Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuwbouw HagaZiekenhuis Den Haag gereed

Nieuwbouw HagaZiekenhuis Den Haag gereed

Midden in de Haagse wijk Leyenburg is in april 2015 de uitbreiding van het HagaZiekenhuis gereed gekomen. Naast het ruim veertig jaar oude gebouw staat nu een nieuw ziekenhuis, een van de modernste van Nederland. Het Juliana Kinderziekenhuis maakt er deel van uit.

“Slechts drie jaar duurden de hele ontwikkeling en de nieuwbouw”, vertelt Martijn Oude Luttikhuis, bouwdirecteur van projectorganisatie HagaVernieuwt, trots. “En dat is extreem snel. Normaliter duurt een dergelijk traject zo’n vijf jaar!” Dat het zo vlot verlopen is, is mede te danken aan de contractvorm en de samenwerking met het consortium VolkerWesselsHaga. “Als we het zelf in eigen beheer hadden moeten doen, hadden we niet hetzelfde resultaat in dit korte tijdsbestek gehaald.” Het HagaZiekenhuis was een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die ontwerp, bouw en technisch beheer voor twintig jaar uitbesteedden aan een consortium. Dit is een samenwerkingsverband tussen aannemer Boele van Eesteren voor de bouw en Homij/Imtech combinatie voor de technische installaties. Oude Luttikhuis: “Met deze design, build en maintain-constructie wilden we in korte tijd van een programma van eisen tot oplevering komen. En daarin zijn we geslaagd. Doordat het lukte gefaseerd ontwerponderdelen af te sluiten, konden we tijdens de ontwerpfase al met de bouw starten.” Het project op tijd af krijgen was de grootste bouwkundige uitdaging. Maar om alle medische inventaris en ICT-apparatuur in het gebouw te krijgen zodanig dat alles ook als één geheel gaat functioneren, was een andere uitdaging. Volgens de bouwdirecteur moet alles in en met het gebouw samenwerken. Ook moeten de medewerkers er mee om kunnen gaan. “Dankzij de integrale aanpak tussen bouw, ICT en vernieuwingsprogramma’s, de afstemming tussen alle partijen en het strakke projectmanagement, hebben we dit allemaal kunnen realiseren.”

Architectuur
Nu staat er een schitterend ultramodern vierlaags gebouw met een volume van ruim 33.000 m², afgeronde gevels en een parkeergarage onder de grond. Aan de ene kant bevinden zich de dagbehandeling, enkele poliklinieken voor volwassenen en het splinternieuwe OK-complex. In de rest van het pand bevindt zich het Juliana Kinderziekenhuis, met de grootste kinderspoedeisende hulp van Nederland, met op de bovenste verdieping het geboortehotel en een Ronald McDonaldhuis. Er is bewust een afscheiding aangebracht tussen het deel voor volwassenen en het kindergedeelte. Maar beide staan met elkaar in verbinding via de open atriums en de bijzondere galerijstructuur. Om een helende omgeving te creëren die past bij de Planetreegedachte die overal in het HagaZiekenhuis geldt, heeft MVSA Architects een ontwerp gemaakt met ronde lijnen en veel daglicht. Het is een open, transparant gebouw, met overal glas, twee atriums, brede gangen, open balies en een rustige uitstraling. De trapsgewijze opbouw van de verdiepingen zorgt voor overzicht, ruimtelijke werking en veel extra lichtinval.

Beleving
Aan de kleurige speelobjecten op verschillende plekken zie je dat het ene deel een kinderziekenhuis is. Hier worden kinderen behandeld, maar ook wordt geprobeerd ze af te leiden en ze te laten ontspannen, zodat ze minder angst en pijn ervaren. De inrichting van de kinderafdeling is op deze benadering afgestemd. Verschillende kleuren, dimbaar gekleurd licht en grappige illustraties die de wanden versieren, beïnvloeden de beleving. En als een kind naar de OK moet, kiest het een animatiefiguurtje uit dat via bewegende projecties op de muren meereist naar de operatiekamer, verkoever en weer terug naar de afdeling. Met behulp van deze helende omgeving wordt sneller herstel van de kinderen bevorderd. Het kinderziekenhuis loopt daarmee voorop in Nederland.

Tekst: Irene Teunissen
Fotografie: Studio Oostrum, Gispen, VWH

FEITEN EN CIJFERS
Opdrachtgever HagaZiekenhuis
Consortium VolkerWesselsHaga, bestaande uit aannemer VolkerWessels, installatie combinatie Homij/Imtech, architect MVSA
Losse inrichting Gispen, Culemborg
Baden en Tillliften Lopital, Oisterwijk
Bouwtijd circa 2 jaar
BVO’s 37.000 m²
Aantal bedden 190

 

i-project-infov3 Projectinfo

Gispen als aanspreekpunt

Bij de nieuwbouw van het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in Den Haag is Gispen hét aanspreekpunt voor de levering van het meubilair.
Het JKZ maakt deel uit van het HagaZiekenhuis in Den Haag. Naast de nieuwbouw is dit topklinische ziekenhuis bezig met een totale renovatie. Irene Reiziger, projectmanager verhuizing en inrichting bij het HagaZiekenhuis, werkt dan ook al vijf jaar prettig samen met Gispen. “Deze leverancier helpt ons eveneens bij het inrichten van het nieuwe JKZ. Het bedrijf kent onze wensen en vertaalt ze naar passende oplossingen. Zo nemen wij er nagenoeg al ons werkplek- en wachtmeubilair af.”
Ook bij de keuze van de rest van de meubels voor het kinderziekenhuis wordt de innovatieve producent van kantoor- en zorgomgevingen uit Culemborg ingeschakeld. “Het meeste meubilair is gestandaardiseerd, maar passend binnen het interieurontwerp. En onze contactpersoon bij Gispen regelt alles. Van het leggen van contacten met andere leveranciers tot het installeren en plaatsen van de meubels. Wij hebben er geen omkijken meer naar.”
Dat geldt eveneens voor de zogenaamde ‘specials’, zoals de inrichting van de wachtkamers in het kinderziekenhuis. “Voor deze wachtruimtes moet alles speciaal ontworpen en gemaakt worden. Dat betekent bijvoorbeeld lagere, vaste stoelen en banken, zonder scherpe randen, die goed schoon te maken zijn. Ook in dit traject denkt Gispen mee, adviseert en zorgt snel en adequaat voor het geheel. Wij hebben alleen met onze contactpersoon te maken. Voorlopig blijven al onze meubelinkopen via deze leverancier lopen. In Gispen hebben wij een partner gevonden die voor ons beslist een toegevoegde waarde heeft!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details