Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

Oogcentrum Noordholland: Compact paviljoen in het groen

Heerhugowaard heeft er een nieuw visitekaartje bij. Oogarts en ondernemer Rob Wouters heeft een nieuw oogcentrum gerealiseerd dat met zijn dienstverlening uniek is in Nederland en met zijn uitstraling de ambitieuze gebiedsontwikkeling een gezicht geeft. EGM architecten heeft zowel de architectuur als het interieur van het nieuwe centrum ontworpen.

Oogcentrum Noordholland is met zijn compactheid en visuele aantrekkelijkheid als een paviljoen in het groen neergezet.

26 oktober 2020 Leestijd 15 minuten

Deel dit artikel

Tekst | Oogcentrum & Rob Buchholz  Beeld | Oogcentrum, Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Een oogcentrum waar een vriendelijk welkom, professionaliteit en beleving centraal staan, dat was de wens van de opdrachtgever. Met de vele afgeronde vormen in zowel het exterieur als interieur, luxe materialen en een paradijselijke binnentuin is het centrum daarin ruimhartig geslaagd. Het regionale expertisecentrum voor oogheelkunde ontvangt jaarlijks zo’n 50.000 patiënten en bezoekers. Tot op heden werden zij in een generiek bedrijfspand even verderop in Heerhugowaard geholpen. Op de nieuwe locatie daarentegen ervaren zij veel ruimte en een gastvrijere sfeer. Met de heldere interne organisatie van functies hebben patiënten direct overzicht en komen zij eerder en beter tot rust tijdens een toch vaak spannend moment. “Het pand is een symbolisch verlengstuk; een visitekaartje van onze identiteit en professionaliteit”, aldus Wouters.

Wie goed kijkt, ziet dat achter de opvallende open gevel in wit stucwerk een gebouw met een heldere en duidelijke opbouw schuilgaat.

Toegesneden op de gebruiker

Oogcentrum Noordholland is met zijn compactheid en visuele aantrekkelijkheid als een paviljoen in het groen neergezet. De verticale gevelopeningen over de twee verdiepingen reageren met hun maatvoeringen op de achterliggende functie die meer of minder daglicht wenst. Tegelijkertijd zorgt deze geleidelijke variatie voor een dynamisch aanzicht aan alle zijden van het gebouw. Binnen wordt een stevig houvast geboden aan mensen met een visuele beperking. Hierbij is een prominente rol weggelegd voor materiaal dat verschilt in tactiliteit, akoestisch vermogen alsook in kleur. De entreehal klinkt anders dan de spreekkamers, balies voelen toegankelijk en warm aan en bij de overgangen in de vloer en naar de wand en het plafond is contrast ingezet ter verduidelijking van ruimtes en oriëntatie. Wie goed kijkt, ziet dat achter de opvallende open gevel in wit stucwerk een gebouw met een heldere en duidelijke opbouw schuilgaat. Zowel patiënten als bezoekers en medewerkers betreden het gebouw via dezelfde entree en komen terecht in de receptie. Vervolgens bestaat er de mogelijkheid om verder te gaan naar de spreek-, behandel- en onderzoeksruimtes op de eerste verdieping of de kantoren en het operatiecomplex op de daarboven gelegen verdieping. Een ander opvallend feit is de ruime en lichte patio. Deze vormt het groene hart van dit gebouw.

Oase van rust

Het oogcentrum is van entree tot operatiekamers helder en duidelijk in opbouw: gradaties lopen van levendigheid naar rust en van openbaar naar intiem. Patiënten, bezoekers en medewerkers betreden op dezelfde laagdrempelige wijze het centrum. Achter het groene talud bevindt zich op maaiveldniveau de parkeervoorziening onder het opgetilde paviljoen. Via de uitnodigende hoofdentree en de parkeergarage komt men in de entreehal met toegang tot de ontvangstruimte. Daar eist de groene patio, met volledig transparante glazen scheidingswand, alle aandacht op en opent zich de rondgang op intuïtieve wijze. In de patio heerst de natuur met krachtige kleuren van bloeiend groen. Die tuin is zowel op de eerste als tweede verdieping omarmd door zorgfuncties. Deze directe aansluiting maakt gangen overbodig en creëert een prettige verblijfsgebied. Het groene hart brengt het daglicht ruimhartig binnen en zorgt gelijktijdig voor een open en lichte sfeer met een natuurlijke oriëntatie door het gehele centrum. De spreek- en onderzoekskamers liggen voornamelijk op de eerste verdieping. De kantooromgeving en het operatiecomplex bevinden zich een verdieping hoger, waar meer rust en privacy heersen. De moderne faciliteiten en apparatuur dragen ook bij aan de rust en vriendelijkheid die in het gebouw heersen.

