Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Noordwest neemt afscheid van keurmerken

Noordwest neemt afscheid van keurmerken

Noordwest Ziekenhuisgroep is gestopt met het voeren van keurmerken, zoals het roze lintje, de smiley en het vaat- en spataderkeurmerk. Daarmee volgen we het advies van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Grote registratielast en hoge kosten
Er bestaan in Nederland meer dan 100 verschillende keurmerken, lintjes en pluimen in de medisch specialistische zorg. Vrijwel alle ziekenhuizen voeren dezelfde keurmerken, waardoor het onderscheidend vermogen is verdwenen. De voordelen van het dragen van een keurmerk zijn veel minder relevant geworden en wegen niet meer op tegen de grote registratielast en hoge kosten. Een aantal patiëntenverenigingen zijn onlangs zelf al gestopt met hun keurmerk. Noordwest zal geen nieuwe keurmerken of verlengingen van keurmerken meer aanvragen.

Continue verbeteren
Keurmerken waren jarenlang heel waardevol voor ziekenhuizen en patiënten. Patiëntenverenigingen gebruikte het als middel om ziekenhuizen te stimuleren om kwaliteit van zorg en informatievoorziening verder te verbeteren. Samen met de patiëntenverenigingen blijven we continu investeren in verbeteringen op het gebied van patiëntenzorg, dienstverlening, klantgerichtheid en veiligheid. Ook zonder het bijbehorende keurmerk. Want goede zorg leveren vinden wij vanzelfsprekend, maar het kan altijd beter.

Meer tijd voor de patiënt
Noordwest zet zich samen met andere ziekenhuizen en het Ministerie van Volksgezondheid in om de regeldruk en administratielast voor artsen en verpleegkundigen sterk te verminderen. Het doel daarvan is dat zorgverleners meer tijd krijgen voor de patiënt. Het stoppen met keurmerken is een belangrijke stap hierin.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details