Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Ziekenhuizen

Omgevingsaanleg met een kunstzinnig kantje

Maatwerktegels zorgen voor uniek karakter

Ebema
De bestratingselementen getuigen van kwaliteit en verfijning.

Tekst Stephanie Demasure | Beeld Sourbron Fotografie

27 januari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Als specialist met een ruim aanbod aan verhardingsmaterialen voor buitenaanleg gaf Ebema de nieuwe campus van AZ Delta in Roeselare mee vorm. Met een groot aantal producten uit het basisaanbod, maar ook met maatwerk. Specifiek ontworpen en geproduceerd voor onder meer de unieke patio’s van de hand van kunstenaar Henk Visch.

Een zacht kleurenpalet voor een rustige buitenomgeving.

Meer dan bij gewone bouwprojecten zijn er bij het ontwerp van de buitenomgeving van een ziekenhuis heel wat aandachtspunten. Denk maar aan reliëftegels voor blinden of slechtzienden, looplijnen en kleurcodes in de bestrating, speciale tegels voor rolstoelpatiënten of zelfs een bushalte aan de campus. Voor al die noden vond AZ Delta met Ebema de geschikte bouwpartner. “Voor bushaltes hebben we bijvoorbeeld speciale borduren ontwikkeld, in samenwerking met De Lijn”, illustreert Ive Scholtis, accountmanager bij Ebema. 

Quasi onbeperkte mogelijkheden

“Het liefst worden we al vanaf de aanvang bij een project betrokken. Als fabrikant kunnen we onze ervaring en expertise inzetten om de visie van de bouwheer en de architect mee vorm te geven. We kennen ons aanbod door en door. We weten wat we met welk product kunnen verwezenlijken. Bovendien hebben we onze eigen maatwerkafdeling. Dat maakt dat de mogelijkheden quasi onbeperkt zijn.” 

De Carreau-megategels geven de bushalte aan het ziekenhuis mee vorm.

Aan de inkom van het ziekenhuis en langs verschillende paden vind je de Carreau-megategels, in de kleur Latte en in diverse afmetingen.
De Latte-tint creëert er een zachte look, die bijdraagt aan het helende karakter van de site. De Cassaia-betonstraatstenen zijn in dezelfde kleur uitgevoerd. “Die zijn onder meer gebruikt bij de paden rondom de ingang en aan de bushaltebanden. Ze versterken het totaalconcept van dit project”, vult de accountmanager aan. Ook de Megalinea XXL-grootformaattegels in de kleur Arduna en de op maat gemaakte Z-profielen voor de terrasranden met aanvullende hoekelementen zijn van de hand van Ebema.

Maatwerktegels voor patio’s

“In het kader van de subsidiëring moest een vastgesteld bedrag geïnvesteerd worden in een kunstwerk”, vult architect Patrick Bourgain
(VK Architects & Engineers) aan. Het bureau werkt wel vaker met Ebema, dus ook in het kader van dit project verliep de samenwerking erg vlot. “Daarom werd de opdracht toevertrouwd aan kunstenaar Henk Visch, die een speciale uitwerking creëerde voor de acht verschillende patio’s op het terrein. Hij ging aan de slag met een specifiek lijnenwerk op de tegels. Ebema ontwikkelde en produceerde de maatwerktegels en ondersteunde de aannemer bij de aanleg.”

Unieke patio’s, in samenwerking met kunstenaar Henk Visch.

Elke patio kreeg een ander kenmerk aangemeten. Dat concept zette Ebema om in maatwerktegels met een specifiek patroon. Ook de kleur van de tegels, Blue Velvet Light, werd speciaal voor dit project ontwikkeld. Het patroon uit het ontwerp van Henk Visch werd op de tegels gezandstraald. Die werden vervolgens nauwgezet geplaatst, zodat het patroon in het eindresultaat klopte. “Door van begin tot eind nauw betrokken te zijn, kunnen we onze expertise aanbieden voor dit soort bijzonderheden”, benadrukt Scholtis. “Samen met de ontwerper en kunstenaar keken we vooraf mee wat de mogelijkheden waren, zowel qua kleuren als afmetingen. Na de productie in onze eigen fabriek bleven we ook nauw betrokken bij de aanleg. Dat doen we trouwens voor elk project. Zeker wanneer er creativiteit in het spel is, maken we op die manier het verschil. Ook voor onder meer het amfitheater aan de begraafplaats in Gent werkten we samen met een kunstenaar. Het zijn vaak uitdagende projecten, dat maakt het net zo leuk. En het resultaat mag er zeker wezen.”     ′

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%