Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
NVTG zorgvastgoed- en huisvestingscongres 2015: Betaalbaarheid onder druk, roer moet om

NVTG zorgvastgoed- en huisvestingscongres 2015: Betaalbaarheid onder druk, roer moet om

De kwaliteit van de zorg in Nederland is hoog, maar de kosten rijzen de pan uit. Veranderen is noodzaak, bleek op het NVTG zorgvastgoed- en huisvestingscongres in Veldhoven op 9 en 10 april. De ‘medicijnen’ voor een betaalbare zorg: focus op kernactiviteiten, maatwerk en kennis delen.

De NVTG, de vereniging voor facility professionals in de zorg, koos voor het thema ‘Begrijpen wij elkaar in de zorg nog wel?’. Disciplines als zorg, vastgoed, financiën en vastgoed spreken allemaal een eigen taal. Budgetten staan onder druk en cliënten vragen om maatwerk. NVTG-voorzitter Douwe Kiestra sprak hierover in Veldhoven bij de opening van het zorgvastgoed- en huisvestingscongres. De dagthema’s voor 9 en 10 april waren ‘Zorgen voor vastgoed van morgen’ en ‘Vastgoed organisatie 2020’. Dagvoorzitter Karin Bruers stelde de sprekers voor en begeleidde de discussies.

Focus op kernactiviteiten
Ruim 12 % van het bruto nationaal product gaat naar de zorg en dit percentage groeit. Volgens Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, gaat er veel veranderen. “We gaan naar een toekomst met een aantal grote kernziekenhuizen en kleine satellieten eromheen. Kwaliteit en efficiency zijn gevraagd. Zorginstellingen moeten focussen op kernactiviteiten en ondersteunende diensten uitbesteden. Besparen kan bijvoorbeeld door administratieve processen te automatiseren en door patiënten met hulpmiddelen te ondersteunen bij medicijngebruik.”

Maatwerk
Conceptontwikkelaar Willemijn Souren van Woonzorg Nederland sprak over de veranderingen in zorgvastgoed. “De intramurale capaciteit in Nederland is een derde van die van 1980. Alleen mensen die de indicatie Zorgzwaartepakket 5 of hoger hebben, komen in aanmerking voor een verzorgingstehuis. Zo lang mogelijk zelfstandig wonen is de norm. Woonzorg Nederland wil het potentieel van zorgvastgoed optimaal benutten. We zijn bezig met projecten waarbij leegstaande verzorgingstehuizen worden omgezet naar studio’s en appartementen voor zelfstandig beschut wonen. We bieden maatwerk met verschillende servicepakketten. Geen oudere is namelijk hetzelfde.”

Leren van anderen
De vastgoedorganisatie van de toekomst stond centraal op de tweede congresdag in Veldhoven. Volgens Joke Boonstra van de Raad van Bestuur van het IJsselland Ziekenhuis kunnen ziekenhuizen veel van elkaar leren en van andere disciplines zoals het MKB. “Er is veel geld te besparen door kennis te delen. Het IJsselland Ziekenhuis staat open voor nieuwe ideeën en cocreatie. Een voorbeeld hiervan is de bouw van een mock-up voor een nieuwe verpleegafdeling. Uit de proefopstelling bleek bijvoorbeeld dat het sanitair groter moest.”

Gezonde businesscase
Volgens Ron van Bloois, werkzaam bij HEVO en de Amsterdam School of Real Estate, gaan de zorg en het werk van facility professionals veranderen. “Andere partijen dan banken gaan een belangrijke rol spelen bij projectfinanciering. Zorgvastgoedfondsen zijn een interessant alternatief. Projecten van 50 tot 100 miljoen euro kunnen ermee gefinancierd worden. De zorginstelling huurt het vastgoed van het fonds en participeert eventueel mee. Zorginstellingen moeten een gezonde businesscase aanbieden. De vastgoedbelegger wil immers een hoog rendement bij een laag risico.” Sèbastien Berden sprak namens Confinimmo over het PAN-Europees healthcare vastgoedportfolio van Confinimmo. “We zoeken langetermijnprojecten in residentiële omgevingen. We brengen spreiding aan in onze portfolio en zijn actief in submarkten zoals geriatrie en psychiatrie. Zo worden risico’s gespreid. Met onze sales en leaseback is de cashflow van de zorginstellingen gespreid. De Nederlandse markt is interessant en kenmerkt zich door grote spreiding in solvabiliteit.”

Log en traag
Op zowel 9 als 10 april werd gediscussieerd over diverse kwesties wat betreft vastgoed(organisaties). Pieter Schendstok van Subliem Ondernemen, Steven Leenheer van Leen Instituut, Jack Thiadens van Antonius Zorggroep en Sèbastien Berden bespraken op 10 april de toekomst van vastgoedorganisaties. Uit de reacties bleek dat zorginstellingen vaak als traag en log ervaren worden als het op veranderen aankomt. Regelgeving belemmert de voortgang soms en door een wirwar aan belangen is het gemeenschappelijke perspectief weleens afwezig. Verder bleek dat we niet hoeven te vrezen dat ziekenhuizen in fabrieken veranderen, want dat willen we niet. Er is wel werk aan de winkel, om de kosten te beteugelen.

