Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuwe zorgvilla in ’s-Hertogenbosch
Villa de Harten in ‘s-Hertogenbosch.

Nieuwe zorgvilla in ’s-Hertogenbosch

Voormalig klooster De Heilige Harten in ’s-Hertogenbosch werd het afgelopen jaar getransformeerd tot een zorgvilla voor mensen met dementie: Villa den Harten. Het resultaat is een chique gebouw dat van alle gemakken is voorzien op een mooie, groene locatie nabij stadion De Vliert.

Van links naar rechts: Theo Sijmens, Aukje Stellinga en Milko de Hart bij de piano in de zitkamer.

Midden in de samenleving

De nieuwe zorgvilla wordt gerund door Stepping Stones, onderdeel van de Korian Groep; een grote en vooruitstrevende organisatie voor zorg, welzijn en ondersteuning van ouderen in Europa. Milko de Hart is vanuit Korian verantwoordelijk voor de vastgoedportefeuille. “We zijn altijd op zoek naar dit soort locaties, die midden in de samenleving liggen. Dit is ook nog eens een groene wijk en er hoort een grote tuin bij het gebouw. Naast de groenvoorzieningen die veel geur en kleur bieden, hebben we er onder andere diverse vogelhuisjes en een insectenhotel geplaatst. De meeste mensen vinden het fijn om in de natuur te zijn of zelfs in de tuin mee te werken. Het gebouw straalt huiselijkheid uit, dus is zeer geschikt om een huishouden met bewoners in te runnen.”

Het oorspronkelijke klooster werd in de jaren ‘50 gebouwd voor de zusters en in de jaren ‘90 aan de voorzijde uitgebreid om ook paters te kunnen herbergen. De Hart: “De functie van het gebouw is niet eens zoveel veranderd. In die tijd waren het de paters die hier verzorgd werden. Mooi dat we die functie in stand kunnen houden.”

De klokkentoren.

Ruime appartementen

Sijmens Bouw was hoofdaannemer bij de grootscheepse verbouwing. Eigenaar Theo Sijmens: “De oude bovenverdieping was een zoldertje. Die hebben we er compleet af gehaald. Vervolgens hebben we een compleet nieuwe verdieping met ruime appartementen gerealiseerd.” De 26 appartementen zijn tussen 28 m2 en 42 m2 groot en voorzien van een eigen badkamer. Enkele appartementen zijn geschikt voor echtparen. Daarnaast zijn er verschillende gemeenschappelijke ruimtes zoals een kapsalon, tv-kamer en sport/fysioruimte. Vanuit de ruime woonkamer is er toegang tot de mooi aangelegde tuin met zitjes en volop beplanting.

Het ophogen van de eerste verdieping was de grootste ingreep, vertelt Sijmens. Er kwam een compleet nieuwe staalconstructie op de bestaande verdieping. De bestaande lift werd vervangen en er kwam een compleet nieuw dak op en een aantal dakkapellen. Ook de begane grond werd constructief flink aangepakt om de nieuwe indelingen te kunnen realiseren. “Bij de nieuwe entree met veel lichtinval door het glazen dak, maakten we een koppeling tussen het oude en nieuwe deel met een prachtige loopbrug. Daarnaast werd de complete installatie vernieuwd, zodat deze voldoet aan de nieuwste regels en eisen. Ook kwam er een nieuw domotica-systeem.”

Oude elementen

De aannemer had geen last van leveringsproblemen van materialen en de coronaperikelen. Sijmens: “We hebben de materialen in goed overleg met leveranciers en opdrachtgever tijdig ingekocht om problemen te voorkomen. En vanwege corona hebben we de schafttijden gesplitst, zodat we niet met te veel mensen in één ruimte zaten.” Zo veel mogelijk elementen uit het oude klooster bleven behouden, zoals de hardstenen trappen en de kozijnen. “Daarnaast zat er bovenop het gebouw een torentje met een oude bel. We hebben besloten het torentje in de tuin te plaatsen, waar hij mooi wordt uitgelicht. De bel wordt in oude staat hersteld en komt in de hal te hangen. Die kan dan bij speciale gelegenheden geluid worden.” 

