00:43
30-03-2016

OK-special | Robots doen intrede in ziekenhuizen

In landen als Amerika en Japan zien we ze al vaker en ook in Nederland doen diverse robots hun intrede binnen Nederlandse ziekenhuizen. Roboticare (Deventer) is één van de pioniers op dit gebied en biedt naast sociale robots, revalidatierobots en telepresence robots ook robots die gericht zijn op de meer facilitaire zaken in een ziekenhuis.

“Eén van de eerste projecten in samenwerking met onze nieuwe partner Blue Ocean Robotics (Denemarken), is de UV-C robot voor gebruik in ziekenhuizen. Deze robot is een grote aanwinst in de bestrijding van bacteriën en virussen”, aldus Erwin Vennik, eigenaar van Roboticare.

Het is een mobiele ruimte en oppervlaktedesinfectierobot die patiëntenkamers en aangrenzende badkamers kan desinfecteren. De robot positioneert zichzelf zodanig dat het bacteriëndodende UV-C licht wordt geconcentreerd op ‘specifieke infectie-hotspots’, zoals wasbakken, patiëntbedden, deurkrukken, infuuspalen en overig ‘meubilair’. De robot vereist vrijwel geen menselijke interactie en er wordt geen gebruikgemaakt van chemische middelen.

Werking
De robot bestaat uit een AGV-platform – zelfrijdend en navigerend – en desinfecteert middels UV-C licht. Hierdoor worden het DNA en het RNA beschadigd, waardoor de micro-organismen zich niet meer kunnen voortplanten.

Per afdeling/verdieping kan een robot worden gestationeerd en worden voorzien van het juiste takenprogramma en de juiste routing.

Voor meer info: www.roboticare.nl

Tekst en beeld: Roboticare

Bouwen aan de Zorg partners