Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuw tijdperk voor medicatiedistributie in ziekenhuizen
Het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft behalve de TheraPick ook een EvoTec doosjesrobot. (Beeld: Amphia).

Nieuw tijdperk voor medicatiedistributie in ziekenhuizen

De inzet vertaalt zich in patiëntveiligheid door het verstrekken van de juiste medicatie, vermindering van de retourstroom en efficiency in zowel de apotheek als op de zorgvloer. Het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft met de TheraPick, in combinatie met de buizenpost, een wereldprimeur in huis.

De blisterunitdoses met daarop de medicatie-informatie hangen klaar.

Dat ze iets bijzonders hebben bij het Amphia blijkt wel uit de belangstelling van andere ziekenhuisapotheken. “Zie de robot als een geautomatiseerd magazijn met tienduizenden tabletten, capsules en injecties,” zegt Chris Pellicaan, apotheker in het Amphia. Hij kwalificeert de TheraPick als ‘een pracht oplossing om de ziekenhuisapotheek en de verstrekking van medicatie te automatiseren’.
“Swisslog Healthcare levert een geautomatiseerd systeem, geïntegreerd van het verpakken in unitdoses tot het uitgeven aan de patiënt. Dat laatste kan op twee manieren: de geplande medicatie voor de komende 24 uur en het à la minuut versturen. Mede hierdoor zitten we heel dicht op de patiënt.” De logistiek van de robot – gesitueerd in de bestaande bouw van het Amphia – naar de afdeling in de nieuwbouw verloopt via de TranspoNet buizenpost.

De medicatie gaat in een carrier naar de afdeling.

Centraal staat de veiligheid van de patiënt. Die lijkt verzekerd want de TheraPick staat borg voor maatwerk verstrekking van medicatie aan patiënten. Maar niet alleen de patiënt, ook het personeel spint garen bij de automatisering. “De TheraPick neemt hen veel ‘handling’ uit handen. Scannen van de barcode op de gereguleerde aanvoer vanuit de robot is voldoende om te zien of de patiënt op de juiste tijd het juiste medicijn krijgt.” Door de centralisatie met de TheraPick is de afdeling verlost van medicatiebeheer. Dat betekent niet alleen de juiste medicatie op afroep maar geen onnodige voorraad op de afdeling en dus geen medicatie meer die over datum is en vernietigd moet worden.

De TheraPick van Swisslog.

Ruimtewinst, beperkte medicijnkast(en) op de afdeling, is een bijkomend voordeel. Chris Pellicaan gaat dieper in op de verfijning van de automatisering door robots. Want het Amphia heeft naast de TheraPick ook een EvoTec, een doosjesrobot. “De medicatie komt centraal binnen en wordt in originele verpakking opgeslagen in de EvoTec. Daarna wordt medicatie in unieke unitdoses in de TheraPick opgeslagen. Op afroep gaat per patiënt een ring met daaraan de juiste unitdose medicatie (enkele stuks verpakking) naar de afdeling. Door de unieke barcodering die door de TheraPick is geprint, zijn het voorschrift van de arts, de juiste dosering en zelfs op welk moment de medicatie moet worden toegediend, gekoppeld.” Geen menselijke interventie meer, scannen is voldoende. Chris Pellicaan geeft aan dat er een pilot loopt op één afdeling en dat daarna de TheraPick wordt uitgerold over het hele ziekenhuis. “We zijn enkele weken onderweg, het vraagt de nodige afstelling maar het vooruitzicht is nu al bevredigend.”

De medicatie gaat naar de patiënt met daaraan een ring met de juiste informatie.

Swisslog Healthcare is een gewaardeerd wereldspeler op het gebied van medicatiemanagement, gecombineerd met geautomatiseerde logistiek zodat de juiste medicatie op het juiste moment op de juiste plaats wordt geleverd. De robot zoals die staat in het
Amphia Ziekenhuis is mede door de naadloze koppeling met de buizenpost uniek in de wereld. Behalve op de veiligheid wijst Swisslog Healthcare op ruimtewinst. Door de inzet wordt vele vierkante meters winst geboekt. “Een lean proces,” zegt Amelieke Brinkhoff van Swisslog. “Het maakt vele handen vrij. Bovendien heeft de gebruiker van de TheraPick à la minuut zicht op een in alle opzichten actuele (hoeveelheid en vervaldata) voorraad.” Swisslog Healthcare, onderdeel van de KUKA groep, richt zich op datagestuurde, geautomatiseerde logistiek voor medicatiemanagement in ziekenhuizen. Het bedrijf is actief in 25 landen en er werken zo’n 1.000 mensen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details