woonzorgcentrum De Gerda St Niklaas7
03:50
26-07-2017

OCMW Sint-Niklaas scoort met woonzorgcentrum De Gerda en lokaal dienstencentrum ‘Den Aftrap’ in één nieuwbouw

Net na Pasen verhuisden de bewoners van woonzorgcentrum Ter Wilgen naar hun nieuwe verblijfplaats in woonzorgcentrum De Gerda. Architectenbureau LLOX ontwierp voor het OCMW van Sint-Niklaas een nieuwbouwvolume dat bestaat uit drie vierkante bouwblokken, die met elkaar zijn verbonden. In deze nieuwbouw is ook het nieuwe lokaal dienstencentrum ‘Den Aftrap’ geïntegreerd, waardoor het aanbod voor de bewoners én de gebruikers van het dienstencentrum ruimer wordt.

Elk bouwblok omsluit met zijn spiraalvormige binnenvorm een plein met terrassen, die vanuit elke verdieping toegankelijk zijn. Zo ontstaan als het ware drie slakkenhuizen. De opvallende buitengevels met metselwerk in verschillende en een groene omgeving in volle aanleg moeten zorgen voor een uitnodigend imago. Een doordacht interieur met kamers rond spiraalvormige ruimten, het gebruik van lichte tinten en veel hout, doelgericht gekozen los meubilair en een uniek concept voor de sanitaire cellen creëren een huiselijke sfeer.

woonzorgcentrum De Gerda St Niklaas6

Metamorfose
Het zorglandschap van Sint-Niklaas ondergaat een ware metamorfose met eerst de nieuwe woonzorgcentra De Spoele (2012) en Het Lindehof in Belsele (2013), nu de welzijnssite in het Gerdapark en in een later stadium een vervangingsnieuwbouw voor zowel Populierenhof als De Plataan. “Woonzorgcentrum De Gerda als vervanging van de site Ter Wilgen is ons nieuwste project. We kochten daarvoor een domein in het centrum van de stad, waar vroeger de velden van voetbalclub FC Gerda waren gelegen”, vertelt Peter Goossens, coördinator bouwwerken seniorenzorg bij het OCMW Sint-Niklaas. “Het Gerdapark omvat naast het woonzorgcentrum en het lokaal dienstencentrum ‘Den Aftrap’ ook het welzijnshuis en er komen ook nog assistentiewoningen, crisisstudio’s en parkwoningen. Aan de rand van het park bouwt het gezinsvervangend tehuis De Klokke twaalf flats voor zelfstandig wonen. Het Gerdapark zelf wordt een openbaar park met veel groen en een belevingstuin rond het woonzorgcentrum.”

woonzorgcentrum De Gerda St Niklaas5

Architectuurbureau LLOX, dat ook WZC De Spoele tekende, kwam in november 2011 als winnaar uit de openbare architectuurwedstrijd. Hun ontwerp is een zoektocht naar een ideale verhouding tussen een compact en energievriendelijk gebouw en de noodzaak om een kleinschalige woonomgeving te creëren. “Op enkele jaren tijd was dit het tweede project voor het OCMW. Ze hadden ons ongetwijfeld niet opnieuw gekozen als het eerste project niet aan hun wensen had voldaan”, zegt projectarchitect Guy Van der Kuylen. “We gebruikten eenzelfde model als in De Spoele, dat bestaat uit balken en kubussen met centraal open ruimtes om voldoende licht en lucht binnen te halen. Dankzij de terrassen en driedimensionale spiraalvormige uitwerking van de binnenpleinen konden we de verdiepingen via verticale, aangepaste wandelingen verbinden.”

woonzorgcentrum De Gerda St Niklaas4

Duidelijk concept
De Gerda omvat drie grote verbonden bouwblokken met telkens een kelderverdieping en drie bovengrondse lagen. Ze omsluiten elk een rond binnenplein en vormen zo als het ware slakkenhuizen. De gemetste gevel van elk blok is verschillend. De linker blok draagt een wit-geel tenue met grijze accenten, terwijl de midden- en rechter blok respectievelijk licht rood en donkerrood kleuren. “Op de gelijkvloerse verdieping situeren zich onthaal, lokaal dienstencentrum ‘Den Aftrap’ en cafetaria, kapsalon, kinesitherapie en vergaderzalen, maar ook een beveiligde afdeling voor achtentwintig bewoners met dementie”, licht directeur Anneliese De Clippeleir het concept toe. “Op de beide verdiepingen creëerden we leefgroepen met telkens veertien à zestien bewoners, goed voor zesenveertig bedden per etage. Een ruime parkeergarage en fietsenberging, verdeelkeuken, kleedkamers, berging en technische ruimten zijn in de kelder ondergebracht.”

woonzorgcentrum De Gerda St Niklaas3

Doordachte inrichting
De vele grote glaspartijen, het gebruik van lichte kleuren en hout én de ligging en inrichting van de verschillende ruimten zorgen voor een huiselijke sfeer voor alle bewoners. In tegenstelling tot andere woonzorgcentra bestaat De Gerda niet uit stereotiepe gangen met kamers aan beide zijden, maar zijn de kamers aan de buitenzijde van de slakkenhuizen geïntegreerd en kijken ze onmiddellijk uit op een heldere centrale ruimte. Op elke verdieping integreerden de architecten verschillende open leef- en eetruimten én zithoeken met comfortabele rustzetels, waarbij een houten afrastering de enige schijnbare afsluiting vormt. Alleen de dienstenblok bij de verpleegposten en de kamers zijn afgesloten. De houten latten van de afrastering keren terug op de binnenwanden in de gangen en zijn ook prominent aanwezig als gevelbekleding op de binnenpleinen.

