Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuwbouw Neos: Gebouwd voor de toekomst
Nieuwbouw Neos.

Nieuwbouw Neos: Gebouwd voor de toekomst

Het gebouw is in opdracht van woningstichting ‘thuis door aannemersbedrijf Huybregts Relou gerealiseerd en is voorbereid op verschillende toekomstscenario’s. Mariëlle de Reuver en Guido van Kempen, beiden MT-lid van Neos, lichten toe waarom deze nieuwbouw noodzakelijk was voor de zorg die Neos wil bieden. Wouter Bezemer, algemeen directeur van Huybregts Relou, kijkt met veel genoegen en voldoening terug op het bouwproces en de uitstekende samenwerking met ‘thuis, huisvestingspecialist Laride en eindgebruiker Neos.

Hergebruikt mozaïek.

De missie van Neos is om kwetsbare mensen die door complexe problemen dak- of thuisloos zijn geraakt, slachtoffers van huiselijk geweld en anderen die een vorm van beschermd wonen nodig hebben, weer zo zelfstandig mogelijk te laten participeren in de maatschappij. Van Kempen: “Neos biedt al vele jaren opvang, zorg en ondersteuning voor deze doelgroepen. Het vorige gebouw, het voormalige Labrehuis, voldeed echter niet meer aan de eisen van deze tijd. Zoals bij meerdere grote zorgverleners was er te weinig ruimte voor privacy en kwam het zelfs voor dat meerdere mensen één kamer deelden. Als je mensen goed wilt voorbereiden op een succesvolle terugkeer in de maatschappij, is meer zelfstandigheid van belang, ook tijdens de opvang. In de nieuwe studio’s zijn alle moderne faciliteiten en ruimten aanwezig waardoor de begeleiding optimaal kan functioneren en bewoners zich optimaal kunnen voorbereiden op een eigen woning. Een eigen voordeur, keuken en slaapgelegenheid zijn hiervoor essentieel.” De Reuver: “Een eigen voordeur houdt ook in dat bewoners een directe relatie met de corporatie aangaan en meteen leren goede huurders te zijn. Daarbij hoort ook het op orde houden van de omgeving en tijdig betalen van rekeningen. Dit zijn langdurige trajecten. Gemiddeld blijven onze bewoners hier één tot twee jaar.”

Veel inspraak

De Reuver: “De studio’s zijn ongeveer 19 m² groot en bevatten alle voorzieningen die nodig zijn om zelfstandig te kunnen wonen. Bijzonder is dat bij de inrichting van de studio’s zowel de bewoners als onze medewerkers heel veel inspraak hebben gehad en dat hieruit zelfs het ontwerp voor een multifunctioneel meubelstuk is ontstaan. Daarnaast zijn ook de kleurstellingen door de bewoners in samenspraak met de interieurarchitect tot stand gekomen. De inrichting is daardoor optimaal afgestemd op zowel de gebruikers van het gebouw als op de gewenste zorgverlening. In het gebouw zijn ook 16 appartementen beschikbaar voor diegenen die na de opvang een tussenstap zetten naar een zelfstandigere woonomgeving.”

Wouter Bezemer, algemeen directeur van Huybregts Relou.

Uitstekende samenwerking

Het aannemersbedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw van de 80 studio’s en 16 appartementen is Huybregts Relou, een bedrijf met ruime ervaring in het realiseren van bouwprojecten gerelateerd aan de zorg. Wouter Bezemer geeft aan dat de samenwerking met alle betrokkenen in dit project uitstekend is verlopen. Echter leverde de start van het project nog wel een onaangename verrassing op: “We kwamen bij de sloop asbest tegen op plekken waar we dat niet hadden verwacht. Om dit te verwijderen, hebben we een gespecialiseerde partner ingeschakeld. Voor bijna elk onderdeel schakelen wij overigens onze vaste partners c.q. specialisten in, terwijl wij zelf de regie blijven voeren. Het nieuwe gebouw is klaar voor de toekomst. De 80 studio’s kunnen, indien nodig, relatief eenvoudig worden omgebouwd tot grotere appartementen. Er is al rekening gehouden met de plaatsen waar dan de voordeuren moeten komen op de galerij. Ook alle installaties en de nutsvoorzieningen zijn daar al op voorbereid. De energievoorziening is volledig elektrisch, dus geen gas en geen warmtepompen, maar veel zonnepanelen.”

Praktisch ingedeeld

Het gebouw is heel praktisch ingedeeld, aldus Bezemer. “Vaak wordt bij grote gebouwen niet alle ruimte optimaal benut, maar hier heeft elke vierkante meter een functie. De architecten hebben dus uitstekend werk geleverd. Er zijn bovendien nog markante elementen van het oude gebouw teruggekomen in de nieuwbouw. We hebben een mooi mozaïek opnieuw kunnen gebruiken en ook enkele karakteristieke glas-in-loodramen herinneren aan het Labrehuis dat hier eerst stond. Na oplevering was het gebouw binnen twee weken bedrijfsklaar, dankzij de zeer
efficiënte inrichting die door Neos was georganiseerd in afstemming met ‘thuis, Laride en ons. De lijnen waren kort en de communicatie was daardoor helder en effectief. Ik vertrouw er op dat dit ook zo blijft, want wij gaan in samenwerking met ‘thuis en Neos ook het onderhoud van het gebouw verzorgen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details