Het bouwen van kleinschalige wooncomplexen voor ouderen die een lichte vorm van zorg nodig hebben, wordt makkelijker. Dit komt door de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg, die de overheid en banken deze week hebben getekend. Met deze regeling stelt de overheid tot 2021 maximaal 164,4 miljoen euro beschikbaar voor borgstellingen.
Insight:
De hoeveelheid zorg die een oudere nodig heeft, werd tot 2015 gekwalificeerd op basis van het zogenoemde zorgzwaartepakket (zzp). Deze zzp-indicaties lopen van 1 (geringe zorgvraag) tot 9 (zeer grote zorgvraag). Tot 2015 ging een oudere met de indicatie zzp-1 of zzp-2 naar een verzorgingstehuis. Het tehuis kreeg van de overheid een vergoeding die bestond uit een deel zorg en een deel huisvesting.
In 2015 heeft de overheid de componenten wonen en zorg van elkaar gescheiden. Voor mensen met de indicatie zzp-1 of zzp-2 indicatie wordt de zorg nu thuis geleverd in plaats van in een verzorgingstehuis. Dit vinden veel mensen prettig. Bijkomend voordeel voor de overheid is dat de kosten van de huisvesting geheel voor rekening van de burger komen. Overigens is de zzp-indicatie sinds 2015 vervangen voor het vergelijkbare ‘zorgprofiel’.
Het gevolg van het langer thuis wonen is echter dat de eigen woning vaak niet aansluit bij de zorgvraag. De woning is vaak te groot en onhandig door de aanwezigheid van trappen, te smalle deuren of een te kleine badkamer. Hierdoor wordt de zorgbehoevende voor een keuze gesteld; het huis aanpassen of verhuizen naar een huis dat hiervoor geschikt is gemaakt.
De laatste jaren is hier een derde smaak bijgekomen; wonen in een kleinschalig woningcomplex dat door ouderen is ontwikkeld. De woningen zijn dan geschikt gemaakt voor de toekomstige zorgvraag en hebben vaak een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Deze kleinschalige woningcomplexen verminderen bovendien eenzaamheid en bevorderen zelfredzaamheid. De overheid vindt deze punten van groot belang en is daarom bereid om met de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg de bouw van dit type woningen te steunen.