Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuwbouw revalidatielocatie Elias
Marleen Mokkink, Chris Gaasbeek en Matthijs Kloek voor de entree van het nieuwe gebouw ‘Elias’. (Beeld: Uitgeverij Gelderland)

Nieuwbouw revalidatielocatie Elias

Een goede voorbereiding is het halve werk

De nieuwbouw van revalidatielocatie Elias op het Baron van Wassenaerpark in Bennekom is in september opgeleverd. Kenmerkend: de minutieuze voorbereidingen. Maar met een kanttekening: timmer niet alles dicht. De zorg verandert snel, dus sommige beslissingen kunnen het best op het allerlaatste moment worden genomen. Voorwaarde: ook de bouwer moet daarvoor open staan.

Direct achter de entree ligt, in het hart van het gebouw, het atrium. (Beeld: Mcklin Fotografie)

Op de eerste verdieping van het nieuwe zorggebouw bevinden zich 36 kamers voor revalidanten. Op de tweede verdieping is ruimte gecreëerd voor 20 kamers voor kortdurend herstel en observatie & diagnostiek. Wat opvalt aan het bijna vierkante gebouw (met ronde hoeken), is het centraal gelegen atrium. Om dat atrium heen zijn op de begane grond de diverse behandelkamers en ruimtes gesitueerd, zoals de ruimte voor de specialist ouderengeneeskunde, psycholoog, diëtist, ergotherapeut en logopedist. “Dat ontwerp kwam niet uit de lucht vallen”, vertelt Marleen Mokkink, directeur van gecontracteerde hoofdaannemer Van Wijnen Eibergen. Naast dit gebouw staat vanaf 2012 Het Baken, de tijdelijke locatie voor deze doelgroep. Het is een recht, lang gebouw. “Een belangrijke klacht van personeel waren de lange looplijnen naar de diverse ruimtes. Zo kwam de architect, MIX Architectuur uit Ede in opdracht van Van Wijnen uiteindelijk bij het vierkante gebouw met aanzienlijk kortere looplijnen.” 

Op de eerste verdieping bevindt zich de centrale revalidatieruimte. (Beeld: Mcklin Fotografie)

Voorbereiding

Samen met Chris Gaasbeek, manager Vastgoed bij Opella, Marleen Mokkink en Matthijs Kloek, programmaleider voor het Baron van Wassenaerpark bij Opella, kijken we terug op het bouwtraject dat in juni 2020 startte met het grondwerk. Mokkink: “In september 2021 is het gebouw opgeleverd. We hebben het bouwproces goed kunnen doorlopen, maar dat heeft vooral te maken met de goede voorbereiding. Groot voordeel is dat wij vanaf de eerste gesprekken met de architect aan tafel zaten. De gebouwgebruiker komt met allerlei ideeën, en wij konden vanaf dag één meedenken in de uitvoerbaarheid ervan. Binnen de scope én binnen het budget. Dat is het grote voordeel als je veel werkt voor de zorg.” Gaasbeek bevestigt: “We kenden Van Wijnen vanuit vorige projecten en de samenwerking verliep altijd goed. Het is een meedenkende bouwer, die flexibel is en open staat voor nieuwe ideeën. En zij weet ook dat, ook al probeer je vooraf een zo volledig mogelijk plaatje te schetsen, er gaandeweg het bouwproces ook weer tussentijdse vragen en nieuwe inzichten zijn. Zij is daar goed mee omgegaan.”

Typerend bij het ontwerp van het gebouw: de ronde hoeken. (Beeld: Mcklin Fotografie)

Toekomstbestendig

Elias is één van de vier zorggebouwen die zorgdienstverlener Opella in beheer heeft op het Baron van Wassenaerpark in Bennekom.    

Het gebouw voldoet geheel aan de eisen van deze tijd. Het is gasloos en met de zonnepanelen is het gebouw bijna energieneutraal. De warmteopwekking, ook voor de andere gebouwen op de locatie, vindt inmiddels gecentraliseerd plaats.

Het restaurant, direct na de entree van het gebouw is ook opengesteld voor buitenstaanders. Achterliggende gedachte is de integratie met de buurtbewoners. (Beeld: Mcklin Fotografie)

Die centralisatie geeft een enorme gasreductie. Mokkink: “Op die manier konden we de stikstofuitstoot tijdens de bouw compenseren en viel het bouwproces op geen enkel moment stil.” Een belangrijk bijkomend punt was de wens van Opella om het gebouw op termijn ook geschikt te kunnen maken voor een andere functie. Gaasbeek: “Er is bewust gekozen voor een flexibel ontwerp, met een staalconstructie met veel lichte scheidingswanden. Zo is het gebouw op een later moment relatief eenvoudig geschikt te maken voor bijvoorbeeld een veranderende zorgvraag of zelfs een kantoorfunctie.”

Mock-up

Een mooi voorbeeld van de goede voorbereiding was de plaatsing van een mock-up, een compleet ingerichte kamer aan de voorkant van het bouwproces. Kloek: “We hebben een complete voorbeeldkamer gebouwd, inclusief de inrichting. Zo heb je een heel concreet voorbeeld. Kun je met de rolstoel overal bij komen? Staat het bed op de goede plek? Daar zijn waardevolle aanpassingen uit gekomen. Je kunt wel tekenen, maar het wordt pas echt concreet als je door een kamer heen kunt lopen.”

Blik op de gang bij de revalidatie-afdeling. (Beeld: Mcklin Fotografie)

Aanpassingen

De gebouwgebruikers zijn vanaf het begin van het ontwerpproces intensief betrokken. Kloek: “Uiteraard komen er dan altijd aanpassingen. Het was voor ons duidelijk dat het plan voor aanvang van de bouw zo goed als rond moest zijn. Achteraf aanpassingen maken is vele malen duurder. Maar je moet ook ruimte houden voor aanpassingen die je op het laatste moment wilt doen, door voortschrijdend inzicht tijdens het ontwikkel- en realisatieproces. Zo hadden we een discussie over het afplakken van de ramen. Sommige gebruikers wilden dat vooraf geregeld hebben, maar bij de oplevering vonden wij dat toch teveel afbreuk doen aan de uitstraling en transparantie van het gebouw. We hebben dit punt dus aangepast en uitgevoerd na de oplevering. Nu zijn we een maand aan het werk en het blijkt dat iedereen wel blij is dat niet alles is afgeplakt. En zo zijn er ook aanvullingen die je wilt maken nu het gebouw eenmaal in gebruik is. Hou daar met je budgetten rekening mee. Gelukkig hadden we in Van Wijnen een bouwer die zich ook op dit punt flexibel opstelde.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details