De OK-lampen uit de Polaris-serie van Dräger doen het goed in het beschermde gebied van de operatiekamer. Dat blijkt uit onderzoeken uit 2015, die in vier Nederlandse ziekenhuizen zijn uitgevoerd volgens VCCN Richtlijn-7.
Eind vorig jaar zijn nieuwe richtlijnen van kracht geworden die de luchtkwaliteit in operatiekamers in ziekenhuizen regelen. Deze voorschriften moeten ervoor zorgen dat postoperatieve wondinfecties voorkomen worden. De vernieuwde richtlijn over de luchtbehandeling in de operatiekamers van de Werkgroep Infectie Preventie (WIP) beschrijft waaraan het ontwerp en de inrichting van een OK moeten voldoen om ervoor te zorgen dat luchtstromen geen negatieve invloed op het beschermde gebied en de patiënt kunnen hebben. Om dit vervolgens te testen, zijn regelmatig metingen noodzakelijk. Daarvoor is de nieuwe Richtlijn-7 van de VCCN (Vereniging Contamination Control Nederland) bedoeld. Dit is een meetmethodiek om de prestaties van de luchtbehandelingsinstallatie in operatiekamers vast te stellen.
Eindresultaat
Roberto Traversari, onderzoeker en consultant bij TNO, geeft zijn visie op het classificeren van operatiekamers conform deze nieuwe richtlijn. Vanuit zijn onafhankelijke positie gaat hij niet in op de prestaties van verschillende producten. “Voorheen werd alleen in technische termen voorgeschreven waaraan het luchtbehandelingssysteem moest voldoen. Er werd niet gemeten of de eindprestaties ook gehaald werden”, stelt Traversari. “Maar je kunt niet alles tot in detail technisch beschrijven, het gaat om het eindresultaat. Bovendien zijn er veel parameters van invloed op de luchtstromen. Die kunnen variëren van een raam of een plankje aan de wand in de OK tot de bewegingen van de aanwezige personen. Vroeger werden die parameters niet benoemd en gemeten, tegenwoordig wel. In vrijwel elk ziekenhuis heeft de OK een ander ontwerp en verschilt het luchtbeheersysteem op detailniveau. Al deze zaken kunnen de luchtcirculatie beïnvloeden. Bovendien zijn er twee categorieën operatiekamers: met prestatieniveau-1 voor de infectiegevoelige ingrepen en met prestatieniveau-2 voor de minder infectiegevoelige operaties.”
Voldoen aan Richtlijn-7
Volgens Traversari kunnen OK-lampen van invloed zijn op de luchtstromen. “Maar dit is afhankelijk van veel factoren, variërend van de vorm, grootte, temperatuur en positionering van de lamp tot aan de ophanging aan de pendel en de combinatie met het type luchtbehandelingssysteem. Al deze elementen bepalen mede het effect van de lamp op het beschermde gebied. Het is mogelijk dat dezelfde lamp het met een bepaalde luchtbehandelingsinstallatie goed doet, maar met een andere juist niet. Je kunt dus nooit zeggen dat een lamp wel of niet aan Richtlijn-7 voldoet. Het gaat altijd om een combinatie van factoren. Een OK voldoet in zijn totaliteit wel of niet aan deze richtlijn, maar nooit een enkel onderdeel als een lamp.”
Simply good light
Dat geldt dus ook voor de Polaris OK-lampen van Dräger. Rudy Wuring, accountmanager Workplace Infrastructure bij Dräger Nederland, zegt daarover: “Dit jaar zijn de operatiekamers van vier Nederlandse ziekenhuizen getest volgens Richtlijn-7. Deze OK’s zijn nieuw opgeleverd, hebben allemaal een ander ontwerp en waren door Dräger uitgerust met diverse typen Polaris-lampen, in meerdere combinaties. Elke operatieruimte is met een positief eindresultaat uit de test gekomen. Hieruit bleek eveneens dat onze lampen geen meetbare negatieve invloed op de uiteindelijke testresultaten hadden. Het zijn lampen die gewoon goed licht geven, in verschillende operatiekamers.”
Hoge levensduur
De schotelvormige lampen hebben een dichte structuur en zijn uitgerust met LED-technologie. Ze zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Van een eenvoudige onderzoekslamp Polaris 50, tot een high-end OK-lamp Polaris 500 en 700 met een maximale lichtopbrengst van 160.000 lux. Ze zijn energiebesparend en hebben met ca. 30.000 branduren een hoge levensduur.
Wuring: “Je hoeft dus nooit meer lampjes te vervangen en de kans op uitval is nihil. De lampen uit de Polaris-serie zijn gebruiksvriendelijk en beschikken over alle benodigde functionaliteiten. En een paar extra’s, zoals een handmatige focussering, een HD-camera in het handvat en een endolightstand. Goede OK-lampen zonder poespas dus!”