Tarkett
02:21
19-10-2018

Nieuwe heterogene vinyl vloeroplossingen verbeteren welzijn van gebruikers

Tarkett heeft onlangs een nieuwe heterogene vinyl vloercollectie op de markt gebracht die het welzijn van gebruikers verbetert. De nieuwe productlijnen zijn onder meer interessant voor zorgorganisaties als ziekenhuizen en ouderenzorg, evenals onderwijsinstellingen. Daarnaast levert de totaalleverancier en marktleider in vloerinnovaties tal van andere vernieuwende vloeroplossingen.

Volgens Jorie Post, marketeer bij Tarkett voor de segmenten zorg, ouderenzorg en onderwijs, bestaat de nieuwe collectie uit vier lijnen. “Ze zijn niet alleen te gebruiken voor vloeren, maar ook voor wanden en trappen. De producten Excellence, Platinium, Protect-WALL en Tapiflex Stairs kunnen perfect met elkaar gecombineerd worden en zijn bijzonder geschikt voor toepassing in zorg- en onderwijsinstellingen.” Een heterogene vinylvloer bestaat uit meerdere lagen met een geprinte designlaag voor eindeloze ontwerpmogelijkheden. De nieuwe heterogene vinylproducten voldoen aan de strenge technische en gezondheidseisen die zorginstellingen aan vloeren stellen, onder meer qua onderhoud en hygiëne. Zo blijven bijvoorbeeld bij de Platinium- en Excellence-lijn stoffen als jodium en alcohol evenals gewoon vuil aan de oppervlakte, waardoor de stoffen eenvoudig te reinigen zijn. Verder zijn ze duurzaam, sterk en veilig. Post: “Ook de rolweerstand is bijzonder laag, conform de richtlijnen van de Arbowet, zodat medewerkers onder andere zware bedden gemakkelijk over deze vloeren kunnen rollen. Ook voor het oor zijn deze vloeroplossingen positief gestemd. De Excellence-serie is bijvoorbeeld verkrijgbaar in een ‘akoestische’ uitvoering (Tapiflex), met een akoestische waarde van 19 dB waardoor meer geluid wordt geabsorbeerd dan normaal.”

Tarkett

Design en uitstraling
Op het gebied van uitstraling en design scoren de vier productlijnen eveneens uitstekend. De lichtreflectiewaarde (LRV) was een belangrijk uitgangspunt bij het creëren van deze collectie. Meer dan de helft van de collectie heeft een LRV-waarde van maar liefst 70%. Dit geeft de producten een matte, natuurlijke uitstraling, waardoor ze prettig zijn om naar te kijken. En dat is weer positief voor het welzijn van cliënten.

De vloeren en wanden zijn verkrijgbaar in extreem veel kleuren, motieven en texturen, die onderling perfect gecombineerd kunnen worden. Daarbij moet de functie van kleur bij zorginstellingen niet onderschat worden. Post: “Wij hebben onlangs een onderzoek gedaan naar het interieur waarin dementerende ouderen zich prettig voelen. Hieruit bleek dat hun kleurperceptie anders is dan van niet-dementerenden. Een donkere kleur zien zij bijvoorbeeld al snel als zwart. Dit betekent dat een donkere vloer voor hen oogt als een gat waar zij niet overheen durven lopen. Iets waarmee een zorgorganisatie rekening moet houden.” 

Met de vier productlijnen kan nagenoeg een hele zorginstelling worden uitgerust. Post: “Aan vloeren in operatiekamers, cleanrooms, laboratoria, natte cellen worden echter andere, specifieke eisen gesteld. Eisen waaraan onze overige Tarkett-collecties prima kunnen voldoen. Voor doucheruimten hebben wij bijvoorbeeld wetroom-concepten met een hoge slipweerstand. Uiteindelijk kan met ons totale Tarkett-portfolio een volledig ziekenhuis worden ingericht.”

Tarkett
Onder de Luminous floorings vinyl- of tapijtvloeren wordt een lichtbak met LED-verlichting geplaatst, waarbij het licht door het vinyl of tapijt heen schijnt. Zo kunnen zorginstellingen of hotels bijvoorbeeld de route of nooduitgang wijzen.

Totaalleverancier als trendsetter
Totaalleverancier Tarkett levert het grootste assortiment aan vloeren aan de professionele en particuliere markt en beschikt wereldwijd over 34 productielocaties. Het Nederlandse hoofdkantoor is gevestigd in Waalwijk. Met een portfolio van tapijt, heterogene en homogene vinylvloeren, linoleum, laminaat, hout, luxe vinyl tegels, sport- en veiligheidsvloeren, heeft Tarkett volgens de marketeer een ongeëvenaard groot aanbod. “Voor iedere vraag, iedere ruimte en ieder budget leveren wij een passende vloer, zowel standaard als maatwerk. Daarin zijn wij trendsetter, onder andere met onze modulaire LVT-vloeren met opvallende vormen zoals driehoeken en hexagons. Klanten kunnen zelf op onze website hun vloer samenstellen met behulp van de configurator van iD Mixonomi.” 

Luminous floorings vormen een andere nieuwe trend, die samen met Philips ontwikkeld is. Dit zijn vinyl- of tapijtvloeren waaronder een lichtbak met LED-verlichting is geplaatst en waarvan het licht door het vinyl of tapijt heen schijnt. Zo kunnen zorginstellingen of hotels bijvoorbeeld de route of nooduitgang wijzen. Tot slot heeft het concern duurzaamheid en een circulaire economie hoog in het vaandel. “Veel van onze artikelen zijn Cradle tot Cradle (C2C) gecertificeerd”, zegt Post. “Dit betekent dat wij onze vloeren na gebruik terugbrengen naar grondstoffen waarvan wij weer nieuwe vloeren maken. Enkele van onze producten hebben zelfs de hoogste C2C-certificeringen ‘silver ‘en ‘gold!”    


Tarkett
Taxandriaweg 15
5142 PA Waalwijk

T: +31 416 68 41 00
W: www.tarkett.nl

Tekst: Irene Teunissen   Beeld: Tarkett

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

wissner-bosserhoffAZ Sint-Maarten