Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuwe pompen helpen UZ Brussel in ambitieus energieproject

Nieuwe pompen helpen UZ Brussel in ambitieus energieproject

Het UZ Brussel wil in 2022 hetzelfde energieverbruik realiseren als in 2012, terwijl het ziekenhuis ondertussen met 40 procent zal groeien. Een ambitieus project dus, dat invloed heeft op alle geledingen van het hospitaal. Een belangrijk onderdeel van het plan is het plaatsen van 217 nieuwe pompen. Deze pompen zijn allemaal afkomstig van Grundfos, marktleider in pompoplossingen.

Het is logisch dat in het ambitieuze masterplan van het UZ Brussel ook de pompen zouden worden bekeken. Ze maken immers een groot deel van het energieverbruik van het gebouw uit. Ondanks de andere zware verbruikers, zoals MRI-toestellen en röntgenstralenscanners, staan ze op dit moment in voor maar liefst 12% van het elektriciteitsverbruik. Jimmy Van Moer, verantwoordelijke van het Masterplan Energie en Engineering van het ziekenhuis: “Het verhaal begon met de vernieuwing van ons gebouwbeheersysteem. Toen we in dat proces aan de pompen toekwamen, zagen we in dat het beter was om ook die verouderde pompen te vervangen door nieuwe toestellen, in plaats van het GBS aan te passen aan de oude apparaten. Daarom is het ook zo’n groot aantal in één keer.”

Korte terugverdientijd
Voor het project werkte het UZ Brussel samen met Grundfos en maakten ze gebruik van de Energiecheck die het bedrijf aanbiedt. Van Moer: “We hebben alle pompgroepen samen bekeken: welk type pomp staat er, wat moet er aangepast worden, hoe zit het in elkaar enzovoorts. Uit die analyse is telkens een selectie aan pompen gekomen, met als uitgangspunt dat alle investeringen binnen vijf jaar terugverdiend moeten worden. Dat tijdsverloop is zelfs ruim genomen, want de meeste pompen hebben maar een terugverdientijd van drie à vier jaar, zelfs met het onderhoud erbij. Sommige van de voorgestelde pompen verbruiken immers maar liefst 80% minder dan hun voorganger. Enkele toestellen hadden een langere terugverdientijd. We hebben er echter toch voor gekozen om ze ook te vervangen, omdat we een standaardisatie van pompen beogen. Op die manier besparen we ten eerste op de opleiding van onze werknemers en ten tweede op de aanpassingen die aan het elektrische bord zouden moeten gebeuren.”
Van Moer vervolgt: “Daarnaast bieden de pompen van Grundfos ook optimalisatie door de geïntegreerde logging van de pomp over het werkpunt en de uitgebreide communicatiemogelijkheden met de pomp. Aan zulke details zie je dat Grundfos ook een visie heeft op wat klanten van hun producten verlangen in de toekomst.”
Dirk Raes, energieconsulent bij Grundfos, geeft Van Moer gelijk. “Dat is inderdaad een van de voordelen van de keuze voor Grundfos. De pompen loggen zichzelf en houden de hele draaitijd hun verbruik bij. Ze loggen eveneens op welke maxima en minima ze hebben gewerkt. Zo kunnen ze bij een onderhoud of vervanging nog beter ingeregeld worden. Omdat we zo de meest nauwkeurige selectie van pompen kunnen maken, optimaliseren we het verbruik. Op die manier haal je nóg meer uit je initiële investeringskosten. We werken daarnaast met frequentieregeling, waardoor het toerental afneemt. Ook hebben we algoritmen toegevoegd voor een automatische, steeds geoptimaliseerde werking.”

Energiecheck
In totaal koos het ziekenhuis voor 217 pompen, vooral van het type MAGNA3, maar ook ALPHA2, TPE, NBE en NKE behoorden tot de keuze. Een doorslaggevend argument bij de keuze voor Grundfos was de Energiecheck van het bedrijf: een analyse door ervaren personeel van Grundfos, die het energieverbruik en de CO²-emissies van de huidige pompen in beeld brengt. De check laat ook zien of er besparingen mogelijk zijn door over te schakelen naar zuinigere Grundfospompen. “Dat was hier ook zo”, zegt Raes. “Onze analyse geeft een besparing van 643.087 kWh per jaar aan, dankzij de door ons voorgestelde vervanging. Dat komt overeen met ongeveer 65.000 euro per jaar en 140 ton CO².” Het Energiecheck-concept verbetert dus het milieuprofiel van het gebouw en ondersteunt bij het verminderen van het energie- en waterverbruik.
Dankzij de resultaten van de check zal het gebouw voldoen aan Europese ontwerpnormen voor energieverbruikende producten. Raes: “Zo’n Energiecheck is vooral interessant bij pompen met een vermogen van meer dan 400 tot 500 watt. Maar hoe klein een pomp ook is, en ook al is de terugverdientijd iets langer, je mag het niet laten liggen. Die ingrepen besparen immers ook energie. De check heeft dan ook geholpen om het bestuur van het ziekenhuis te overtuigen van de noodzaak van deze investering.” Van Moer knikt bevestigend: “Het project is nog lopende en we hopen eind dit jaar af te ronden. Zo zijn we weer een stap dichter bij het behalen van onze energiedoelstellingen.”

Tekst: Jeroen Schreurs
Foto’s: Grundfos

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details