Tekst en foto’s: Martijn van den Bouwhuijsen

Nora, uw partner in de gezondheidszorg

Om ervoor te zorgen dat patiënten en medewerkers zich prettig voelen, biedt nora verschillende vloeroplossingen. Kleur is een belangrijk aspect bij het inrichten van gebouwen in de gezondheidssector. Kleur draagt aanzienlijk bij aan het persoonlijk welbevinden, met een positief genezingsproces tot gevolg. Kleur roept niet alleen emotionele reacties en associaties op, maar ook lichamelijke reacties. Bij kleurtherapie worden kleuren daarom gericht toegepast om bepaalde pijn te verlichten of te genezen.

Kleuren voor de gezondheidssector
Nora rubber vloerbedekkingen worden gekenmerkt door een breed kleurenpallet. Met het materiaal rubber zijn zowel uiterst felle kleuren als onopvallende pasteltinten mogelijk. Met noraplan signa en noraplan sentica heeft nora unieke vloerbedekkingen ontwikkeld die speciaal voor de gezondheidssector zijn ontworpen. Noraplan signa is verkrijgbaar in 48 kleuren. Noraplan sentica is vanaf voorjaar 2012 op de markt en is nu al een groot succes. Het harmonische kleurbeeld van noraplan sentica bestaat uit 32 kleuren die worden aangevuld met 6 solitaire kleuren om accenten te leggen. Nora vloerbedekkingen bestaan uit hoogwaardige industriële en natuurlijke rubberkwaliteiten, mineralen uit natuurlijke bronnen en milieuvriendelijke kleurpigmenten. Geen enkele vloerbedekking van nora bevat pvc, weekmakers (ftalaten) of halogenen (bijvoorbeeld chloor). Daarnaast beschikken de vloerbedekkingen over talrijke Green Design-certificaten zoals de Blauwe Engel en het Finse M1-ecolabel, die bijdragen aan een gezond binnenklimaat.

Kijk voor meer informatie op: www.nora.com

Fauenhofer InHaus Zentrum Forsthausweg 1 47057 Duisburg Germany +498024643203; Hospital Engineering Labor; Fraunhofer inHaus Zentrum;

DELABIE staat voor kwaliteit

DELABIE werd opgericht in 1927. Door langdurig te investeren in onderzoek, ontwikkeling en enkele gerichte overnames, staat het merk vandaag de dag bekend om haar hoogstaande kwaliteit.

In minder dan een eeuw is DELABIE een onmiskenbare speler geworden op de niet-huishoudelijke markt van kranen en sanitaire toebehoren voor de utiliteitsbouw. Tegenwoordig beschikt DELABIE over een volledig assortiment RVS sanitaire producten, kranen en toebehoren. Dit assortiment sluit perfect aan bij de eisen van zorginstellingen en biedt een optimale hygiëne door onder andere het beheren van de bacteriegroei, totale veiligheid, uitsluiting van het risico op verbranding en besparing van water en energie. Tegelijkertijd bieden de producten toch gebruiksgemak, comfort en ergonomie aan de patiënten.

TransCheck centraal op NVTG-congres

Jaarlijks deelt Swisslog haar kennis tijdens het NVTG-congres.

Naast het delen van kennis en ervaring op het gebied van het automatiseren van labprocessen en de workflow binnen apotheken, hebben we ieder jaar een speciaal thema. Dit jaar stond de TransCheck centraal. TransCheck valideert en analyseert de kwaliteit van het vervoer en kan ingezet worden om het validatieproces in het laboratorium te ondersteunen.
Door middel van speciale patronen kan het aantal schokken, trillingen, de temperatuur en g-krachten van het buispostsysteem worden gemeten. Gegevens worden vervolgens weergegeven in overzichtelijke rapporten die kunnen worden gebruikt voor kwaliteitsborging.
Voor meer informatie kunt u altijd bij ons terecht.

Kennisdelen over OK’s en opdekruimtes is nodig

Sander Oosterbeek van Van Galen klimaattechniek gaf op 9 april een korte uitleg over de toepassing van de VCCN-Richtlijn 7 ‘Methode voor het testen en classificeren van OK’s en opdekruimten in rust’.

“Toepassing van RL 7 leidt in de praktijk tot uitkomsten die verschillen van de theorie. Dit blijkt bijvoorbeeld uit ervaringen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Doordat OK’s groter worden, verandert de luchtstroom. Een groter plenum betekent meer luchtstroom en meer wervelingen in de periferie. Deurbewegingen kunnen de luchtstroom verstoren.”
Volgens Oosterbeek is het niet altijd even duidelijk hoe er gemeten moet worden en of het juiste wordt gemeten. “Innovaties moeten uiteraard passen binnen de kaders van de WIP-richtlijn. Het is nodig om kennis hierover te delen, de discussie aan te gaan en waar nodig de regelgeving aan te passen.”

1c

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details