Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuwe ambulancepost Uden opgeleverd

Nieuwe ambulancepost Uden opgeleverd

Wie voorheen over de Eikenheuvelweg in Uden reed, zag alleen een kaal stuk akkerland. Wie er nu rijdt, ziet de grootste ambulancepost van de regio. Afgelopen juli werd de ambulancepost, die in opdracht van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) door Cornelissen aannemingsbedrijf werd gebouwd, opgeleverd. Het gebouw herbergt niet alleen zeven ambulances, maar biedt ook plaats aan drie voertuigen van de gemeenschappelijke hulpdiensten en het regionaal opleidingscentrum van de RAV.

De nieuwbouw maakt onderdeel uit van de plannen van de overheid om de aanrijtijden van het ambulanceverkeer terug te brengen. Om dit te bereiken heeft er een regionale herindeling plaatsgevonden, waarna een serie nieuwe ambulanceposten nodig waren. Met in totaal tien stallingplekken voor hulpvoertuigen en een oppervlakte van ruim 1.500 m2, is de ambulancepost in Uden de grootste van de regio.
Voor Cornelissen aannemingsbedrijf uit het Brabantse Zeeland is het niet de eerste ambulancepost die het bedrijf bouwde. Een aantal jaar geleden werd de ambulancepost in Haps opgeleverd en in het najaar van 2013 werd de ambulancepost in Oss geopend. Met name de post in Oss vertoont aan de binnenzijde een aantal gelijkenissen met de ambulancepost in Uden. “Maar als je kijkt naar de buitenkant van het complex, ziet het gebouw er compleet anders uit”, vertelt Ruud Emonds, projectleider bij Cornelissen aannemingsbedrijf.

Stevige basis
Omdat het bouwterrein één meter lager lag dan de rest van de omgeving, is een fundering op prefab betonnen heipalen aangebracht. Qua ondergrond is gekozen voor een in het werk gestorte betonvloer en een prefab kanaalplaatvloer. De binnenwanden van het gebouw zijn opgebouwd uit kalkzandsteen lijmelementen; voor de stallingsruimte is gebruikgemaakt van vellingblokken.
De basis van het complex bestaat uit een staalconstructie. Het dak van het gebouw is voorzien van stalen dakplaten en is bovendien uitgerust met zonnepanelen. Cornelissen zorgde daarnaast ook voor de complete inrichting van het bijbehorende terrein, waaronder de bestrating, het hekwerk, de poorten en de vlaggenmasten.

Bijzondere gevel
Vanuit esthetisch oogpunt is ervoor gekozen om de voegen van het gevelmetselwerk af te werken met een pointmaster. Deze speciale voegtechniek zorgt, vanwege de strak afgewerkte terugliggende voeg, voor een levendig resultaat. Bijkomend voordeel is dat de voeg harder wordt dan bij traditioneel metselwerk, wat uiteindelijk zorgt voor een stevigere muur met een betere weersbestendigheid.
Het metselwerk is gecombineerd met een houten Cape Cod-gevelbekleding van Plastica, die zowel horizontaal als verticaal is toegepast. “De combinatie van het strakke, terugliggende gevelmetselwerk en de houten gevelbekleding, maakt het project bijzonder”, licht Emonds toe. “Ook de grote overheaddeuren en het overdekte balkon dragen hieraan bij. Het gebouw heeft een moderne inslag en is zeer praktisch ingedeeld met veel functionele en doelmatige ruimtes.” Voor de werktuigbouwkundige installatie van de ambulancepost heeft Rensen Regeltechniek, in opdracht van de firma Van Haren Installaties in Cuijk, de Priva Blue ID-regelaar geleverd. Ook werd een energiedisplay toegepast. Dit scherm draagt bij aan meer bewustwording over het energieverbruik en daagt uit tot besparing. Het werktuigbouwkundige advies is geleverd door Adviesbureau Becks uit ‘s-Hertogenbosch.

Kwaliteit als maatstaf
Bij alle projecten die door Cornelissen aannemingsbedrijf worden uitgevoerd, staat kwaliteit voorop. “Dat zie je ook weer terug bij dit project. Ondanks het feit dat we te maken hadden met wisselvallig weer en strakke doorlooptijden, ging de kwaliteit toch altijd voor de planning. Dat wil ik ook nooit uit het oog verliezen”, besluit Emonds.

Tekst: Scripturum, Marjoleine Meppelink
Foto: Landerd fotografie Mark van Zuylen

FEITEN EN CIJFERS
PROJECT RAV Brabant Midden-West-Noord ‘s-Hertogenbosch
(projectmanagement: Aerde Tilburg)
ONTWERPHooper Architects, Oosterhout
CONSTRUCTIE H4D Raadgevend Ingenieurs, Dongen
ADVIES INSTALLATIES Adviesbureau Becks, ’s-Hertogenbosch
UITVOERING Cornelissen aannemingsbedrijf, Zeeland
INSTALLATIES Van Mackelenbergh Electro, ‘s-Hertogenbosch (E);
Van Haren Installaties, Cuijk (W)
BOUWPERIODE november 2014 – juli 2015

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details