De kamers met een oppervlakte van 23 m² hebben ramen tot op de vloer, wat zorgt voor veel licht en een mooi zicht op de omgeving. Op wanden en meubilair wordt een subtiele, heel lichte en rustgevende grijze tint gecombineerd met opnieuw hout. “Elke kamer omvat een hooglaagbed, een tafel met twee stoelen, een nachttafel en een relaxzetel, maar verder ook TV, koelkast, ingemaakte kasten met een kluisje en ruimte om eigen kaders op te hangen”, vertelt de directrice. “Vooral de unieke sanitaire cel springt in het oog. Het toilet met steunbeugels, de lavabo met spiegelkastje en legplanken en de ruime instapdouche met stoel zijn geïntegreerd in een cirkelvormige ruimte, die volledig in het volkunststof materiaal Kerrock is vervaardigd en eenvoudig met een bijzondere, ronde verschuifbare wand kan worden afgesloten.”

woonzorgcentrum De Gerda St Niklaas2

Geslaagde afwerking
BAM Contractors startte in januari 2015 met de ruwbouwwerken en net na het paasweekend van dit jaar verhuisden de bewoners naar hun nieuwe thuis. Dankzij de naamgeving – Vlinder, Juffer, Libel – en het gebruik van verschillende accentkleuren vinden bewoners en bezoekers er gemakkelijk hun weg. Op de inpandige terrassen en binnenpleinen kunnen de bewoners op elk moment van de buitenlucht genieten. “We namen ook de nodige maatregelen op het vlak van energiezuinigheid en milieuvriendelijkheid met terrastuinen, een zonneboiler, regenwaterrecuperatie, automatisch gestuurde doekzonwering en hoogrendementsbeglazing”, sluit Peter Goossens af. “Het Gerdapark met het welzijnshuis als kloppend hart krijgt beetje bij beetje zijn volledige invulling. Aannemers werken aan de buitenaanleg en vijf crisisflats voor daklozen, vijftien assistentieflats voor zelfstandig wonende senioren en nog twaalf parkwoningen moeten deze site vervolledigen.”

woonzorgcentrum De Gerda St Niklaas


FEITEN EN CIJFERS
Project: WZC De Gerda en LDC Den Aftrap Sint-Niklaas
Opdrachtgever en zorgverlener: OCMW Sint-Niklaas
Architect: LLOX Architecten, Wilrijk
Aannemer: BAM Constructors nv
Los meubilair: Art Nivo, Gent
Bedden en nachtkastjes: Distrac, Hoegaarden
Bewegwijzering: Signburo, Hasselt
Bouwtijd: jan 2015 – april 2017
• Selectie architecten  2010
• Start nieuwbouw : januari 2015
• Oplevering: april 2017
Capaciteit: 120  plaatsen
Totale bouwkosten: € 19.791.000. incl. BTW


Huiselijke bewegwijzering
Via een aanbestedingsprocedure werd het dossier bewegwijzering voor het nieuwe woonzorgcentrum De Gerda toegewezen aan Signburo, een bureau met jarenlange ervaring in bewegwijzering in de gezondheidszorg. Signburo heeft een sterke reputatie op het vlak van efficiënte maar biedt tegelijk ook zeer esthetische en originele bewegwijzeringsoplossingen. In nauwe samenwerking met de interieurafdeling van het architectenbureau LLOX werd een binnenbewegwijzering ontworpen die het huiselijke karakter van de inrichting versterkt. Elke afdeling kreeg zijn eigen zachte, aangename en herkenbare kleur. Kleine speelse grafische elementen gebaseerd op de historiek van de site komen her en der terug als discrete prints op onder andere deurborden en pictogrammen. Diezelfde elementen zijn ook zichtbaar in de elegante doorloopbeveiliging. De volledige veiligheidssignalisatie werd uitgevoerd in een aansluitend basisgamma. Daarnaast werden enkele wanden voorzien van folies met digitale print.

Naast vele projecten in de gezondheidszorg (zowel woonzorgcentra als ziekenhuizen) kan Signburo ook uitpakken met mooie referenties in andere marksegmenten (bv Koningin Elisabethzaal, Janssen Pharmaceutica, Sanofi, SBB, PXL hogeschool en Stad Leuven).


Tekst: Johan Debaere    Beeld: Marc Sourbron

Bouwen aan de Zorg partners

BouwunieLimburg-BesteBouwteam-20170523-0061woonzorgcentrum De Gerda4