Krachtige impuls voor gebiedsontwikkeling

Oogcentrum Noordholland ligt in het gemeentelijke plangebied De Boulevard. Getypeerd als de dynamische ruggengraat van de stad kent dit gebied een ambitieus ontwikkelplan. Met de ondernemende houding van het oogcentrum en de aansprekende architectuur krijgt de stad zijn gewenste landmark, dat bedrijvigheid kan aantrekken en een voorbeeld is voor de gewenste aandacht aan vormgeving.

Oogcentrum Noordholland is een regionaal expertisecentrum dat de laatste jaren een sterke groei naar oogheelkundige zorg kende. Daardoor zijn samenwerkingsverbanden met onder andere UMC Utrecht en Amsterdam UMC ontstaan. Het laatste decennium is het centrum sterk gegroeid en kent nu een team van ruim 50 deskundigen. De nieuwbouw is gerealiseerd door Aannemersbedrijf Dick de Boer.  

Het Oogcentrum is van entree tot operatiekamers helder en duidelijk in opbouw.


Nieuwste technieken voor Oogcentrum Noordholland

Specialist in advies en ontwerp, technisch vakwerk, beheer en onderhoud Sasburg Techniek B.V. heeft de volgende installaties samen met Valstar Simonis ontworpen, in nauw onderling overleg met de opdrachtgever/eindgebruiker. “Vervolgens hebben wij met de grootst mogelijke zorg en gebruikmakend van de nieuwste technieken onze werkzaamheden uitgevoerd”, aldus het team van Sasburg Techniek B.V.. “Naast de algemene licht- en krachtinstallatie hebben wij onder meer de volgende installatie-onderdelen gerealiseerd: de inbraakpreventie, intercom en toegangscontrole, het IP-camerasysteem en de gecertificeerde brandmeldinstallatie, het glasvezeldatanetwerk, de noodstroominstallatie, de verpleegoproepinstallatie en het gebouwbeheersysteem. Wij zijn naast dat wij hebben mogen bijdragen aan zo een duurzame, luxe en professionele zorgomgeving, super trots op het uiteindelijke eindresultaat.”


Complete, hermetische afsluiting

Voor Oogcentrum Noordholland heeft Metaflex uit Aalten haar Medicare schuifdeuren geleverd. In de situatie van het oogcentrum is het van groot belang dat de veiligheid van patiënten wordt gewaarborgd. De Metaflex Medicare schuifdeuren bieden deze zekerheid onder andere dankzij een complete, hermetische afsluiting. Bij het openen en sluiten is de luchtverplaatsing nihil. Dit is enorm belangrijk bij het afsluiten van de OK in het oogcentrum. De Medicare schuifdeuren zijn verder rookdicht en zorgen ervoor dat ook onder grote onder- of overdruk de ruimte afgesloten blijft.


‘Het was een heerlijk, uitdagend project’

Aannemersbedrijf Dick de Boer werd bij dit project betrokken omdat zij de woning van Rob Wouters, eigenaar van Oogcentrum Noordholland, naar tevredenheid had verbouwd. “Bovendien werken wij al meer dan 35 jaar voor meerdere architecten”, vertelt De Boer. “Wij hebben de samenwerking met EGM architecten als zeer prettig ervaren.”

“Wij waren vrij in de combinatie van het bouwteam”, vertelt hij. “In dat geval werken wij graag met de partijen waarmee we al jarenlang samenwerken: Sasburg Techniek, Schermer Installatietechniek en Lenting Loodgieters. Bovendien hebben we veel ervaring met grote bouwteams.”

De Boer kreeg de opdracht om het ontwerp van EGM te volgen, maar ook om mee te denken en advies te geven. “Het was een heerlijk uitdagend project waarbij wij als hoofdaannemer betrokken waren. Een bijzonder aspect van dit gebouw zijn de ronde vormen. En ook de luchtwarmtepompen op het dak zijn een geweldige ontwikkeling. Deze twee pompen kunnen tegelijkertijd koelen en verwarmen. Aan de noordzijde is vaak warmte nodig en de zuidzijde verwacht koeling. Om hier optimaal invulling aan te geven, is een uiterst innovatieve oplossing bedacht door Valstar Simonis en uitgewerkt door bovengenoemde partijen. Juist met deze aanpak willen wij ons graag binnen de zorgsector onderscheiden.”


