De Ballon
01:40
09-04-2019

Oostende | De Ballon

Dynamisch gebouw voor kinderen en ouderen

Een ontmoetingscentrum voor ouderen en een kinderopvang onderbrengen in één gebouw: dat was de uitdaging die op tafel lag in Oostende. De architect ontwierp een gedeeld complex met een aantrekkelijke gevel op een groene, open plek. In complete harmonie met de omgeving.

Op het speelplein in de Mansveldstraat wilden de stad en A1 Planning Architecten het open, weidse gevoel zo veel mogelijk bewaren. Met drie verschillende programma’s voor het gebouw – kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en ontmoetingscentrum – was dat een fikse uitdaging. Jozef Hessel, zaakvoerder van A1 Planning Architecten: “Daarom stelden we voor om functies te delen. Het onthaal, de keuken, de berging, het sanitair, de technieken en de gesprekslokalen worden zowel door de (buitenschoolse) kinderopvang als door het ontmoetingscentrum gebruikt. Door functies slim van elkaar te scheiden, maar toch onder te brengen in één gebouw, versterkt de wisselwerking tussen de verschillende gebruikers.”

Rustig interieur
Hessel wilde de drie invullingen een eigen identiteit geven, maar wilde tegelijk ook een verbindende factor in het interieur integreren. Die vond hij in een vloer uit cementgebonden natuursteencomposiet. Enkel in de speelzones van het kinderdagverblijf en de buitenschoolse kinderopvang is een gietvloer in specifieke kleuren geplaatst, die de verschillende zones afbakent. Om een optimaal gevoel van rust te kunnen creëren, is er binnenin veel hout gebruikt. Zo zijn alle deuren en vaste kasten vervaardigd in multiplex Pine. “De eerlijkheid van het materiaal zorgt voor een warm effect. In de inkomhal kozen we één accentkleur voor de signalisatie. Voorts domineren lichte kleuren, die benadrukt worden door het vele daglicht.”

Om aan de strenge brandnormering te voldoen en het geheel toch voldoende toegankelijk te houden, werkte de architect een doordachte compartimentering uit. Zo werden beide voorwaarden – brandveiligheid en openheid – tegelijk gerealiseerd.

Herkenbaar, kleurrijk en warm
De Ballon verenigt niet alleen twee uiteenlopende doelgroepen, maar ook twee architecturale stijlen. Baksteen, hout en felle kleuren geven het gebouw zijn bijzondere look, zonder afbreuk te doen aan de omgeving. “De ingangen moesten op een natuurlijke manier geaccentueerd worden. Doordat de eerste verdieping is opgevat als een luifel boven op het gelijkvloers, word je als bezoeker naar beide ingangen geleid. Voor het kinderdagverblijf en de buitenschoolse kinderopvang wilden we een warme, maar aanwezige gevel ontwerpen zonder te vervallen in een ‘gewoon’ kleuraccent. Het concept van de kleurtjes in de gevel komt van het typische pianootje waar we zelf als kleuter mee gespeeld hebben en waar veel kleuters nog altijd mee spelen. Door hout toe te voegen tussen de kleuren ontstond er een warm, bindend geheel. De gevel ziet er bovendien vanuit iedere positie anders uit.”, licht Jozef Hessel toe.

De combinatie van kleur en houttoetsen blendt perfect in de zachte, glooiende omgeving. De rest van het gebouw – het gedeelte dat als ontmoetingscentrum fungeert – is opgetrokken in rode baksteen. Een subtiele aanvulling voor de levendige gevel. Het staande metselverband benadrukt de verdiepingen en de horizontaliteit van de gevel. De Ballon is een sterk iconisch gebouw dat dankzij zijn natuurlijke lijnen perfect in zijn omgeving past.  

Tekst: Stephanie Demasure
Beeld: Luc Roymans

Bouwen aan de Zorg partners

Bouwinfo

Bouwheer Himpe (Loppem)
Architect A1 Planning Architecten (Oostende)
Hoofdaannemer(s) Himpe (Loppem)

WoningcomplexDe Leijen Zuid