Een kolfje naar de hand van ENGIE Solutions, dat zo een eerste grootschalige BIM-realisatie op zijn conto schreef en intussen zelfs een gespecialiseerd BIM-expertisecentrum oprichtte. Wat de realisatie van het Mechelse ziekenhuis teweeg heeft gebracht en hoezeer BIM deze dagen verankerd is in de interne werking, vernemen we van specialisten ter zake Dirk Jacobs (Operations Manager Digital Twin Competence Center) en Tim Witvrouwen (BIM-coördinator): “AZ Sint-Maarten was een zeer interessant leerproject, waarop we vandaag nog steeds voortbouwen.”
“AZ Sint-Maarten was, net als voor alle andere betrokken partijen, ons eerste grote BIM-dossier”, vertelt Jacobs. “ENGIE Solutions is vanaf 2014 mee op de kar gesprongen. We hadden het geluk dat we konden samenwerken met een bouwheer die zeer goed wist wat hij wilde en wat hij kon verwachten van BIM, wat ons geweldig heeft geholpen. Toch vormden de schaal en technische keuzes forse uitdagingen.” Witvrouwen, die de realisatie van AZ Sint-Maarten vanop de eerste rij beleefde, kan ervan meespreken. “Los van de technologische obstakels was de grootste moeilijkheid aanvankelijk om een gestroomlijnde manier van werken en een collectieve BIM-bibliotheek op poten te zetten. De samenwerking tussen alle betrokken partijen (HVAC, elektriciteit, sanitair, …) is evenwel zeer vlot verlopen, vooral omdat we met z’n allen samen op de werf zaten en dus zeer kort op de bal konden spelen bij eventuele problemen. Zo hebben we voor de uitvoering al heel wat clashes tussen de verschillende loten kunnen wegwerken. Ook de BIM-designers van de aannemer waren gelukkig nooit ver uit de buurt.”
“Hoewel het voor iedereen een sprong in het diepe was en er veel mensen en middelen nodig waren om alles gebolwerkt te krijgen, was AZ Sint-Maarten een zeer interessant leerproject waarop we vandaag nog steeds voortbouwen bij de verdere ontwikkeling van onze BIM-expertise. Het spreekt voor zich dat we weleens met ons hoofd tegen de muur zijn gelopen en ‘en cours de route’ bepaalde zaken hebben moeten bijsturen – zelfs tot op het niveau van bestands- en componentenbeheer. Maar door al doende te leren, hebben we zeer waardevolle ervaring opgedaan”, zegt Witvrouwen. De BIM-expertise van ENGIE Solutions komt intussen nog beter tot zijn recht, met dank aan de interne reorganisatie en integratie van de businessunits HVAC, elektriciteit en onderhoud, benadrukt Jacobs: “De kennis van al onze specialisten vormt voor onze klanten meer dan de som der delen. We zijn nu aanwezig in de volledige keten en op verschillende niveaus, wat een cruciale extra troef is. We hebben een 360°-visie op het volledige installatiegebeuren.”
De gevangenis van Haren, het nieuwe kantoorgebouw van BNP Paribas in Brussel, AZ Delta in Roeselare, CHIREC in Oudergem, …: het lijstje BIM-referenties van ENGIE Solutions is inmiddels fors uitgebreid. Bovendien riep het een gespecialiseerd BIM-expertisecentrum in het leven. “BIM staat voor ons gelijk aan ‘informatie’, die ontstaat wanneer het gebouw ontworpen wordt en pas verdwijnt als het afgebroken wordt”, legt Jacobs uit. “We zijn op dit ogenblik zover dat we alle gegevens uit het BIM-model kunnen integreren in ons maintenance management-systeem (MMS). We rekken die informatie dus uit naar de volledige levenscyclus van het gebouw. Via het BIM-model geven we niet alleen aan dat een bepaalde component een pomp is en om welk type het gaat, maar we steken er ook de nodige engineering achter (in functie van simulaties) en bezorgen onze onderhoudsexperts concrete data waarmee ze de goede werking van de pomp kunnen verzekeren. Vooral in een zorgomgeving maakt dit een belangrijk verschil. In ziekenhuizen zijn de toleranties op het vlak van comfort, kwaliteit en beheersbaarheid stukken kleiner dan in andere gebouwen en is meten meer dan ooit weten. BIM laat ons in dat opzicht toe om complexe, omvangrijke installaties op een intelligente manier te realiseren en proactief en predictief te onderhouden, wat uiteraard ook samenhangt met kostenefficiëntie. Zorgorganisaties mogen dus op hun twee oren slapen: wij nemen het technische plaatje van A tot Z voor onze rekening!”