Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nij Smellinghe realiseert modern en duurzaam operatiecomplex
Visualisatie van het ziekenhuis na afronding van de bouw. (Beeld: Van Manen en Zwart architecten)

Nij Smellinghe realiseert modern en duurzaam operatiecomplex

“We stellen de patiënt en medewerker centraal”, stelt directeur Bedrijf & Gebouwen Folkert Brouwers van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Bij het ontwerp van het nieuwe operatiecomplex, waarvan de bouw in maart 2020 is gestart, komt deze visie duidelijk terug. Er is bijvoorbeeld gedacht aan veel lichtinval en een ruimtelijke opzet. Dit draagt bij aan een prettige verblijfsomgeving voor patiënten en een fijne werkomgeving voor medewerkers.

Tekst | Margot Visser  Beeld | Ziekenhuis Nij Smellinghe

De ver- en nieuwbouw van het operatiecomplex van Nij Smellinghe is gestart met enkele maanden van voorbereiding, conceptontwikkeling, uitgebreid testen in mock-ups en een voorlopig ontwerp. Brouwers: “oPzoom Architecten en Adviesbureau OKCN hebben samen met onze huisarchitect Van Manen en Zwart en Ingenieursbureau Linssen onze wensen vertaald naar een gebouwconcept. Dit bleek een zeer goede combinatie.” De bouwpartners waarmee het operatiecomplex wordt gerealiseerd, zijn Unica en Van Wijnen. De bouw wordt naar verwachting in 2021 afgerond.

De bouw van het nieuwe OK-complex is in volle gang.

Verbeterde operatiezorg

In de nieuwbouw komen zes algemene operatiekamers en één hybride OK. De hybride OK is uniek in de regio. Dankzij de ingebouwde hightech röntgenapparatuur kan Nij Smellinghe de operatiezorg verder verbeteren en patiënten nog beter helpen. Het operatieteam opereert aan de hand van de röntgenbeelden. Hierdoor is de operatie op de hybride OK niet alleen minder belastend voor de patiënt, maar wordt ook bijgedragen aan een sneller herstel en een verlaagd risico op complicaties.

Het huidige operatiecomplex wordt flink verbouwd en opnieuw ingericht ten dienste van de nieuwbouw. In dit bouwdeel komen onder andere een ruime holding en verkoever, een grote magazijnruimte, goederensluizen en een wachtplein voor begeleiders van patiënten. De huidige technische ruimte bouwt Nij Smellinghe om naar een verblijf voor medewerkers. “We creëren meer ruimte, waardoor we meer faciliteiten kunnen bieden en onze logistiek slimmer kunnen inrichten.     

Er is een brede hoofdcorridor, waar we op gezette plekken apparatuur en disposables invoegen. De vuile stroom, waaronder gebruikte operatiematerialen, gaat via dezelfde route weer terug”, licht Brouwers toe. “Waar veel ziekenhuizen ervoor kiezen om de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in het operatiecomplex te integreren, doen wij dat juist niet. Deze blijft centraal beschikbaar in het ziekenhuis.”

Beleving

In het ontwerp is duidelijk rekening gehouden met de beleving van de ruimtes. Brouwers: “We vinden het belangrijk dat patiënten en medewerkers zich prettig voelen in Nij Smellinghe. Daarom is in het ontwerp veel aandacht besteed aan beleving. Lichte kleuren geven bijvoorbeeld een ruimtelijk effect. Voor medewerkers creëren we een fijne werkplek met grote raampartijen van vloer tot plafond, die zorgen voor daglicht en contact met buiten. Uiteraard houden we rekening met de privacy van de patiënt.”

Folkert Brouwers, Directeur Bedrijf & Gebouwen van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. (Beeld: Jan Edwin Geertsma)

Hergebruik

Het past in het streven van Nij Smellinghe om materialen zoveel mogelijk te hergebruiken. Met de deelname in het materialenregister Madaster loopt het ziekenhuis zelfs voorop op dit gebied. “Naast financieel voordeel speelt de duurzaamheidsgedachte een belangrijke rol”, aldus Brouwers. “Er zitten zoveel materialen in een ziekenhuis die na sloop of verbouw van een deel van het gebouw nog hergebruikt kunnen worden.”

Nij Smellinghe heeft zich ten doel gesteld om in 2030 energiepositief te zijn. Een grote stap in die richting is gemaakt met het plaatsen van 9.000 zonnepanelen op het ziekenhuisterrein in mei 2019. Onder andere de operatiekamers gebruiken veel energie, door de medische apparatuur die hier nodig is. Op zonnige dagen draait Nij Smellinghe echter volledig op eigen zonne-energie. Ook in het ontwerp van het nieuwe operatiecomplex is aan duurzaamheid gedacht. De nieuwe gevel is dankzij de goede isolatie bijvoorbeeld 70% zuiniger. 

Over ziekenhuis Nij Smellinghe

Ziekenhuis Nij Smellinghe heeft 265 bedden en er werken 1.600 medewerkers en 124 specialisten. Patiënten komen voornamelijk uit Noord-Nederland. Sinds 1971 is het ziekenhuis op de huidige locatie in Drachten gevestigd. In de afgelopen jaren zijn er verschillende verbouwingen geweest. De komende jaren gaat Nij Smellinghe binnen het Lange Termijn Huisvesting Plan (2019-2024) verder met de modernisering en verduurzaming van het ziekenhuisgebouw, waaronder het operatiecomplex. Zo bouwt Nij Smellinghe aan een duurzame toekomst.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details