De pui die de twee locaties verbindt.

Chique, huiselijk en vriendelijk

Voor de inrichting schakelde Stepping Stones een vaste styliste in. “Zij past het interieurontwerp aan de locatie aan, in dit geval Brabant en Den Bosch. Zo hebben we verschillende afbeeldingen van schilderijen van Vincent van Gogh aan de muur”, vertelt locatiemanager Aukje Stellinga. “Daarnaast werd gekozen voor een chique maar ook huiselijke en vriendelijke uitstraling. De villa is ingericht met mooie spullen, er is een piano en er zijn altijd verse bloemen. Daardoor ziet het er mooi en fris uit en voelen de bewoners zich thuis.”

De appartementen worden gestoffeerd opgeleverd, dus compleet met gordijnen en een pvc-vloer. Nieuwkomers kunnen hun eigen spullen meenemen en bijvoorbeeld nog een nieuw lampje ophangen. Inmiddels is ruim een derde van de appartementen verhuurd. Stellinga: “Het is voor ons met een nieuw team fijn dat we het geleidelijk kunnen opbouwen. Je komt toch steeds nog wat kleine dingen tegen die we nog willen aanpakken. Om die reden hebben we voor de opening ook al een nacht hier geslapen met een deel van het personeel. Het team wordt nog verder uitgebreid en we merken dat mensen hier graag willen werken. Wij hebben toch net iets meer tijd en aandacht voor mensen dan in een traditioneel woonzorgcentrum.” Stellinga vindt het zelf ook prettig werken. “We zijn een zelfsturend team binnen een grote organisatie. Dat maakt de lijnen wel wat korter. Daarnaast is er vooral veel aandacht voor het welzijn van de bewoners. Dat is wel waarom je ervoor kiest om in de zorg te werken.”      

Feiten en cijfers
  • Opdrachtgever particuliere belegger
  • Zorgverlener Stepping Stones, onderdeel van de Korian Groep
  • Architect Buro Kade
  • Aannemer Sijmens Bouw
  • Domotica Detron
  • Bouwperiode 2021-2022

Slim gebruikmaken van technologie

Domotica voor de zorg

In de zorg worden steeds meer digitale oplossingen toegepast. Zo voorzag Detron het woonzorgcentrum Villa den Harten van een compleet zorgdomoticasysteem.

Tekst | Ramona Kezer

Detron combineert in haar rol als systemintegrator bestaande hardware en software om zorgklanten een totale zorg-infrastructuur te kunnen bieden. De zorg is een belangrijke branche voor Detron, vertelt Corporate Sales Executive Healthcare Jan-Joris de Wolf. “We hebben al veel vestigingen van Korian voorzien van zorg-infrastructuur. Het uitgangspunt is een toegevoegde waarde leveren aan het zorgproces waarbij de cliënt en de zorgprofessional centraal staan. Bij Villa den Harten is de smartphone de werkplek van de medewerkers. Hiermee heeft de zorgprofessional een krachtige tool voor zorgoproepafhandeling, communicatie en inzicht in alarmeringshistorie en relevante data.” 

Elke kamer kreeg een vaste oproepmogelijkheid en een draadloze alarmering in de vorm van een hals- of polszender. Zo kan de bewoner altijd alarm slaan. De medewerker die de oproep krijgt, kan dan direct terugbellen om te vragen wat er aan de hand is en de melding verder afhandelen. De Wolf: “Verder zijn de deuren voorzien van deurstandsignalering. Hiermee is het mogelijk om zogenaamde leefcirkels te creëren voor bijvoorbeeld dwalende bewoners. Bij Villa den Harten is er ook buiten beveiliging, zoals camera’s. Bij elk project is de totaaloplossing anders, afhankelijk van hoe de organisatie de leefcirkels wil inzetten.” 

Voor Korian verzorgt Detron ook het beheer van de infrastructuur voor alle locaties. “Goede stappen, al kan de zorg nog meer gebruik gaan maken van datagedreven zorgverlening. Door slim gebruik te maken van technologie en de gegenereerde data, kunnen de zorgprofessionals zich nog meer richten op de bewoners.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details