bernardus-4-kopieren

Frank Vanfleteren (wzc Sint-Bernardus) en Karel Lambert (Furnibo): “Furnibo heeft voor ons een future proof ruwbouw neergezet. Dat geeft ons veel flexibiliteit om in de loop der jaren mee te evolueren.”

03:34
12-05-2020

Nieuwbouw ondersteunt warme, belevingsgerichte zorg

Sint-Bernardus is al jaren een begrip in de ouderenzorg in De Panne en omstreken. De gebouwen leenden zich echter steeds minder om aan de hedendaagse eisen inzake comfort te voldoen. De directie greep het momentum aan om de architectuur te gebruiken om warmte en huiselijkheid te accentueren. Furnibo leverde uitstekend werk af om de nieuwbouw water- en luchtdicht af te leveren zonder overlast voor de bewoners.

bernardus-1-kopieren

De nieuwbouw is zo gezet dat de brasserie nog meer contact kan maken met de straatzijde en dat ook het licht vanuit de tuin naar binnenvalt.

 

Ouderenzorg ligt de gemeente De Panne al sinds mensenheugenis nauw aan het hart. In ’52 namen de Zusters Bernardinnen hun intrek in het voormalige Grand Hotel de la Panne aan de Koninklijke Baan. E.H. Blomme, pastoor van De Panne, was bij de congregatie in Oudenaarde gaan aankloppen om bejaarden in zijn streek op te vangen. Zij dopen het gebouw om tot Sint-Bernardus, een naam die sindsdien synoniem staat voor warme, belevingsgerichte zorg. In 2018 volgt een nieuwe mijlpaal. De laatste zusters zijn intussen vertrokken naar Oudenaarde en Bassevelde. Het voormalige kloostergebouw en de aanpalende gebouwen worden dan afgebroken om plaats te maken voor een nieuw woonzorgcentrum (wzc). Directeur Frank Vanfleteren: “Het wzc was dringend aan modernisering toe. Met de bestaande infrastructuur was het bijzonder moeilijk geworden om aan de hedendaagse eisen van comfort te kunnen voldoen. We hebben verschillende pistes onderzocht, diverse locaties bekeken, maar uiteindelijk ben ik tevreden dat we dit project op onze vertrouwde grond hebben kunnen realiseren. In het hart van De Panne, met zicht op het centrum en de zee.”

bernardus-9-kopieren

Het uitgangspunt was om weg te blijven van de stigmatiserende, typische zorgomgeving en in plaats daarvan in te zetten op een warme, huiselijke look.

 

Thuisgevoel geven

Het plan voor het nieuwe wzc werd gevormd op twee pijlers. “Het mocht niet het uitzicht hebben van een klassiek wzc. We willen onze bewoners een thuisgevoel kunnen geven. Alsof ze in hun eigen knusse appartement verblijven. Daarnaast wilden we een architectuur die onze ambitie om garant te staan voor een warme, belevingsgerichte zorg kon ondersteunen met alle aandacht voor veiligheid en comfort.      
Deze twee insteken hadden hun impact op alles: van de ruwbouw tot de integratie van technieken. Elke knoop die we moesten doorhakken, hebben we getoetst aan de vraag of de bewoners zich erdoor zouden thuis voelen. Dat was altijd het ijkpunt”, vat Vanfleteren samen. Met Furnibo vond het de perfecte partner om deze doelstellingen in de praktijk te brengen. Het bouwbedrijf uit Veurne is als aannemer actief op de openbare en private markt. Furnibo stond in dit project in voor de afbraak en de ruwbouw en leverde een water- en winddicht gebouw af.

bernardus-5-kopieren

“Alle bewoners en personeel hebben we gedurende de verbouwingen aan boord kunnen houden, met een minimum aan geluidsoverlast. Dat hebben we deels te danken aan de correcte aanpak van Furnibo met orde, netheid en discipline.”

 

Continuïteit garanderen tijdens bouwfases

De grootste uitdaging in het project bestond erin om tijdens de verschillende fases steeds de continuïteit van de zorg en het comfort van de bewoners te garanderen. De eigenlijke afbraak begon in de eerste maanden van 2018. Furnibo zorgde daarom al in 2017 voor de funderingen van het modulaire gebouw waarin 24 assistentiewoningen en verschillende diensten tijdelijk onderdak vonden tijdens de werken. Vanfleteren: “Alle bewoners en personeel hebben we gedurende de verbouwingen aan boord kunnen houden, met een minimum aan geluidsoverlast. Dat hebben we deels te danken aan de correcte aanpak van Furnibo met orde, netheid en discipline. Ze hebben een uitstekende reputatie in de streek, die ze ook helemaal hebben waargemaakt op deze werf. Alle materialen waren weliswaar 100% gedefinieerd door de architect, maar wanneer er bouwtechnische problemen opdoken, zochten ze altijd naar de meest haalbare oplossing. Zo bleek er een veenlaag aanwezig te zijn onder het gebouw. Door deze deels uit te graven en de kelderplaat wat minder dik te maken, kregen we een elegante oplossing aangereikt waardoor dure werken vermeden werden.”

bernardus-3-kopieren

De keuze voor massiefhouten tafels is een bijkomende manier om het huiselijke familiegevoel te benadrukken.

