Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuwe collectie geleidende vloeren: Sphera SD/EC. ‘We bieden permanente veiligheid’
De geleidende eigenschappen van de zojuist geïntroduceerde Sphera SD/EC-collectie zijn onafhankelijk van omgevingsfactoren in de ruimte. (Beeld: Ewout Huibers)

Nieuwe collectie geleidende vloeren: Sphera SD/EC. ‘We bieden permanente veiligheid’

Piet Looijen en René Treffers van Forbo vertellen over de eigenschappen van deze en andere Electro Static Discharge (ESD)-vloeren van Forbo.

De coronacrisis heeft het eens temeer duidelijk gemaakt: de zorg is een absoluut vitale sector. Een hoog kwaliteitsniveau in de zorg is daarom van groot belang, zowel voor wat betreft de deskundigheid van het personeel als ook de inrichting van zorginstellingen. Bij Forbo weet men er alles van. De vloerenfabrikant is sinds jaar en dag actief in de zorgsector en levert uiteenlopende types vloeren aan zorggebouwen. Behalve sfeervolle vloeren in algemene ruimtes en patiëntenkamers gaat het dan bijvoorbeeld ook om ESD-vloeren in onder meer operatiekamers, laboratoria en cleanrooms.

Het voorkomen van statische elektriciteit is erg belangrijk in kritische ruimtes zoals operatiekamers. (Beeld: Erik Poffers)

“We brengen ESD-vloeren op de markt in ons zogenoemde Under Control-assortiment,” vertelt Piet Looijen, Sectormanager Zorg en Onderwijs bij Forbo. “De verschillende producten binnen dit assortiment hebben twee belangrijke kenmerken: de vloeren zijn emissiearm, waardoor er geen stofdeeltjes worden afgegeven aan de lucht, en de vloeren voorkomen opbouw van statische elektriciteit.” Het voorkomen van statische elektriciteit is erg belangrijk in kritische ruimtes als OK’s en laboratoria. Een elektrostatische ontlading kan er in het meest extreme geval fataal zijn, wanneer gevoelige elektronica erdoor ontregeld raakt.

Omgevingsfactoren

Het Under Control-assortiment van Forbo biedt een drietal collecties die de potentieel gevaarlijke statische elektriciteit optimaal geleiden via de vloer: Marmoleum Ohmex, Colorex en het nieuwe Sphera SD/EC. “We willen zorginstellingen – en trouwens ook afnemers in bijvoorbeeld de industrie en de onderwijssector – permanente veiligheid bieden,” benadrukt Looijen.

Marmoleum Ohmex is een geleidende linoleum-vloer die geschikt is voor toepassing in uiteenlopende ruimtes. De geleidende functionaliteit van deze vloer kan beïnvloed worden door omgevingsfactoren, zoals luchtvochtigheid. Wanneer dit niet gewenst is, kunnen klanten kiezen voor één van beide andere collecties uit het Under Control-assortiment. “De geleidende eigenschappen van Colorex en Sphera SD/EC zijn onafhankelijk van omgevingsfactoren in de ruimte. Dat is een belangrijk aspect van de permanente veiligheid die we met deze vloercollectie bieden.”

Behalve de geleidende eigenschappen brengt Sphera SD ook ‘kleur en fleur’ in bijvoorbeeld operatiekamers.

Kleur en fleur

Ook de zojuist geïntroduceerde collectie ESD-vloeren Sphera SD/EC biedt altijd volledige veiligheid. Evenals Colorex is Sphera SD/EC een homogene en ftalaat-vrije vinylvloer, waar de geleiding is gerealiseerd door toevoeging van geleidend koolstof aan het vinyl. Het belangrijkste verschil tussen Colorex en Sphera SD/EC is dat de nieuwe vinyl-oplossing een banencollectie is. “Vanuit de markt is er een steeds grotere behoefte om in kritische ruimtes ook meer ‘kleur en fleur’ toe te voegen,” vertelt René Treffers, Segmentmanagar Healthcare bij Forbo. “Met Sphera SD/EC komen we tegemoet aan deze vraag. Met banen zijn mooie vloerplannen en zoneringen te realiseren. Ook hebben banenoplossingen minder lassen, wat tegemoet komt aan de wens om de ruimtes zo hygiënisch mogelijk uit te voeren.”

De nieuwe Sphera SD/EC-collectie – die overigens geproduceerd wordt in een afvalvrije Forbo-fabriek in Coevorden – bestaat uit twee varianten: Sphera SD (Static Dissipative) en Sphera EC (Electrostatic Conductive). Het verschil zit hem in de geleidende eigenschappen van de vloer. “Sphera EC voldoet aan de allerhoogste eisen op het gebied van elektrische geleiding,” aldus Looijen.

Sphera EC voldoet aan de allerhoogste eisen op het gebied van elektrische geleiding, hetgeen belangrijk is in tal van kritische ruimtes in zorggebouwen.

Uniforme sfeer

De nieuwe Sphera-collectie is leverbaar in veertien Sphera SD-kleuren en dertien Sphera EC-kleuren. Deze Sphera ESD-collectie vormt een aanvulling op de reeds bestaande (niet-geleidende) Sphera-collectie van Forbo. “Dit biedt de mogelijkheid om een gebouw helemaal in een uniforme sfeer in te richten,” aldus Treffers. “In de kritische ruimtes kun je kiezen voor de SD- of EC-variant, en in de overige ruimtes kun je voor de gewone Sphera-collectie kiezen.” Zijn collega knikt. “We hebben als Forbo een breed scala aan producten en willen de klant hiermee helemaal ontzorgen.” Dat ontzorgen gaat ver, benadrukken beide Forbo-medewerkers. Organisaties in de zorg wordt bijvoorbeeld ondersteuning geboden met de service ‘System Solutions’ op basis waarvan een absoluut veilige realisatie van een vloerproject gewaarborgd is.” Sphera wordt gemaakt in een geheel afvalvrije productie met behulp van groene energie. “Want ook duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van onze missie,” besluit Looijen    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details