Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuw OK-centrum UMC Utrecht bijna opgeleverd Ergonomisch, hygiënisch en interactief operatiecentrum

Nieuw OK-centrum UMC Utrecht bijna opgeleverd Ergonomisch, hygiënisch en interactief operatiecentrum

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht verbouwt de OK-voorzieningen. Op 23 februari 2015 werd het nieuwe operatiecomplex op de begane grond in gebruik genomen, met negen kamers voor alle voorkomende chirurgische ingrepen. Daarnaast zal vanaf medio 2016 op bouwlaag vier het vernieuwde OK- centrum hoogcomplexe chirurgie draaien met veertien operatiekamers. De twee locaties zijn straks fysiek gescheiden, maar vormen één organisatie.

Allerlei belanghebbenden hadden inzage en inspraak in het ontwerp. Dit leidde tot de realisatie van ergonomische, hygiënische en interactieve werkruimtes. Dankzij slimme simulaties wist het ziekenhuis het aantal programmatische wijzigingen te beperken en tonnen te besparen.

“Het bouwproject verloopt volgens planning. De chirurgische ingrepen kunnen, zonder enig productieverlies, doorgaan door tijdelijk gebruik te maken van het calamiteitenhospitaal en een aangepast operatierooster”, zegt adviseur bouw Ina Roubos namens het UMC Utrecht. “Twee hybride operatiekamers op bouwlaag vier draaien al sinds juli 2013. Momenteel worden de plafonds afgebouwd in het OK-complex op laag nul. Hierna volgt de validatie van de inrichting, zodat we op 23 februari 2015 het nieuwe centrum in gebruik kunnen nemen. Na de totale verbouwing, medio 2016, hebben we 21 operatiekamers voor alle voorkomende chirurgie, waarvan 2 dedicated OK’s voor robotchirurgie en daarnaast 2 hybride OK’s. De operatiekamers hebben zoveel mogelijk een identieke inrichting, zodat het OK-team snel de weg weet te vinden en efficiënt kan werken.”

Nieuwe systemen
“Door de aandacht voor hygiëne en gestroomlijnde processen, zal de patiëntveiligheid toenemen”, zegt Roubos. “In de nieuwe OK-centra zijn personen- en goederenstromen zoveel mogelijk gescheiden met eigen in- en uitgangen. Een nieuw logistiek systeem met op maat bevoorrade mobiele karren en verwisselbare laden vervangt het oude systeem met veel tussenopslag. De recovery is geschakeld met de patiëntenholding, volgens een ruimtebesparend harmonicamodel.”

Roubos vervolgt: “De nieuwe operatiekamers hebben meer aansluitpunten voor apparatuur dan voorheen. Beeldschermen zijn op ooghoogte in de wanden gebouwd, evenals de bedieningspanelen. Als in de toekomst een ander scherm gewenst is, kan er eenvoudig binnen een dagdeel een wisseling plaatsvinden. Het multimediasysteem kan beelden naar schermen in en buiten de OK zenden. Zo kan er op afstand ruggespraak worden gehouden, bijvoorbeeld met een radioloog. Elke operatiekamer heeft een meekijkruimte met beeld- en spraakverbinding, zodat de ingreep van dichtbij gevolgd kan worden zonder dat het te druk wordt op de operatiekamer.”

Optimaliseren en besparen
Alle disciplines die binnen het OK-centrum werken, zijn bij het bouwproject betrokken. “Eerst bepaalden we met de verschillende OK-teams de uitgangspunten voor de OK-processen. Na het gereedkomen van het voorlopig ontwerp, toetsten we dit met modellen. Bijvoorbeeld met blokken op schaal 1:10 en lego. Hiermee maakten we maar liefst 120 opstellingen van operatiekamers met apparatuur, het operatieblad en de plaatsing van de chirurg, anesthesist en operatieassistenten. Uit deze proefopstellingen kon bijvoorbeeld de gewenste grootte van de OK’s en de plenums worden vastgesteld. In een later stadium maakten we een dummy van de OK’s op werkelijke grootte. Objecten zoals beeldschermen, apparatuur, pendels en operatieblad waren vormgegeven met karton, staal en hout. Het nabootsen gaf inzage in ergonomie en zichtlijnen.

Het goed kunnen draaien van een pendel voor licht of beeldverwerking werd zo direct gecontroleerd. Door de inzage en inspraak ontstond een breed draagvlak voor het ontwerp. Bovendien bespaarde het ziekenhuis tonnen door het ontwerp vooraf te controleren en aan te passen.”

 

Tekst en foto’s: Martijn van den Bouwhuijsen | UMC Utrecht

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?