Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuwe poliklinieken beantwoorden aan alle wensen

Nieuwe poliklinieken beantwoorden aan alle wensen

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) vestiging Waalwijk is zeven ultramoderne poliklieken rijker. De nieuwbouw is gerealiseerd op de plaats van de gedateerde poliklinieken. Dit vroeg om een uitgebreide inventarisatie en de nodige ‘tijdelijke’ interim-voorzieningen, de poli’s moesten immers blijven doordraaien. Na een grondige voorbereiding is de renovatie halverwege 2014 gestart.

“Een gecompliceerd voortraject”, aldus Theo Mols (Projectleider Huisvesting ETZ). Hij gaat met Olaf Noot (Interim Projectleider ETZ/BouwConsulent Noot), Henk Granneman (Projectleider Huisvesting ETZ) en Wim Mathijsen (Heerkens van Bavel Bouw) dieper in op de bouwperiode. Nieuwbouwplannen binnen een ziekenhuis zijn ingewikkelde processen, waarbij een scala aan mensen wordt geraadpleegd. Tientallen overleggen met zorggroepmanagers, specialisten, teamleiders en gebruikers waren nodig om tot een goede afstemming te komen. Daarmee werd de basis gelegd voor een succesvolle realisatie.
Met de juiste informatie hebben architect en installatieadviseur een passend plan ontworpen. Met de tijdsinvestering van drie maanden in de interim-voorzieningen, werd de basis gelegd voor het beoogde resultaat. Kantoren en piketkamers werden getransformeerd tot noodruimten. Daar konden de specialisten met hun team gedurende de bouw nagenoeg zonder overlast hun zorg inzetten.
Mols geeft aan dat er vorig jaar kort voor de bouwvak is gestart met het opstellen van het ketenpark. “Zo’n negen maanden later konden we de vlag hijsen.” Hij schrijft de vlotte gang van zaken toe aan de strakke planning en optimale afstemming. “Werken in een bouwteam loont. Het is een toegevoegde waarde in een complex proces, met het leveren van kwaliteit als een van de belangrijkste aspecten”, aldus Noot, die samen met Mols de bouwdirectie vormde. De heren spreken over een ‘taakstellend en uitdagend budget’ en kwalificeren het proces als ‘lean’. Mols: “Vroegtijdige afspraken en aan de voorkant van het traject inzicht verschaffen in elkaars processen, zorgden voor een superstrak verloop tijdens de krappe bouwtijd. De verwachtingen die we bij de bouwpartners hebben neergelegd, zijn goed ingelost.” De flexibele inzet van de bouwers buiten de ‘poli-uren’ was daarom meer dan gewenst.

Uitdaging
In de aanpak van het technische hart, van ICT tot luchtbehandeling, schuilde de grootste uitdaging. Mols: “We moesten goede afspraken maken, want het kon niet worden stilgelegd. Al vroeg de renovatie dat wel. De nieuwe technische ruimte en MER/SER-unit staan tussen de poli’s en zijn voorzien van de laatste technologische snufjes, onder andere een automatische gasblusinstallatie, uitgevoerd volgens OVS (ontwerp voorschrift, red.)”, zegt Mols. Hij toont een enkele centimeters dikke notitie. Noot geeft aan dat het ‘hart’ nu overcapaciteit heeft. Maar met het oog op nieuwe bouwontwikkelingen, die nodig zijn voor de verdere opfrisbeurt van het ziekenhuis, is dat wel welkom. Mols: “Acht jaar geleden hebben we ‘poli-zuid’ aangepakt, aansluitend de hoofdentree, nu deze poli’s en er wacht nog een poli-unit.” Mathijsen roemt de samenwerking, maar ook de flexibiliteit van de werknemers gedurende de bouw. “Werken in een ziekenhuis in bedrijf vraagt om inventiviteit. Zo vonden boorwerkzaamheden vaak plaats tussen vier en acht uur ’s morgens, om overlast te voorkomen.”

Gecompliceerd
De specialisten van de poli’s urologie, dermatologie, cardiologie, KNO, chirurgie en gynaecologie hadden allemaal hun eigen specifieke wensen. Noot: “Een gecompliceerd traject, maar we zijn er in geslaagd om maatwerk te leveren. Alle ruimten zijn specifiek ingericht voor de doelgroep.” Mols kwalificeert dat als ‘uniek’. “Vaak zie je multifunctionele ruimten waar iedereen zijn spullen kan ‘inprikken’. Wij hebben daarvoor bewust niet gekozen. De een heeft een spreekkamer en twee onderzoeksruimten, de ander alleen een behandelkamer.” In de realisatie van de nieuwe poli’s heeft ETZ 4,1 miljoen euro geïnvesteerd. Het personeel en de patiënten uit Waalwijk en omgeving, maar ook velen uit het verzorgingsgebied Tilburg, gaan het comfort ervaren.

FEITEN EN CIJFERS
PROJECT Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) (Waalwijk)
Architectenbureau Wiegerinck te Arnhem
Installatie adviseur Klictet Advies te Waalwijk
Aannemer Heerkens van Bavel Bouw te Tilburg
W-installateur Kropman Installatietechniek te Breda
E-installateur Imtech Building Services te Eindhoven
Leverancier meubilair Aarts & Co

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details