die geven veel meer licht, waardoor ook de afstanden kleiner lijken. Voor ouderen is dat prettig, omdat het een veiliger gevoel geeft.
“Die veiligheid wordt nog eens vergroot door de schilderijtjes naast de voordeuren die elke gang nóg herkenbaarder maken”, vertelt de locatiemanager. “Iedere bewoner mocht een onderwerp kiezen waaraan hij of zij gehecht is. Dat kan een huisdier zijn of een bepaald voorwerp. Daarvan is een foto gemaakt die vervolgens op wit canvas is afgedrukt en naast de eigen voordeur is bevestigd. Dat ziet er gezellig en persoonlijk uit en geeft de bewoners tegelijk houvast, zodat ze zich niet in de kamerdeur kunnen vergissen.”
Volgens de architect heeft elke etage nu een eigen herkenbare identiteit. “Het is klein, huiselijk en veilig geworden. De verwarring is weggehaald, ook voor de verzorgenden. Het gebouw is nu makkelijker in gebruik. Al met al was het een eenvoudige ingreep, maar het effect is enorm!”

Ervaring
Dat beaamt Martijn Reedijk, projectleider bij aannemer Fixplan, voor wie onder andere gekozen was vanwege de ervaring die het bedrijf met de doelgroep had. “Hoewel elk werk uniek is, was de uitvoering hier traditioneel en hebben we de klus in zo’n acht weken geklaard. Omdat we veel voor verzorgingshuizen werken, weten we precies wat we moeten doen. We laten geen gereedschap slingeren, houden rekening met geluid en gaan respectvol met de bewoners om. Soms is de logistiek wat lastig, omdat het huis bewoond is en bijvoorbeeld vloeren toch moeten drogen. Maar met sneldrogende egaline is de vloer binnen enkele uren uitgehard en kun je er alweer op lopen.”

Tekst: Irene Teunissen
Foto’s: Jannes Linders

FEITEN EN CIJFERS

PROJECT Renovatie Ametisthorst, Den Haag
Opdrachtgever HWWZorg
Architect Inner Architecture, Amsterdam
Aannemer Fixplan, Rotterdam

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details