Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Noodstroom wordt steeds meer een noodzaak
Commissioning noodstroominstallatie.

Noodstroom wordt steeds meer een noodzaak

‘Netuitval is een probleem dat de komende tien jaar nog niet is opgelost’

Met de toenemende instabiliteit van het openbare net is het bieden van continuïteit een actueel issue. Zeker in de zorg, waar mensenlevens afhangen van het functioneren van apparatuur. Een betrouwbare noodstroominstallatie is dus belangrijker dan ooit. Jeroen Eeuwijk, general manager van Koninklijke van Twist, schetst de laatste ontwikkelingen en valkuilen op dit gebied.

Het net is nog niet berekend op de groeiende stroomproductie en -verbruik, met steeds vaker netuitval tot gevolg. Nog veel vaker komen lokale storingen voor door bijvoorbeeld graafwerkzaamheden. “Overal wordt gewerkt aan het verzwaren van kabels. Raken ze een kabel, dan ligt het net er een tijdje uit. Maar ook fluctuaties in spanning zijn vervelend, zogeheten netvervuiling. Installaties kunnen zichzelf dan afschakelen. De komende tien jaar zullen we daar last van blijven houden”, vertelt Eeuwijk.

KOHLER KD 3100 kVa noodstroominstallatie.

Huuraggregaat

Hij ziet dat steeds meer bedrijven en organisaties bezig zijn met het waarborgen van de continuïteit van hun stroomvoorziening. “Noodstroom is noodzaak, zeker binnen de zorg. Dat hoeft niet per sé een vaste installatie te zijn. Veel organisaties kiezen voor een walaansluiting; een aansluiting in de buitenmuur waarop je een huuraggregaat kunt aankoppelen. Op zich een goede oplossing, alleen loop je het risico dat er bij een grote stroomstoring geen aggregaten meer beschikbaar zijn omdat iedereen er dan één nodig heeft.” 

Maandelijks testen

De meeste zekerheid biedt een vaste noodstroominstallatie. Tenminste, als deze goed wordt onderhouden en minimaal maandelijks wordt getest. Eeuwijk: “Grote ziekenhuizen hebben eigen diensten die daar continu mee bezig zijn, daar is het geen issue. In kleinere instellingen ligt het soms lastiger. Vroeger liep daar een beheerder op locatie die overal vanaf wist en de periodieke test op zijn ronde meenam. Nu zit er een facility manager die zich bezighoudt met de inkoop van diensten en kostenbeheersing als prioriteit heeft. Dan wordt nog weleens nagelaten om het onderhoud uit te voeren en bestaat het risico dat hij het niet meer doet als je hem nodig hebt.”

Compleet ontzorgen

Ook de periodieke keuringen en inspecties dragen bij aan de betrouwbaarheid van de installatie. Koninklijke van Twist is gecertificeerd om deze uit te voeren. “Dat roept weleens vragen op. Hoe kan het dat jullie als leverancier ook de inspecties en keuringen doen? Is dat niet als een slager die zijn eigen vlees keurt? Ik antwoord dan dat je je auto voor een APK-keuring ook naar de garage brengt waar je het onderhoud laat doen. Wij kunnen daar geen scheve schaats op rijden. De reden dat we het doen, is dat we onze klanten compleet willen ontzorgen op het gebied van hun noodstroombehoefte. We leveren daarom ook UPS-systemen. Daarmee ben je verzekerd van een bepaalde duur noodstroom uit batterijen, genoeg tijd voor een dieselaggregaat om op te starten en het over te nemen”, legt Eeuwijk uit.

Plaatsing van deel noodstroominstallatie.

Biobrandstof

Hij wil het ten slotte hebben over de toepassing van alternatieve systemen en brandstoffen. Want het kan inmiddels toch zeker wel schoner dan diesel? “Er wordt met waterstofgeneratoren en accu’s geëxperimenteerd, maar op dit moment zijn het nog geen volwaardige noodstroomalternatieven door de maximale autonomietijd. Veel gebruikers stappen daarom over op een vorm van biodiesel. Voor het beperken van de CO2-uitstoot uit de uitlaat maakt dat niet veel uit, omdat een noodstroominstallatie bijna nooit draait. Wel scheelt het qua emissierechten. Noodstroomapparatuur wordt hetzelfde belast als continu draaiende machines. Vervang je diesel door biobrandstof, dan kan dat zeker voor grote instellingen een flinke besparing opleveren. Wel moeten de effecten op de dieselmotoren in de gaten worden gehouden. Niet elke dieselmotor kan zomaar op een andere brandstof functioneren, in het ergste geval gaat deze defect.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details