De oudere bewoners met een zware zorgvraag in Tilburg West krijgen met het wooncentrum Zandstaete van ouderenzorgorganisatie De Wever een nieuw thuis. Het oude complex De Kievitshorst is gesloopt om plaats te maken voor een prachtige, toekomstbestendige vervanger. Binnen een jaar wordt dit complex, dat voor de bewoners zal aanvoelen als een warme jas, opgeleverd.
De Kievitshorst was jarenlang een vertrouwde factor in de wijk Het Zand. Met de nieuwe locatie Zandstaete wil De Wever de verbinding met de wijk nog verder verstevigen. De buurt zal een belangrijk onderdeel vormen in het samen wonen en samen werken bij Zandstaete. De 120 appartementen, 33 aanleunappartementen en 12 hospice-appartementen zijn uiterlijk in het eerste kwartaal van 2025 klaar en beloven een fijne plek te worden.
Bouwman Swinkels Architecten pakte de schetsrol erbij om een vervanger voor het oude woonzorgcentrum op papier te zetten. Het bureau is meer dan thuis in het vertalen van de visie van de opdrachtgever naar een herkenbaar ontwerp. Dat is ook gebeurd voor de nieuwbouw van Zandstaete, vertelt architect Jep Swinkels. “We hebben eerst goed geluisterd naar de onderliggende filosofie van opdrachtgever De Wever. Vrijheid is daarin één van de kernwoorden. De bewoners moeten ongedwongen hun eigen plekje kunnen vinden in het complex, aansluitend bij hun behoeften op elk moment.”
Die visie is terug te vinden in de indeling van het hoofdgebouw. “De private appartementen bevinden zich op de etages, terwijl op de begane grond de gemeenschappelijke ruimtes te vinden zijn. Hier kunnen bewoners van Zandstaete, maar ook andere inwoners van de wijk ’t Zand, elkaar ontmoeten en activiteiten organiseren.”
De kracht van Zandstaete is verbinding. Alle ruimtes in het hoofdgebouw zijn aan elkaar gelinkt en hebben een open karakter. Hierdoor voelen alle bewoners én bezoekers zich direct welkom. In het naastgelegen hospice De Zandsporen is voor een andere sfeer gekozen. “Hier brengen mensen de laatste dagen van hun leven door”, zegt Swinkels. “Er is behoefte aan rust en privacy. Je ziet om die reden hospices vaak terug op rustige plekken in de buurt van de natuur.”
Hoewel hospice De Zandsporen in een woonwijk ligt, zijn ook het Westerpark en Wandelbos in de buurt gelegen. “Voor familie en vrienden is het fijn dat het hospice middenin de wijk ligt. Dat maakt het een stuk makkelijker om op bezoek te gaan. En door het aanleggen van geborgen omsloten binnentuinen scheppen we private verstilde ruimtes, waar vanuit de bewoners behoefte aan is.”
In het nieuwe ontwerp wordt het omliggende groen dynamisch ingezet. “Het gebouw krijgt een zo groot mogelijke belevingstuin”, vertelt Swinkels. “De beplanting is zo uitgekozen dat ieder seizoen tot zijn recht komt, van frisse bloesem in het voorjaar en bloemrijke periodes in de zomer tot krachtige herfstkleuren in het najaar. Meerdere terrassen en paden ontsluiten deze binnentuin, waarbij de zintuigen van de bewoners op zoveel mogelijk manieren geprikkeld worden.”