 

Future proof gebouwd: modulaire structuur

Momenteel zijn ze bij Sint-Bernardus aan de laatste fase toe. In februari verhuisden de meeste bewoners al naar hun nieuwe vertrekken. Tussen februari en juni worden nog de laatste vleugels gestript en weer opgebouwd. Daarnaast krijgt de keuken nog een make-over. Na afloop van de werken zal de capaciteit van het wzc niet veel toegenomen zijn. De 118 kamers zijn er 126 geworden, waarvan er zes gereserveerd blijven voor kortverblijf. Maar ze hebben wel allemaal die warme, huiselijke sfeer meegekregen, evenals een oppervlakte van ongeveer 27 m².  Vanfleteren en zijn team hebben ook al verder gekeken: “Bij de opmaak van het bestek hebben we nagedacht over hoe de zorg er in 2040 uit zou kunnen zien en wat dan de noden kunnen zijn. Met het ontwerp van de architect is Furnibo aan de slag gegaan om zo weinig mogelijk draaglijnen te creëren, zodat het gebouw zo modulair en dus zo future proof mogelijk is. Dat geeft ons veel flexibiliteit om in de loop der jaren mee te evolueren.”

bernardus-7-kopieren

De 118 kamers zijn er 126 geworden. Maar ze hebben wel allemaal die warme, huiselijke sfeer meegekregen, evenals een oppervlakte van ongeveer 27 m².

 

Architectuur ter ondersteuning

Vanfleteren is bijzonder trots over het werk dat reeds gerealiseerd is. “Er zijn bergen werk verzet om alle beperkingen waar we in het oude gebouw tegenaan liepen, weg te werken. Eenvoudige elementen soms, zoals een keuken en een waterkraantje op elke afdeling. We hebben het momentum tevens aangegrepen om overal waar mogelijk verbeteringen aan te brengen in comfort en veiligheid. Geen technische snufjes of
esthetische opsmuk, maar ingrepen die functioneel zijn en die de warmte en huiselijkheid helpen accentueren en onze bewoners activeren en stimuleren.” Een onderdeel dat Vanfleteren graag nog in de verf zet, is de nieuwe brasserie. “De nieuwbouw is zo gezet dat de brasserie nog meer contact kan maken met de straatzijde en dat ook het licht vanuit de tuin naar binnen valt. Er zal een sociaal restaurant in gevestigd worden om het contact met de buurt nog verder te versterken. Een project waar we trouwens als eerste Vlaamse wzc Europese subsidies voor gekregen hebben in het kader van het Smart Cities programma.”
      

Tekst en beeld | Valérie Couplez

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

FEITEN EN CIJFERS

Meubilair met een huiselijke look

Om van een huis een echte thuis te maken, is uiteraard het meubilair bepalend. Wzc Sint-Bernardus werkte daarvoor samen met moments furniture. Projectmanager Tom De Wilde van moments furniture: “Het uitgangspunt was om weg te blijven van die stigmatiserende, typische zorgomgeving en in plaats daarvan in te zetten op een warme, huiselijke look. Uiteraard steeds met aandacht voor de ergonomie. Een mooi voorbeeld daarvan is de hedendaags vormgegeven elektrische relax die nu in elke kamer prijkt. Die lijkt zo weggelopen uit de betere meubelzaak, maar is wel specifiek vormgegeven voor gebruik in een zorgomgeving. De keuze voor massiefhouten tafels is een bijkomende manier om dat huiselijke familiegevoel te benadrukken.” Deze filosofie werd door heel het wzc doorgezet. De brasserie kreeg daarin een speciale rol toebedeeld. Deze ruimte fungeert als een centrale ontmoetingsplaats waar alle leeftijden zich comfortabel voelen. “Daar hebben we geopteerd voor een sledestoel met en zonder armsteunen die garant staat voor perfect zitcomfort. Een eerder atypische vorm voor een zorgomgeving. Hij benadrukt de hedendaagse look die bouwheer en architect voor ogen hadden. Het mooie aan dit project is dat het eindresultaat een mooie vertaling is van het interieurconcept dat op tafel lag en tegelijkertijd aansluit bij onze visie ‘Creating Hospitality’. We zijn er samen in geslaagd om iedereen een welkom gevoel te geven. De bewoners, maar ook de medewerkers en bezoekers.”

Lees meer over: De Panne , Ouderenzorg , Sint-Bernardus

Bouwen aan de Zorg partners

kajmunk11-kopierenkopie-van-11-kopieren