Oogcentrum Noordholland: een gezond gebouw en oase van rust

Een vriendelijk welkom, professionaliteit en persoonlijke beleving vormden de basis voor de ontwikkeling van het nieuwe oogcentrum. Valstar Simonis is verantwoordelijk voor de installatieconcepten en de duurzaamheidsadviezen. Hierbij zijn de nieuwste technieken doorgevoerd in de innovatieve technische installaties. Bovendien is een optimale integratie gevonden tussen installaties en gebouwontwerp.

Oogcentrum Noordholland is één van de duurzaamste gebouwen van Heerhugowaard en omgeving, vanwege de uitstekende isolatie en een optimale verhouding tussen glas- en geveloppervlak. Daarnaast heeft het gebouw geen aardgasaansluiting. Ook vindt geen opslag van warmtapwater plaats, maar is voorzien in lokaal geplaatste doorstroomtoestellen met een elektrisch element, hetgeen veel energie bespaart. Op het dak ligt in totaal ruim 750 m² aan PV-panelen en deze kunnen bij zonnig weer alle benodigde elektriciteit leveren. In de garage bevinden zich voldoende oplaadmogelijkheden voor de elektrische auto’s.

De verlichting in het ‘publieke’ deel van het gebouw is afgestemd op de specifieke functie en is om deze reden zowel doelmatig als huiselijk. Bovendien zijn voor de verlichting (met LED als lichtbron) slimme schakelingen toegepast.


Maximale flexibiliteit, hoge esthetische waarde

De adviseurs van Royal HaskoningDHV hebben uitgebreide ervaring in projecten in de gezondheidszorg. “Wij ontwerpen in zorgprojecten altijd vloersystemen die toekomstige functionele en technische aanpassingen mogelijk maken, tegen lage kosten”, vertelt Raadgevend Ingenieur Nils Roovers. “In het ontwerp van Oogcentrum Noordholland hebben wij de overgang van parkeergarage naar binnentuin mogelijk gemaakt zonder kostbare constructie-elementen toe te passen. Het ontwerp van de gevel is optimaal door het toepassen van staalkolommen met korte tussenafstanden. Het constructieve ontwerp van het oogcentrum faciliteert daarmee een gebouw met maximale flexibiliteit en hoge esthetische waarde. Een project waar de opdrachtgever en het team trots op mogen zijn!”


Gasloos en voorzien van de nieuwste technieken

“Een kernwaarde bij Oogcentrum Noordholland is dat men zorg krijgt volgens de laatste stand der techniek. Dat is een mooie overeenkomst met onze visie”, aldus Barend Schermer van Schermer Installatietechniek. “De klimaatinstallaties die wij geïnstalleerd hebben in dit gebouw zijn gasloos en voorzien van de nieuwste technieken. Zo is onder andere een lucht/water-warmtepomp toegepast met een speciaal ontworpen 4-pijpssysteem. De warmtepomp heeft volledig gescheiden watercircuits voor koud en warm water. Hierdoor kunnen de circuits gelijktijdig en geheel onafhankelijk van elkaar koud en warm water leveren. We zijn erg trots dat we onderdeel hebben uitgemaakt van het West-Friese bouwteam, onder leiding van aannemingsbedrijf Dick de Boer.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
  • Z&R

    Z&R

    Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

    Naar website
  • Profiel

    Profiel

    Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

    Naar website
  • I&L

    Instore & Livecomm

    Platform over beurzen, retail & online business

    Naar website
  • I&B

    Installatie & Bouw

    Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

    Naar website
  • GWW

    Grond / Weg / Waterbouw

    Platform over civiele techniek & infrastructuur

    Naar website
  • B&S

    Beton & Staalbouw

    Platform over beton en staal in de bouw

    Naar website
  • Gevelbouw

    Gevelbouw

    Platform over gevels, glas & daken

    Naar website
  • badz

    Bouwen aan de Zorg

    Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

    Naar website
  • mediagroeplogo

    Binnenwerk

    Platform voor de interieurbouwbranche

    Naar website
0%