01:15
29-03-2016

OK-special | Toekomstbestendige OK’s door prefabricage

In juni 2015 is Cleanroom Combination Group gestart met de realisatie van het OK-complex in de nieuwbouw van het Academisch Ziekenhuis Maastricht aan de Verheylaan. De uitbreiding bestaat uit zes bouwlagen met een kelder en een dakopbouw met een omvang van in totaal 22.500 m2. Op niveau drie wordt een OK-complex gerealiseerd met twaalf klinische operatiekamers in drie units van vier, met per unit een centrale opdekruimte. Twee OK’s worden uitgevoerd als hybride OK en twee OK’s beschikken over een tussengelegen MRI.

Operatiekamers zijn tegenwoordig hoogwaardige technologische ruimtes met uiteenlopende beeldvormende technieken, ICT en audiovisuele apparatuur. Veel van deze techniek wordt in de wanden geïntegreerd. Door de snelle ontwikkelingen is binnen enkele jaren veel van deze apparatuur aan vervanging toe. Door deze op een slimme manier in het CCG-10 wandsysteem te integreren, kan deze apparatuur in een uiterst kort tijdsbestek worden vervangen, waarmee de OK weer voldoet aan de laatste stand van de techniek.

Snelle en schone bouw
Door verregaande prefabricatie van de OK-wanden kan een zeer efficiënte, snelle en schone bouw gerealiseerd worden. Het CCG-10 wandsysteem van Cleanroom Combination Group is op een dusdanige wijze ontwikkeld, dat deze vrij van de ruwbouw-constructie gemonteerd wordt.
Na de montage van de frames kan de techniek door de diverse partijen geïntegreerd worden.

Daarna worden de wandpanelen en beglazing gemonteerd en wordt de techniek definitief aangesloten. Deze wijze van bouwen levert een groot planningsvoordeel op, waardoor de disciplines minder van elkaar afhankelijk zijn. Flatscreens, whiteboards, bedieningspanelen en nursewerkstations worden volledig vlak in de wand geïntegreerd, evenals de HPL-luchtretourkanalen.

Minimaal buiten gebruik
De scheiding tussen de bouwkundige wand en het CCG-10 wandsysteem, biedt de mogelijkheid zo snel mogelijk aanpassingen aan de techniek in en achter de OK-wanden te doen. Hierdoor wordt de kostbare ‘buiten gebruik-tijd’ van de OK geminimaliseerd en wordt de voortgang op de OK-afdeling minimaal verstoord. Tijdens de aanpassing van de techniek vindt nauwelijks vervuiling van de OK plaats, omdat de wandelementen volledig geprefabriceerd worden aangeleverd. CCG levert een compleet as-built-dossier, waarbij elk wandpaneel met een uniek nummer geregistreerd staat.

Genoemd wandsysteem, gemaakt van Trespa Virtuon, is geheel vrij van de bouwkundige constructie opgesteld. Hierdoor worden de brandwerendheid en stralingsdichtheid van de bouwkundige wanden maximaal gegarandeerd.

Voor meer informatie: www.cleanroomcg.com

Tekst en beeld: CCG

Lees meer over: CCG , OK-special , Thema's en Specials

Bouwen aan de Zorg partners