Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

Nieuw wzc in Eeklo heeft haar deuren geopend voor bewoners

Foto-54
Het restaurant moet het kloppend hart van Huis Coppens worden.

Tekst | Valérie Couplez 

Beeld | Tilly Baekelandt

5 mei 2022 Leestijd 11 minuten

Deel dit artikel

Thuiskomen

In Eeklo waren de verwachtingen hoog gespannen. De bewoners van het Dr. J. Coppens wzc zagen in recordtempo een nieuwbouw opdoemen op een aanpalend terrein. Huis Coppens, hun nieuwe thuis, heeft op 4 april de deuren geopend. Een gesprek met bouwheer Care-ion en aannemer Vandenbussche over hoe bouw en exploitatie verweven zijn om een uniek concept van herstellen, verblijven en wonen neer te zetten. Een plek waar iedereen, bewoners, bezoekers, buurtbewoners… in kan thuiskomen.

De komst van Huis Coppens luidt een nieuw tijdperk in. Een tijdperk van integratie.

Het voormalige wzc Dr. J. Coppens was al jaren een baken in Eeklo. Bewoners genoten er van groen in het hartje van de stad, maar de kamers en voorzieningen voldeden niet meer aan de standaarden en verwachtingen van vandaag. De komst van Huis Coppens luidt een nieuw tijdperk in voor de 45 bewoners. Een tijdperk van integratie. Johan Maris, director of operations bij bouwheer en exploitant Care-ion legt uit wat de bedoeling is. “We willen het stigma van het wzc wegnemen. Niet verhuizen, maar ver-thuizen: dit is onze eigentijdse visie op residentieel wonen. Huiselijkheid en het ritme van onze bewoners primeren. Dat doen we door enerzijds een vertrouwde omgeving doorheen het gebouw te creëren en anderzijds door een open huis naar de buurt te zijn. Het huis is een ontmoetingsplek voor familie, vrienden en omwonenden.”

Van links naar rechts: Emile Deceuninck, Johan Maris, Kristof Defruyt en Tinneke Van Thienen: “Vandenbussche bewees zich als zeer professioneel in elke fase van dit verhaal. Altijd flexibel, altijd oplossingsgericht.”

Future proof concepten

Een concept dat Care-ion in elk van de 21 wzc’s onder zijn hoede én in toekomstige projecten doortrekt. Toch zijn ze stuk voor stuk bijzonder verschillend. “De geest van het huis moet altijd behouden blijven. Sfeer kun je niet lostrekken van de lokale omgeving, die bepaalt de eigenheid van een project. Voor Eeklo voegden we aan het concept van wonen en zorgen daarom ook de dimensie herstellen toe. Daar was nood aan. Huis Coppens kreeg naast de 45 kamers voor oorspronkelijke bewoners 18 assistentiewoningen en 60 herstelverblijven. Ook dat is inclusie”, vat Maris samen. Een duidelijke ambitie die vroeg om een gebouw dat vorm kon geven aan die openheid en verwevenheid en tegelijk future proof kon zijn. “Zorgtechnologie evolueert zeer snel onder invloed van digitalisering. We anticiperen daarop door dragende binnenmuren te vermijden, zodat we kunnen spelen met concepten. Maar ook door alle mogelijke aansluitingen al in de bouwfase te voorzien. Als de tijd rijp is voor bepaalde technologische verbeteringen, dan zijn we altijd voorbereid. De nieuwe zorgtechnologie willen wij niet-invasief en zo onzichtbaar mogelijk integreren. Dat draagt finaal bij aan het comfort van onze bewoners”, vult Emile Deceuninck aan, bestuurder bij Care-ion.

Bouwheer Care-ion spreekt over ver-thuizen: huiselijkheid en het ritme van de bewoners primeren.

Uitdaging door timing en omvang

Voor een partner bij de bouw van het nieuwe Huis Coppens hoefde Care-ion niet ver te zoeken. Met Vandenbussche uit Aalter kon het een beroep doen op een gevestigde, lokale speler met heel veel ervaring in zorgprojecten. En dat was nodig, want de zeer strakke deadline van minder dan twee jaar tijd, in combinatie met de omvang, vroeg om een sterk team. De nieuwbouw bestrijkt een oppervlak van 10.700 m² en telt vijf bouwlagen. “Dit was een project naar ons hart”, opent directeur-bestuurder ir. Kristof Defruyt. “Niet alleen door het inhoudelijk sterke concept. Ook het voortraject liet de nodige ruimte om mee te denken met Care-ion over hoe we het gebouw konden optimaliseren voor het verdere gebruik.      ❯ Daardoor konden we het volle gewicht van onze ervaring in de zorg in de schaal werpen, zoals we steeds doen volgens onze ‘Wij Trekken Uw Plan’ methode. Zo konden we comfort en zorg in harmonie brengen.”

