Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

NVTG publiceert rapportage Techniek omarmt de zorg, ook in crisistijd

NVTG

12 oktober 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Tijdens het NVTG College op 30 september 2021 in Nijkerk is het NVTG rapport “Techniek omarmt de zorg, ook in crisistijd” gepubliceerd over het samen helpen reduceren van ernstige incidenten in ziekenhuizen. Begin mei 2021 werden we opgeschrikt door een ernstig incident in een ziekenhuis in Nederland. NVTG heeft gelijk in de week daarna een intervisie bijeenkomst georganiseerd waar tachtig instellingsleden uit ziekenhuizen aan deelnamen, de sense of urgence was wel duidelijk. Vervolgens is een NVTG werkgroep geïnitieerd waarin tien instellingsleden uit diverse ziekenhuizen hun inbreng hebben geleverd om hun kennis te bundelen in een eindrapportage. Het rapport is te downloaden op www.nvtg.nl/kennisbank.

In het rapport worden ervaringen van ziekenhuizen gedeeld over het beheersen van technische risico’s voor patiëntveiligheid en bedrijfscontinuïteit, aanbevelingen gedaan voor het aanscherpen van het medisch convenant en wordt proactief gedrag aangemoedigd om samen de zorg vooruit te helpen. De NVTG werkgroep benoemde dat kansen niet onbenut moeten worden gelaten om te borgen dat de inbreng van technische kennis vanuit het facilitair bedrijf wordt meegenomen in de besluitvorming van een crisisteam. Bovendien maakt bewustwording – onder medisch en technisch personeel – een groot verschil: educatie en aandacht voor incidenten speelt daarin een grote rol. Het rapport heeft bewust een open einde als handreiking om samen met medisch specialisten, klinisch fysici en medisch technici samen de zorg voor uit te helpen.

Op het podium van het NVTG college heeft de werkgroep de rapportage symbolisch overhandigd aan de voorzitter van de NVTG en aan directeur Ingrid van der Gun van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). De rapportage is inmiddels ook digitaal aangeboden aan zes andere vakverenigingen waaronder Federatie Medisch Specialisten (De Medisch Specialist), Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica (NVKF), Nederlandse Vereniging voor Klinisch Fysische Medewerkers (NVKFM), Koepel Medische Technologie (MT integraal), Vereniging van Ziekenhuis Instrumentatietechnici (VZI) en Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG).

Alle verenigingen hebben inmiddels gereageerd en we hebben veel toezeggingen mogen ontvangen dat het NVTG rapport wordt geagendeerd op de eerstvolgende bestuursvergaderingen van deze verenigingen. NVTG zal het initiatief nemen om hier een vervolg aan te geven en in het najaar een bijeenkomst met een afvaardiging van deze besturen te organiseren om samen verder op te trekken om ernstige incidenten in ziekenhuizen te helpen reduceren en zo samen de zorg vooruit te helpen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details