Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuwbouw Vincent Depaul: ‘Kwaliteit van leven is vrijheid van leven

Nieuwbouw Vincent Depaul: ‘Kwaliteit van leven is vrijheid van leven

Zorgcentrum Vincent Depaul in het Noord-Limburgse Panningen opende in september 2022 de deuren van haar nieuwe onderkomen. Hierna volgt de renovatie van het naastgelegen klooster. In 2023 zal het bestaande zorggebouw gerenoveerd worden. Het nieuwe gebouw en het te renoveren zorggebouw zijn sinds begin dit jaar overgegaan van de Lazaristen, de oorspronkelijke bewoners, naar woningcorporatie Wonen Limburg. Het te renoveren deel met 30 zorgplekken zal naar verwachting in 2024 klaar zijn.

Sylvia Meulensteen, directeur-bestuurder van het zorgcentrum, Ger Poels, projectleider bij Bouwbedrijf Van Wijnen Sittard en Kim van Bakel, mede-eigenaar van interieurstudio ­Confetti Interior vertellen over de reden van het bouwtraject, de inrichting, de doelstellingen, het belang van de kwaliteit van leven voor de bewoners en de samenwerking.

V.l.n.r.: Ger Poels, Sylvia Meulensteen en Kim van Bakel.

Drie redenen

Hoewel er al in 2012 sprake was van bouwplannen, kwam daar pas vanaf 2020 echt vaart in, zo laat Meulensteen weten. “Er moest om drie redenen gebouwd en gerenoveerd worden. Een van de redenen was de komst van een aantal zusters van de Dochters der Liefde uit Den Bosch. Zij wachten al ruime tijd op hun verhuizing en gaven een aantal jaar geleden aan dat ze het laatste deel van hun leven toch echt graag in alle rust bij dit klooster wilden doorbrengen. Om die reden zijn de Lazaristen in gesprek gegaan met de gemeente Peel en Maas. Zo kwam de vaart er in.” Behalve de komst van de zusters moest er plek komen voor de bewoners van het zorgcentrum. Tevens werd er gekeken naar de toekomst, zodat er voldoende woonruimte met zorg was voor kwetsbare ouderen uit de gemeente en omgeving.

Kwaliteit van leven en werkplezier

In de nieuwbouw zijn 36 zorgwoningen gerealiseerd, verdeeld over drie bouwlagen. ­Meulensteen: “Wij zijn slechts eindgebruiker. Onze doelgroep bestaat uit mensen met dementie of lichamelijke beperkingen die niet meer thuis kunnen wonen. Zij hebben een complexe, intensieve zorgvraag. Hun omgeving kan deze zorgvraag niet meer aan. In juni 2021 hebben de Lazaristen de opdracht officieel aan Van Wijnen gegund. Confetti Interior werd na de zomer van dat jaar bij de nieuwbouw betrokken. Als eindgebruiker met specifieke vakkennis van de doelgroep wilden wij natuurlijk intensief bij de bouwplannen betrokken worden. De kwaliteit van leven voor de bewoners en het werkplezier van de medewerkers heeft daarbij altijd centraal gestaan.    

Tevens is het van belang dat de mensen in vrijheid kunnen leven, dus geen gesloten afdelingen en kans om te dwalen. En vanzelfsprekend hebben wij gekozen om te bouwen volgens het energielabel BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen); gasloos en met een warmtepomp. Mogelijk volgt nog de aanleg van zonnepanelen en de aansluiting bij de energietransitie-ontwikkelingen van de gemeente.”

Uiteindelijk ontstond de juiste klik en kreeg het interieur de gewenste uitstraling.

Bouwteampartners

Het team van Van Wijnen speelde als aannemer dus een belangrijke rol in dit bouwtraject. Hoe is zij hierbij betrokken geraakt? “Wij verzorgden al eerder enkele verbouwingen voor de Lazaristen”, laat Poels weten. “Er was dus al een relatie met deze opdrachtgever. Omdat zij iets wilde doen voor de gemeenschap, bestond de wens voor een groter zorgcentrum waar tevens plek was voor mensen uit de omgeving. Dat zorgde in het begin wel voor enige onduidelijkheid. Toen wij in juni 2021 de opdracht kregen toegewezen, was namelijk nog niet helemaal duidelijk of het om één of drie bouwlagen moest gaan. Gelukkig kwam daar vrij snel duidelijkheid in.” Van Bakel haakt daar op in: “Toen wij aanschoven, was het bouwteam al samengesteld.     