Vandenbussche werd aangesteld om de volledige bouw sleutel op de deur af te leveren, buitenaanleg incluis.

Vandenbussche werd aangesteld om de volledige bouw sleutel op de deur af te leveren, buitenaanleg incluis. De werken begonnen op 1 augustus 2020. Op 4 april 2022 trokken de bewoners naar hun nieuwe thuis. Het respecteren van de timing was cruciaal om de continuïteit in zorg naar de bewoners te kunnen garanderen. “Als we iets beloven, dan doen we het ook”, vertelt Defruyt met een knipoog. “Ons volledige team heeft er zich voor geëngageerd om de deadline te halen, een missie die we tot een goed einde gebracht hebben.”

Huis Coppens kreeg naast de 45 kamers voor oorspronkelijke bewoners 18 assistentiewoningen en 60 herstelverblijven.

Samen tot oplossingen komen

Nochtans maakten de omstandigheden het niet gemakkelijker. Corona gooide niet alleen roet in het eten van de personeelsplanning, maar bracht ook schaarste in materialen naar boven. Toch kan Deceuninck alleen maar tevreden terugblikken op de samenwerking. “Je voelt het als twee familiebedrijven samenwerken. Dan gaat het er niet om elke euro in tweeën te bijten, maar om samen tot volwaardige, werkbare oplossingen te komen die het gebouw en zijn bewoners vooruithelpen. Vandenbussche bewees zich als zeer professioneel in elke fase van dit verhaal. Altijd flexibel, altijd oplossingsgericht. We konden erop vertrouwen dat alles liep zoals het moest.” De coördinatie op de werf was in handen van Vandenbussche projectleider Tinneke Van Thienen. Zij was dagdagelijks aanwezig om de vooruitgang van de werken te overzien en te communiceren met bouwheer Care-ion. “Door onze bouwtechnische ervaring stond de ruwbouw er in geen tijd. In de afwerking kroop meer tijd. We hebben goed nagedacht over hoe we alles in het plafond kwijt konden en toch maximale hoogtes konden behouden, alsook hoe we de akoestiek konden verbeteren. Dat soort details maken een gebouw immers veel aangenamer.”

Het huis wordt een ontmoetingsplek voor familie, vrienden en omwonenden.

Groen bouwen

Ook naar duurzaamheid ging de nodige aandacht. “We hebben de ambitie om als eerste wzc een BREEAM-certificatie te halen. De integratie van zonnepanelen, een state-of-the-art gebouwbeheersysteem, drinkfonteinen om plastic te vermijden, de selectie van materialen, … we hebben telkens de meest duurzame keuzes proberen maken”, onderstreept Deceuninck. Iets wat Vandenbussche tijdens de uitvoering van de werken evenzeer nastreefde. Van Thienen: “Tijdens de grondwerken werd het opgepompte water gerecupereerd. De stad maakte er onder andere gebruik van om het groen in de stad te bewateren. Daarnaast draaiden onze torenkranen op groene energie van onze duurzame stadsbatterijen.” Die torenkranen werden overigens niet alleen door de medewerkers van Vandenbussche gebruikt. “Het bleek een droom van één van de bewoners om daar eens in te zitten. We hebben haar, met respect voor alle veiligheidsmaatregelen, getrakteerd op een toertje rond het gebouw.” Of hoe inclusie al heel vroeg kan beginnen. 

Op 4 april 2022 trokken de bewoners naar hun nieuwe thuis. Het respecteren van de timing was cruciaal om de continuïteit in zorg naar de bewoners te kunnen garanderen.

Feiten en cijfers

Opdrachtgever en zorgverlener
Care-ion

Aannemer
Vandenbussche

Bouwtijd
20 maanden

Totale oppervlakte gebouw
10.700 m²

Capaciteit
45 wzc kamers, 60 herstelverblijven, 18 assistentiewoningen

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details