Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuwbouw in ouderenzorg  biedt extra kansen voor bewegen

Nieuwbouw in ouderenzorg biedt extra kansen voor bewegen

In de ouderenzorg wordt het belang van bewegen steeds meer onderkend, ook in de preventieve sfeer. Bewegen krijgt hierdoor steeds meer aandacht in de zorg. Het Nijha Expertisecentrum ondersteunt zorgcentra bij het realiseren van hun beweegwensen, zoals een beweegtuin voor ouderen, het opstellen van beweegbeleid en het inbedden hiervan. Zeker bij nieuwbouw of grote verbouwplannen liggen er mooie kansen om bewegen in het gebouw en in de omgeving te integreren.

De afgelopen jaren is er een verandering merkbaar ten aanzien van bewegen in de ouderenzorg. Bewegen wordt steeds vaker preventief ingezet om ouderen vitaal te houden. De IGZ – Inspectie voor de Gezondheidszorg – heeft mede hiervoor de zeven bouwstenen voor bewegingsstimulering ontwikkeld. Zorgcentra hebben zo concrete handvatten om aan de slag te gaan met bewegen. Annemiek van de Grint van het Nijha Expertisecentrum: “De wens van zorgcentra is vaak dezelfde: senioren in beweging krijgen. De oplossingen zijn echter zeer divers. Niet alleen omdat ieder gebouw en iedere buitenruimte verschillend is en we te maken hebben met budgetverschillen, maar ook omdat wensen van begeleiders en bewoners overal weer anders zijn. Hoe je bewegen in het zorgcentrum integreert, is maatwerk en daar helpen wij als Nijha Expertisecentrum zorgorganisaties bij.”

Vroegtijdig advies
Een van de belangrijkste aspecten om bewegen succesvol in te bedden bij zorgcentra, is het in een vroeg stadium nadenken over de invulling. “Veel zorgorganisaties willen iets met bewegen, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen”, vertelt Van de Grint. “Vanuit Nijha kunnen wij naast het ontwerpen van een beweegtuin deze organisaties ondersteunen bij het schrijven van een plan en het implementeren van bewegen in de zorg. Zelfs voor visievorming ten aanzien van bewegen kun je bij ons terecht.”

Beweegtuin voor ouderen
De meest bekende vorm van bewegingsstimulering binnen zorgcentra is de beweegtuin voor ouderen. Al veel zorgcentra hebben een beweegtuin en de ervaringen zijn louter positief. Collega Erik Spiegelenberg denkt wel te weten waarom de beweegtuin zo’n succes is. “Een beweegtuin voor ouderen is veel meer dan een verzameling toestellen in de buitenlucht. We kijken naar omgeving, planten, routes in de buitenruimte en beweegaanleidingen. Wij spreken ook liever over een beweeg- en beleeftuin. En naast die fysieke component zijn bij een beweegtuin ook de begeleiding en de activiteiten onmisbaar. De combinatie van al die elementen maakt de beweegtuin zo succesvol in zorgcentra.”

Financieren van beweegtuin
Spiegelenberg bestrijdt dat we bij beweegfaciliteiten alleen moeten kijken naar de kosten. “Vaak wordt vergeten dat bewegen juist wat oplevert. Uit onderzoek blijkt dat een beweegtuin voor ouderen ervoor zorgt dat bewoners zich fitter voelen en meer sociale contacten hebben doordat ze samen bewegen. En als we dan toch alleen naar de kosten kijken en niet naar de opbrengsten, dan zijn er altijd nog allerlei mogelijkheden om geldbronnen aan te boren”, weet Spiegelenberg. “Ook hierbij kan het Nijha Expertisecentrum adviezen geven.”

Bewegen bij nieuwbouw
“Bent u als zorgcentrum met nieuwbouw bezig en wilt u weten welke kansen bewegen biedt? Dan adviseer ik een workshop te volgen”, vertelt Spiegelenberg. “Als Expertisecentrum verzorgen wij workshops waarin we zorgmanagers en zorgprofessionals laten ervaren hoe je bewegen kunt integreren in je gebouw en omgeving. Vaak blijkt dat een gebouw veel meer beweegkansen in zich heeft dan de zorgprofessionals in eerste instantie zien. Het zien van de mogelijkheden is een eerste stap en van daaruit bouw je verder aan integratie van bewegen.” Van de Grint merkt vooral op dat er ‘te laat’ wordt nagedacht over bewegen bij nieuwbouw. “Vaak wordt er pas nagedacht over de kansen die bewegen biedt als het gebouw er al staat. Door in een vroeg stadium een workshop te faciliteren, ben je dit voor en wordt bewegen echt een succes in het zorgcentrum.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details