Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuwe OK als bewijs van ambitieuze ontwikkeling bij VieCuri
Een traject in drie fasen dat tot eind 2025 zal duren.

Nieuwe OK als bewijs van ambitieuze ontwikkeling bij VieCuri

Een modern ziekenhuis met ambities blijft zich altijd ontwikkelen. Niet gek dus dat er altijd wel een bouwproject gaande is. Zo ook bij VieCuri Medisch Centrum, met locaties in Venlo en Venray.

Het topklinische ziekenhuis zet volop in op kwaliteitsverbetering, centralisering en schaalvergroting. Zeker nu het verouderde gebouw in Venray op korte termijn wordt vervangen door een nieuwe ziekenhuisvoorziening. Voor de complete renovatie en nieuwbouw is 160 miljoen euro aangetrokken. Een deel daarvan is gereserveerd voor de vernieuwing van het Operatie Kamer-centrum in Venlo.

Eric Boots: “Veiligheid gaat voor alles.”

In oktober van het afgelopen jaar zijn de bouwwerkzaamheden van het nieuwe OK-centrum en de Medische Beeldvorming van start gegaan. Een traject in drie fasen dat tot eind 2025 zal duren. In totaal zijn er na deze nieuwbouw tien OK-ruimtes waarvan één hybride OK plus een OK voor robotchirurgie. Eric Boots, projectcoördinator Bouw en Techniek vertelt over de plannen en de voortgang.

Bouwteampartners

Bij dit project is na de aanbesteding gekozen voor Cornelissen Aannemingsbedrijf B.V. (bouwkundige werkzaamheden), Spie Worksphere B.V. (elektrotechnische installaties) en Croonwolter&dros B.V. (werktuigbouwkundige installaties). Het ontwerp is van Aan de Amstel Architecten (bouwkundig ontwerp) en Sweegers en de Bruijn (installatietechnisch ontwerp). Schreuder zorgt voor het ontwerp van de constructies. Boots: “Wij werken al meerdere jaren met grotendeels dezelfde bouwteampartners samen. Ieder jaar en per project(fase) vindt een evaluatie en toets op marktconformiteit plaats.”

Keuze apparatuur

Essentieel onderdeel van de verbouwing bij de Medische Beeldvorming is dat de apparatuur dringend aan vervanging en uitbreiding toe is. “Zo gaan we van één naar drie CT-scans en kiezen we voor twee in plaats van één MRI-scan. Aan de hand hiervan zijn we gaan zoeken naar een passende leverancier. Bij ons besluit was het Programma van Eisen leidend. Daarin stond precies beschreven welke taken wij in de toekomst met een apparaat willen uitvoeren. Qua omvang en uitvoering lijken ze allemaal op elkaar. Het verschil schuilt in de details”, aldus Boots. “Natuurlijk nemen we niet alle nieuwe apparaten op hetzelfde moment in gebruik. Dan moet het personeel in korte tijd met zoveel nieuwe apparaten leren werken, dat het ondoenlijk wordt. Daarom gebeurt het per fase.”

Volgens Boots is bij het OK-complex vooral de keuze van het luchtbehandelingssysteem van essentieel belang. Dit bepaalt in grote mate de beschikbare werkruimte in de OK. “Verder gaan we de beeldrotatie vervangen en uitbreiden. Een arts moet vanaf elke plek de status van de patiënt kunnen beoordelen, maar ook de beelden van bijvoorbeeld de kijkoperatie kunnen zien.”

Uitdaging en veiligheid

Het nieuwe gebouw wordt vier etages hoog. Grootste uitdaging is de koppeling tussen de bestaande bouw en nieuwbouw. “Aan de bouw van een nieuw ziekenhuis schuilen minder haken en ogen dan aan een project als dit. Daarom vindt over de voortgang elke week een overleg plaats met zowel de bouwteampartners als de afdelingen binnen het ziekenhuis. Deze afdelingen doen immers tijdens de verbouwingen door hun gewone werk voor de patiënten. De ene week houden we een bouwvergadering en de andere een werkvergadering.” De renovatie van een bestaand gebouw zorgt altijd voor de grootste uitdaging. “Wordt er een hijskraan gebruikt om materialen over bestaande gebouwen te tillen, dan nemen we geen enkel risico. Zijn er mensen in die gebouwen aanwezig, dan vindt er geen transport door de lucht plaats. Zo simpel is het. Veiligheid gaat voor alles. Daarnaast gaan we in de loop van het traject ook via een mock-up (een testruimte schaal 1:1) checken hoe de situatie er het best in de praktijk uit komt te zien. Welke positie krijgen de medewerkers? Hoe leggen we de patiënt neer? We willen weten wat de mogelijkheden zijn. Veel patiënten hoeven in de toekomst overigens niet meer op een reguliere verpleegafdeling te verblijven, maar zijn alleen op de dag van de operatie in de OK-lounge aanwezig.”

Boots is niet bang dat hij aan het eind van dit traject om nieuwe uitdagingen verlegen zit. “Na de realisatie van deze nieuwe OK-ruimtes starten we met de bouw van een nieuwe ziekenhuisvoorziening in Venray. En tegen die tijd zijn vast ook weer andere ruimtes in Venlo aan renovatie toe. Een modern ziekenhuis blijft zich altijd ontwikkelen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details