Dat was zeker niet ideaal, omdat je als interieurspecialist achter de feiten aanloopt. Uiteindelijk is alles toch naar wens gelopen. Want zoals wel vaker: door wrijving ontstaat glans. Wij moesten even door een aantal barrières breken om de benodigde kwaliteit te realiseren en dat leidde tot enige reuring. Uiteindelijk ontstond de juiste klik en kreeg het interieur de gewenste uitstraling.”

Waarom de keuze voor Confetti Interior? “Wij beschikken over voldoende kennis en kunde van dementie. Dan gaat het bijvoorbeeld over zaken als lichtreflectie, te gebruiken materiaal bij wanden en vloeren en praktische zaken zoals het vermijden van donkere kleuren op vloeren. Groot voordeel is dat Vincent Depaul een zelfstandige zorginstelling is, in tegenstelling tot veel andere locaties in het land die onder een overkoepelende organisatie vallen waarbij inkopers vaak een bepalende rol spelen. Nu ontstond er een rechtstreekse relatie met de medewerkers en dichtbij de bewoner.”

Om het juiste gevoel te krijgen, besloot Van Bakel sfeer te proeven op de zolder van het klooster. “Ruiken, rondstruinen, voelen. Want wij kregen als opdracht mee dat het interieur moest aansluiten bij de sfeer van het klooster. Het gevoel dat ontstond tijdens de zoektocht op de zolder, wilde ik meenemen bij de definitieve interieurkeuze.”

‘Het design en de functie van vinyl wandbekleding zijn onlosmakelijk verbonden’

Geen compromis op het gebied van design en functie: de collecties vinyl van Vescom bieden het beste van beide werelden. Met tientallen dessins en een veelvoud aan kleuren – naast Vescom’s digitaal geprinte wandbekleding – biedt de collectie een oplossing voor elk interieur. Ideaal om ruimtes functioneel en duurzaam te maken met vinyl!

De lijst van voordelen die de vinyl wandbekleding van Vescom biedt, is vrijwel eindeloos. Het is nauwelijks te geloven dat een dergelijk esthetisch product ook buitengewoon duurzaam is. De collectie is verkrijgbaar in een scala aan kleuren en structuren, inclusief textiellook texturen en op maat gemaakte prints, is geschikt voor een groot aantal toepassingen en omgevingen en kan optisch naadloos worden aangebracht. Daarnaast is de collectie ook nog brandwerend en licht- en kleurecht. Vinyl is makkelijk te verwerken en te onderhouden en is daarom de ideale oplossing voor omgevingen die extra bescherming tegen vlekken en chemicaliën vereisen.

Voor de interieurarchitecte en opdrachtgever waren dit, naast de geschiktheid voor de doelgroep dementie, doorslaggevende argumenten om Vescom vinyl wandbekleding toe te passen in project Vincent Depaul in Panningen. De toegepaste dessins zijn Colour Choice en Lismore, elk in meerdere kleurstellingen. Lismore heeft als extra voordeel dat het een meer huiselijke sfeer geeft dan bijvoorbeeld een geschilderde glasvliesafwerking.

De collecties worden geproduceerd in Vescom’s eigen fabriek en zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de strenge eisen van de internationale projectmarkt. Dankzij de sterke, duurzame, brandwerende en licht- en kleurechte eigenschappen, is de wandbekleding van Vescom uitermate geschikt voor hotel-, zorg-, onderwijs-, kantoor- en recreatieprojecten.

Zorgtechnologie

Zoals Meulensteen in het begin van het gesprek al aangaf, was met name de vrijheid voor de bewoners van groot belang bij de realisatie van de nieuwbouw. Dat leidde tot verrassende keuzes. “Mensen met dementie willen graag dwalen. Daarom hebben de afdelingen een wandelgebied in de vorm van een acht, waarbij ze diverse soorten zitjes passeren. Van rustig tot levendig, want iedere bewoner heeft zijn of haar eigen behoefte. Extra spannend is de keuze om ze de vrijheid te geven. Het zijn dus geen traditioneel gesloten afdelingen. De mensen kunnen bijvoorbeeld vrij de lift in- en uitstappen. Natuurlijk is dat wennen, maar dankzij de keuze van moderne zorgtechnologie kunnen wij een veilige bewegingsvrijheid garanderen. Denk daarbij aan slimme sensoren, leefcirkels, elektronische toegangscontrole en tags, kaartjes of polsbandjes. Ze kunnen dwalen, zonder te verdwalen. En de medewerkers kunnen de meeste bewoners blijven zien, zodat zij een gevoel van ‘grip op de situatie’ behouden. De kwaliteit van leven is vrijheid van leven. En dat is mogelijk dankzij deze hulpmiddelen.”

