Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Thema's

Nieuw onderzoek van de Yale University bewijst:

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat een te lage relatieve luchtvochtigheid de goede werking van de slijmvliezen in onze luchtwegen...

afbeelding-1_0001-kopieren

8 mei 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

‘Te lage luchtvochtigheid verzwakt onze weerstand tegen (griep)infecties’

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat een te lage relatieve luchtvochtigheid de goede werking van de slijmvliezen in onze luchtwegen aanzienlijk verzwakt. Uit het nieuwste onderzoek van de Yale Universiteit blijkt nu zelfs dat een te lage relatieve luchtvochtigheid ons aangeboren immuunsysteem blokkeert, meer celbeschadiging in het ademhalingskanaal veroorzaakt en herstelprocessen belemmert.

Deze ontdekking wordt als een sensatie beschouwd in het onderzoek naar de werking van ons afweer- en herstelsysteem. Het staat nu vast dat een te lage relatieve luchtvochtigheid een negatieve invloed heeft op het gehele ziekteverloop van de griep, vanaf het moment van infectie tot aan het herstel. Het onderzoek werd met grote belangstelling en interesse ontvangen door wetenschappers, medici en de wereldpers.

Ziekten worden overgedragen door verschillende micro-organismen, waaronder virussen, bacteriën en schimmels. Waar bacteriën zichzelf kunnen kopiëren, vereisen virussen, zoals het voortdurend veranderende influenzavirus dat de griep veroorzaakt, een lichaam om te kopiëren. In het proces vernietigen ze de cellen van deze persoon. De lichaamseigen verdedigingscellen van het immuunsysteem moeten de cellen die door virussen zijn aangevallen uitroeien. Bacteriën zoals salmonella of legionella kunnen ziekten veroorzaken. Het wassen van handen, regelmatige ventilatie en de juiste relatieve luchtvochtigheid (RV 40-60%) verminderen de overdrachtsmogelijkheden voor micro-organismen. Om anderen te beschermen, moet het hoesten op een hygiënische manier in de holte van de arm worden gedaan.

De gepubliceerde studie van Yale University door de National Academy of Sciences bewijst dat bij een te lage luchtvochtigheid (<40% RV):

 • Een verhoogd risico op griep en ziekteprogressie ontstaat.
 • Het afweersysteem van het lichaam blokkeert en het herstelproces belemmert, waardoor influenzavirussen in de longen zich makkelijk kunnen vermenigvuldigen.
 • Uitgehoeste griepvirussen in de lucht langer kunnen overleven.
 • Geïnhaleerde virussen ons makkelijker kunnen infecteren, doordat zij niet snel genoeg worden afgevoerd door onze trilharen en slijm­transport.

 

Meer hierover leest u in het wetenschappelijke artikel: ‘Low ambient humidity impairs barrier function and innate resistance against influenza infection’ van Eriko Kudo, Eric Song, Laura Yockey, Tasfia Rakib, Patrick Wong, Robert Homer en Akiko Iwasaki.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%