Vulpia
03:01
27-06-2018

Nieuw woonzorgcentrum in voormalige brouwersvilla

Zorgverlener Vulpia heeft in Stabroek het tweede woonzorgcentrum in het grondgebied van die gemeente geopend. Het gebouw onderscheidt zich van traditionele woonzorgcentra binnen en buiten de groep door de opvallende combinatie van nieuwbouw met een bestaand, traditioneel gebouw.

Tot vorig jaar was er in Stabroek alleen het woonzorgcentrum Aalmoezenier Cuypers. Dat was onvoldoende om de berekende behoefte van 168 bedden in de gemeente op te vangen. Vulpia stelde zich kandidaat om die leemte in te vullen. Als meest geschikte locatie kwam de villa van de lokale brouwersfamilie Vandermolen in het centrum van de gemeente in zicht. Die werd omstreeks 1920 in een eclectische stijl en werd in 2011 opgenomen in de Vlaamse inventaris van bouwkundig erfgoed. Dat is geen wettelijke bescherming, maar wel een signaal om haar te behouden. De gemeente Stabroek drong daar trouwens ook sterk op aan. De portiek met zuilen en de traptoren verlenen de villa een kasteelachtig uitzicht. Bovendien staan er in de Dorpsstraat meer villa’s in deze stijl, uit dezelfde periode.

Vulpia
Warme, donkere aardetinten scheppen een huiselijke sfeer. (Beeld: Vulpia)

Het lokale architectenkantoor Mertens ontwierp het nieuwe concept zodat de villa en de nieuwbouw een samenhangend geheel vormen. De architecten kozen ervoor om de vier assistentiewoningen, die op de twee verdiepingen van de villa worden ingericht, op beide niveaus met een beglaasde passerelle te verbinden met het woonzorgcentrum. “Op die manier blijven het zicht vanuit de Dorpsstraat en het authentieke karakter van de kasteelvilla behouden”, zegt architect Stijn Mertens. “Zo is het ook niet nodig een lift in de villa te installeren.” Op de begane grond komt een brasserie. Wie die zal uitbaten, is nog niet bekend, maar hoewel het een kleinschalige zaak zal zijn, zal ze niet alleen toegankelijk zijn voor de bewoners van het wzc en de assistentiewoningen, maar ook voor de omwonenden, dorstige fietsers en andere bezoekers.

Vulpia

Villa blijft, bier is verleden tijd
De renovatie van de villa is nog aan de gang, maar het woonzorgcentrum – deels op de plaats van de gesloopte bierhal – is al af. Het is opgetrokken rondom een buitenruimte die deels als tuin, deels als parkeerterrein is aangelegd. Deze parking is bestemd voor bezoekers. Voor de medewerkers zijn er 27 parkeerplaatsen bij de nieuwbouw. Die omvat bovengronds drie afdelingen, twee met 21 kamers en één met zestien kamers. “De keuze voor kleine afdelingen moet bijdragen aan een huiselijke atmosfeer”, legt directrice Else Bouwens uit. “Maar de huiselijke sfeer komt vooral tot stand door de interieurarchitectuur.” 

Heel wat woonzorgcentra gebruiken graag primaire kleuren om de afdelingen te identificeren. “Wij gebruiken voor die identificatie grote foto’s van oude zichten op Stabroek, Kalmthout en omgeving aan de muren. De meeste bewoners zijn uit de buurt afkomstig, zij herkennen die beelden. Daardoor kunnen we op alle afdelingen verwante tinten met cachet gebruiken. Onze interieurarchitecte Marjolein Luyten koos hiervoor warme, neutrale aardetinten zoals donkerrood, beige, bruin, oker en zwart. Bovendien mogen de bewoners die dit wensen hun eigen meubelen meebrengen naar hun kamer.” Ook de materiaalkeuze speelt mee. “We gebruikten veel hout en bijvoorbeeld ook koper in de interieurafwerking. We willen niet de sfeer van een ‘instituut’ weergeven, maar die van een hotel. Zo hebben de brandwerende gordijnen een textuur.”

Vulpia
Fons en Stijn Mertens, architect van vader op zoon.

School
De bouw van het wzc was ook een goede zaak voor de Sint-Catharinaschool ernaast. Die gebruikte in het verleden al een strook grond van het villaperceel als speelplaats. Tegelijk met de verkoop van de villa aan Stabroek Home Invest kon de school die strook zelf kopen. “Een school is een prima buur”, zegt directrice Bouwens. “Bejaarden voelen zich goed vlakbij de levendigheid van kinderen.” 

Vulpia
Hoge ramen voor een overvloedige daglichtinval in de kamers van de bewoners. (Beeld: Vulpia)

Aangezien de wzc-kamers en de 38 assistentiewoningen in de nieuwbouw snel bewoners vonden, verwacht Vulpia dat ook de vier assistentiewoningen in de villa gauw na oplevering huurders zullen vinden. “De moulures blijven behouden, de nieuwe, houten voordeur krijgt het uitzicht van het oorspronkelijke exemplaar. Zo behoudt de villa haar oorspronkelijk karakter.” De villa heeft geen terrassen, de nieuwbouw wel. “Op zo’n terras is plaats voor een tafel met zes stoelen en daarnaast bijvoorbeeld nog een barbecueset”, aldus Bouwens.

Vulpia

Interne tv
De assistentiewoningen hebben net zoals de woonzorgkamers een afzonderlijke badkamer met schuifdeur en zijn daarenboven uitgerust met een open keuken met combi-oven, inductiefornuis en koelkast. Sensoren sturen in beide verblijfstypes de automatische zonwering aan. Het informaticasysteem staat op punt om naast gewone tv-programma’s ook Vulpia-tv uit te zenden, over bijvoorbeeld de interne animatie en gastronomie. “Dat zal centraal gebeuren, voor alle wzc’s van de groep. En ook de aankoop van levensmiddelen gebeurt centraal, zodat de menu’s op de final touch na overal dezelfde zijn.”   

Vulpia


Over Vulpia
Vulpia is opgericht in 2002. Vandaag is het één van vijf grootste privé-aanbieders van ouderenzorg in België. In 1996 startte Luc Van Moerzeke in de zorgsector met de overname van woonzorgcentrum Beukenhof in Kalmthout. Na meer overnames in Vlaanderen bundelde hij zijn activiteiten onder de naam Vulpia. De groepsstructuur geeft Vulpia de mogelijkheid om woonzorgcentra op lokale maat te bouwen of te renoveren. Sinds 2007 heeft de groep met residenties in Wallonië en de Brusselse rand een landelijke dekking. Momenteel werken er ongeveer 2.300 mensen voor Vulpia. De groep beheert zowat 4.000 bedden in woonzorgcentra en 950 assistentiewoningen en beschikt ook over een 1.200 vergunningspotentieel voor nog eens 1.200 bedden.

Vulpia


FEITEN EN CIJFERS
Opdrachtgever Stabroek Home Invest, Stabroek
Uitbater Vulpia, Brasschaat
Ontwerp Mertens-Architecten, Stabroek
Ruwbouwaannemer Jos Dejongh, Kalmthout
Aantal bedden 58
Aantal assistentiewoningen 35

Tekst: Koen Mortelmans   Beeld: Vulpia, Mertens-Architecten

NRGTEQIVC Group