Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Noordkant UMC

Noordkant UMC

Aan de noordkant van het UMCG ontstaat een levendig, duurzaam en gastvrij stadsplein voor onderwijs, onderzoek, cultuur, sport en ontspanning. RUG en UMCG hebben een hoofdlijnenakkoord ondertekend voor de ontwikkeling van het gebied rondom de Antonius Deusinglaan.

Stadsplein

Rondom een stadsplein (0) gaat de RUG bouwen aan een groot onderwijscentrum voor Farmacie en Medische Wetenschappen (1), een locatie voor het University College Groningen (2) en het cultureel studentencentrum Usva (3). Er is ook  nog voldoende ruimte voor toekomstige ontwikkelplannen van het UMCG (4 en 5).

Levendige campus met nieuw stadsplein (0)

De openbare ruimte krijgt een open verbinding naar de binnenstad. Centraal in het ontwikkelplan staat het stadsplein met daaromheen de gebouwen. Op de begane grond, de plint, van deze gebouwen is ruimte voor horeca en retail. Dit is allemaal vastgelegd in een Ruimtelijk Masterplan. Voor een goede bereikbaarheid wordt tussen nu en eind 2020 in fasen een OV-knooppunt aangelegd. Voor wie met de fiets komt, er zijn ook ondergrondse of inpandige fietsparkeerplaatsen in de plannen opgenomen.

Onderwijscentrum (1)

In de geplande nieuwe en moderne onderwijsruimtes op de campus gaan vooral studenten farmacie en geneeskunde hun colleges volgen. Dit onderwijsgebouw van zo’n 9.000 m2 komt naast het ERIBA-gebouw, in de buurt van het nieuwe Protonentherapiecentrum van het UMCG.

University College Groningen (2)

Het University College Groningen (UCG), één van de faculteiten van de RUG, komt in het pand aan Bloemsingel 1. De voorgevel is een beschermd stadsgezicht en wordt behouden, het gebouw zelf wordt gerenoveerd en uitgebreid. Voor de ICT-afdeling van het UMCG en LifeLines die nu in Bloemsingel 1 zitten, worden andere locaties gezocht.

Cultureel studentencentrum Usva (3)

De USVA komt samen met het Health Data Center in het bestaande gebouw ADL2. Daar komen studio’s, cursusruimten en een nieuw studententheater met een capaciteit van ongeveer 200 personen.

Ontwikkellocaties voor toekomstplannen UMCG (4 en 5)

Het UMCG heeft ruimte op het terrein gereserveerd om op een later moment te ontwikkelen. Blok 4 wordt tot die tijd gebruikt voor bouwgerelateerde zaken, blok 5 blijft voorlopig leeg en kan gebruikt worden voor tijdelijke thematische invulling.

Planning

Het hele gebied wordt in fasen ontwikkeld. In de periode 2018 en 2019 gaan architecten aan de slag met verschillende ontwerptrajecten. In de tussentijd vinden de eerste voorbereidende infrastructurele en sloopwerkzaamheden plaats. Daarnaast wordt gestart met de aanleg van het OV-knooppunt voor goede bereikbaarheid. Tussen 2020 en 2022 worden waarschijnlijk de eerste deelprojecten opgeleverd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details