Poels benadrukt nogmaals dat de samenwerking in het bouwteam (bestaande uit Huub Swillens van WY Architecten, Dirk Arends van Arends & Menssen, elektronisch installatiebedrijf Energa en Van Tilburg Energie Design) bijzonder goed was. “Omdat in 2020 en 2021 de vaart er in kwam, was het exacte eindresultaat misschien niet helemaal duidelijk, maar dat is al snel goed gekomen door het juiste overleg te voeren. De ervaringen van de nieuwbouw nemen we mee bij de renovatie van het bestaande zorggebouw. En dat is pure winst voor alle betrokkenen.”  

(Beeld: Maartje van Berkel)

Korte lijnen en regelmatig constructief overleg

Dankzij eerdere positieve ervaringen die projectontwikkelaar Van Wijnen had met Energa, kwam dit installatiebedrijf ook bij Vincent Depaul weer in beeld. “Men zocht een allround installateur met ervaring in de zorg”, trapt Jack Kusters, mede-eigenaar van Energa af. “Wij zijn gewend om met dit bijltje
te hakken.”

Energa verzorgde bij Vincent Depaul de aanleg van alle elektrische installaties in zowel de woningen als in de algemene verblijfsruimtes. Voor de zorginstallatie leverde SPIE de apparatuur en was Energa verantwoordelijk voor de aanleg van de infrastructuur. Gesprekken over de voortgang vonden regelmatig plaats in het bouwteam. “Dat was zeer positief. De voortgang verliep prima. Korte lijnen en regelmatig constructief overleg dragen daar in hoge mate aan bij, net als de korte lijntjes bij Vincent Depaul”, aldus Kusters. “Onze ervaring in brandmeld- en ontruimingsinstallaties, toegangscontrole en verlichtingsinstallaties bij vergelijkbare projecten nemen wij mee en is voor de opdrachtgever van groot belang.”

‘Het totaal ontzorgen van de klant is essentieel’

MH Roadstyling is specialist op het gebied van fullsservice reclameoplossingen en interieurtoepassingen. Bij de inrichting van Vincent Depaul zorgde dit Sittardse familiebedrijf voor de bewegwijzering en signing. 

“Wij hebben in al die jaren veel ervaring met projecten in de zorg opgebouwd”, aldus Joos Mostard, directeur van MH Roadstyling. “Zo werken wij voor diverse ziekenhuizen in het zuiden van Nederland. Natuurlijk is de bewegwijzering en signing in een instelling waar mensen met dementie verblijven iets heel anders dan de routing in een ziekenhuis. Bij tehuizen zoals Vincent Depaul gaat het bijvoorbeeld om het aanbrengen van decoraties, wandvisuals of andere herkenningstekens.”

Het totaal ontzorgen van de klant is essentieel. “Goed luisteren, overleggen en een eerlijk advies zijn kerntaken. Zo werken wij van concept en ontwerp naar uitvoering, gericht op de juiste doelgroep. Daarnaast bieden wij een easy to clean protectie aan die uniek is in de markt. Hiermee kunnen onze producten permanent worden beschermd tegen organische vervuiling, vlekken, schimmels, virussen en onaangename geurtjes.”

Feiten en cijfers
  • PROJECT Vincent Depaul, Panningen
  • Opdrachtgever Missiehuis St. Joseph
  • Aannemer Van Wijnen, Sittard
  • Installatietechniek Energa, Venlo 
  • Interieurarchitect Confetti Interior, Venlo
  • Gordijnen Artimo Textiles, Roosendaal
  • Vinyl wandbekleding Vescom, Deurne
  • BEWEGWIJZERING EN SIGNING MH Roadstyling, Sittard
  • Capaciteit 30 bewoners

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details