Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuwbouw ondersteunt warme, belevingsgerichte zorg

Nieuwbouw ondersteunt warme, belevingsgerichte zorg

Sint-Bernardus is al jaren een begrip in de ouderenzorg in De Panne en omstreken. De gebouwen leenden zich echter steeds minder om aan de hedendaagse eisen inzake comfort te voldoen. De directie greep het momentum aan om de architectuur te gebruiken om warmte en huiselijkheid te accentueren. Furnibo leverde uitstekend werk af om de nieuwbouw water- en luchtdicht af te leveren zonder overlast voor de bewoners.

bernardus-1-kopieren

De nieuwbouw is zo gezet dat de brasserie nog meer contact kan maken met de straatzijde en dat ook het licht vanuit de tuin naar binnenvalt.

 

Ouderenzorg ligt de gemeente De Panne al sinds mensenheugenis nauw aan het hart. In ’52 namen de Zusters Bernardinnen hun intrek in het voormalige Grand Hotel de la Panne aan de Koninklijke Baan. E.H. Blomme, pastoor van De Panne, was bij de congregatie in Oudenaarde gaan aankloppen om bejaarden in zijn streek op te vangen. Zij dopen het gebouw om tot Sint-Bernardus, een naam die sindsdien synoniem staat voor warme, belevingsgerichte zorg. In 2018 volgt een nieuwe mijlpaal. De laatste zusters zijn intussen vertrokken naar Oudenaarde en Bassevelde. Het voormalige kloostergebouw en de aanpalende gebouwen worden dan afgebroken om plaats te maken voor een nieuw woonzorgcentrum (wzc). Directeur Frank Vanfleteren: “Het wzc was dringend aan modernisering toe. Met de bestaande infrastructuur was het bijzonder moeilijk geworden om aan de hedendaagse eisen van comfort te kunnen voldoen. We hebben verschillende pistes onderzocht, diverse locaties bekeken, maar uiteindelijk ben ik tevreden dat we dit project op onze vertrouwde grond hebben kunnen realiseren. In het hart van De Panne, met zicht op het centrum en de zee.”

bernardus-9-kopieren

Het uitgangspunt was om weg te blijven van de stigmatiserende, typische zorgomgeving en in plaats daarvan in te zetten op een warme, huiselijke look.

 

Thuisgevoel geven

Het plan voor het nieuwe wzc werd gevormd op twee pijlers. “Het mocht niet het uitzicht hebben van een klassiek wzc. We willen onze bewoners een thuisgevoel kunnen geven. Alsof ze in hun eigen knusse appartement verblijven. Daarnaast wilden we een architectuur die onze ambitie om garant te staan voor een warme, belevingsgerichte zorg kon ondersteunen met alle aandacht voor veiligheid en comfort.      
Deze twee insteken hadden hun impact op alles: van de ruwbouw tot de integratie van technieken. Elke knoop die we moesten doorhakken, hebben we getoetst aan de vraag of de bewoners zich erdoor zouden thuis voelen. Dat was altijd het ijkpunt”, vat Vanfleteren samen. Met Furnibo vond het de perfecte partner om deze doelstellingen in de praktijk te brengen. Het bouwbedrijf uit Veurne is als aannemer actief op de openbare en private markt. Furnibo stond in dit project in voor de afbraak en de ruwbouw en leverde een water- en winddicht gebouw af.

bernardus-5-kopieren

“Alle bewoners en personeel hebben we gedurende de verbouwingen aan boord kunnen houden, met een minimum aan geluidsoverlast. Dat hebben we deels te danken aan de correcte aanpak van Furnibo met orde, netheid en discipline.”

 

Continuïteit garanderen tijdens bouwfases

De grootste uitdaging in het project bestond erin om tijdens de verschillende fases steeds de continuïteit van de zorg en het comfort van de bewoners te garanderen. De eigenlijke afbraak begon in de eerste maanden van 2018. Furnibo zorgde daarom al in 2017 voor de funderingen van het modulaire gebouw waarin 24 assistentiewoningen en verschillende diensten tijdelijk onderdak vonden tijdens de werken. Vanfleteren: “Alle bewoners en personeel hebben we gedurende de verbouwingen aan boord kunnen houden, met een minimum aan geluidsoverlast. Dat hebben we deels te danken aan de correcte aanpak van Furnibo met orde, netheid en discipline. Ze hebben een uitstekende reputatie in de streek, die ze ook helemaal hebben waargemaakt op deze werf. Alle materialen waren weliswaar 100% gedefinieerd door de architect, maar wanneer er bouwtechnische problemen opdoken, zochten ze altijd naar de meest haalbare oplossing. Zo bleek er een veenlaag aanwezig te zijn onder het gebouw. Door deze deels uit te graven en de kelderplaat wat minder dik te maken, kregen we een elegante oplossing aangereikt waardoor dure werken vermeden werden.”

bernardus-3-kopieren

De keuze voor massiefhouten tafels is een bijkomende manier om het huiselijke familiegevoel te benadrukken.

 

Future proof gebouwd: modulaire structuur

Momenteel zijn ze bij Sint-Bernardus aan de laatste fase toe. In februari verhuisden de meeste bewoners al naar hun nieuwe vertrekken. Tussen februari en juni worden nog de laatste vleugels gestript en weer opgebouwd. Daarnaast krijgt de keuken nog een make-over. Na afloop van de werken zal de capaciteit van het wzc niet veel toegenomen zijn. De 118 kamers zijn er 126 geworden, waarvan er zes gereserveerd blijven voor kortverblijf. Maar ze hebben wel allemaal die warme, huiselijke sfeer meegekregen, evenals een oppervlakte van ongeveer 27 m².  Vanfleteren en zijn team hebben ook al verder gekeken: “Bij de opmaak van het bestek hebben we nagedacht over hoe de zorg er in 2040 uit zou kunnen zien en wat dan de noden kunnen zijn. Met het ontwerp van de architect is Furnibo aan de slag gegaan om zo weinig mogelijk draaglijnen te creëren, zodat het gebouw zo modulair en dus zo future proof mogelijk is. Dat geeft ons veel flexibiliteit om in de loop der jaren mee te evolueren.”

bernardus-7-kopieren

De 118 kamers zijn er 126 geworden. Maar ze hebben wel allemaal die warme, huiselijke sfeer meegekregen, evenals een oppervlakte van ongeveer 27 m².

 

Architectuur ter ondersteuning

Vanfleteren is bijzonder trots over het werk dat reeds gerealiseerd is. “Er zijn bergen werk verzet om alle beperkingen waar we in het oude gebouw tegenaan liepen, weg te werken. Eenvoudige elementen soms, zoals een keuken en een waterkraantje op elke afdeling. We hebben het momentum tevens aangegrepen om overal waar mogelijk verbeteringen aan te brengen in comfort en veiligheid. Geen technische snufjes of
esthetische opsmuk, maar ingrepen die functioneel zijn en die de warmte en huiselijkheid helpen accentueren en onze bewoners activeren en stimuleren.” Een onderdeel dat Vanfleteren graag nog in de verf zet, is de nieuwe brasserie. “De nieuwbouw is zo gezet dat de brasserie nog meer contact kan maken met de straatzijde en dat ook het licht vanuit de tuin naar binnen valt. Er zal een sociaal restaurant in gevestigd worden om het contact met de buurt nog verder te versterken. Een project waar we trouwens als eerste Vlaamse wzc Europese subsidies voor gekregen hebben in het kader van het Smart Cities programma.”
      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details