Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Officiële start realisatie nieuwbouw Gasthuis
V.l.n.r.: Niels Honig (lid Raad van Bestuur Franciscus), Tom Bongers (Bouwbedrijf Berghege), Peter-Willem van Lindenberg (Franciscus), Marjolein Tasche (Franciscus), Peter Kamermans (Heerkens van Bavel Bouw) en John Voogt (Unica).

Officiële start realisatie nieuwbouw Gasthuis

Donderdag 11 mei zijn de definitieve aannemingsovereenkomsten getekend door Franciscus Gasthuis & Vlietland en de consortia, voor de bouw van een state-of-the-art ziekenhuisgebouw. Dit betekent dat na de zomer de realisatie van de vervangende nieuwbouw start. Het nieuwe gebouw faciliteert de zorgvernieuwing van Franciscus en is compacter, flexibeler en duurzamer. Marjolein Tasche, voorzitter Raad van Bestuur: “Dit is een enorme mijlpaal, waar de afgelopen jaren door vele collega’s en samenwerkingspartners heel hard aan is gewerkt. Met deze nieuwbouw zorgen wij ervoor dat wij patiënten ook in de toekomst hoogwaardige, veilige en vernieuwende zorg kunnen bieden.” Het gebouw wordt in 2026 in gebruik genomen.

Artist impression van de vervangende nieuwbouw van Franciscus Gasthuis.

Spoedplein, Operatie- & interventiecentrum en Vrouw & Kind Centrum

De nieuwbouw gaat drie essentiële functies van het ziekenhuis huisvesten. “Op de begane grond komt een Spoedplein Rotterdam Noord, waar zorgprofessionals van de Spoedeisende Hulp en Huisartsenpost samenwerken in één omgeving. Daarboven komt een operatie- en interventiecentrum, toekomstbestendig en met de nieuwste operatie- en röntgentechnieken, zodat patiënten in iedere situatie de best passende behandelingen krijgen. Daarnaast komt er een Vrouw & Kind Centrum, waar wij samenwerken met verloskundigen en kraamzorgorganisaties, passend bij onze normen en ambities voor gezinsgerichte zorg.” Het centrum biedt eenpersoonskamers waar ouders/verzorgers bij hun kind op de kamer kunnen verblijven. Er zijn verloskamers voor de eerste lijn én een Ronald McDonald Huiskamer.

Franciscus Vernieuwt

De vervangende nieuwbouw voldoet aan de nieuwste technologische innovaties en OK-technieken, is ingericht om optimaal zorg te kunnen verlenen en voldoet aan de laatste duurzaamheidseisen. Er is veel daglicht, er zijn efficiënte looproutes en er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke kleuren. Dat zorgt ervoor dat patiënten zich op hun gemak voelen en dat het een prettige werkplek is. Op het dak van de nieuwbouw komen 794 zonnepanelen en op de bestaande bouw ook nog eens 319 stuks. De energievoorziening van de vervangende nieuwbouw is volledig gasloos; Franciscus gaat gebruik maken van warmtepompen, energieopslag en energieterugwinning.

Topklinisch opleidingsziekenhuis

Een topklinisch ziekenhuis zijn betekent dat Franciscus elke dag werkt aan de beste zorg voor haar patiënten. Dit doet zij met ruim 338 medisch specialisten en 4.700 medewerkers, maar ook met andere ziekenhuizen en zorgaanbieders in de regio Rotterdam. “Voor patiënten betekent dit dat zij in ons ziekenhuis terecht kunnen voor zowel goede basiszorg en als voor hooggespecialiseerde acute en complexe zorg.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details