Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Oostende | De Drie Platanen

Oostende | De Drie Platanen

‘Een oude boom verplant men niet’, luidt een bekend spreekwoord. Maar soms kan het echt niet anders. Ook voor de mens is een verhuis naar het rusthuis een hele stap. Het is dan ook belangrijk dat zij terechtkomen in een nieuwe ‘thuis’, waar de band met de maatschappij behouden blijft. In het nieuwe woonzorgcentrum De Drie Platanen in Oostende heerst een kleinschalige en huiselijke sfeer voor bewoners én medewerkers. Grote glaspartijen zorgen voor voldoende lichtinval, maar vooral ook voor contact met de buitenwereld. Bouwheer en architecten besteedden ook aandacht aan het comfort, de energie-efficiëntie en de duurzaamheid.

Het aantal ouderen in onze maatschappij blijft toenemen en dat heeft zijn gevolgen voor het zorglandschap. “Net als in heel wat andere steden en gemeenten neemt de vergrijzing in de regio Oostende met rasse schreden toe. In het centrum, maar ook in Raversijde en Middelkerke wonen heel wat ouderen boven de 80 jaar”, zegt Axel Daenekindt, directeur van de VZW Sint Monica. “Onze organisatie groepeert een aantal ouderenvoorzieningen in Oostende, met name het woonzorgcentrum Sint-Monica en de assistentiewoningen Stijn en Ambrozijn. Om een oplossing te bieden voor de toenemende vraag naar aangepaste zorgvoorzieningen investeerden we nu in een nieuw woonzorgcentrum langs de Nieuwpoortsesteenweg: De Drie Platanen.” 

De Drie Platanen

De gevel combineert lichtgrijze bakstenen met grote raampartijen omgeven door groene tegels, een verwijzing naar de duinen en het helmgras.


Een thuis voor bewoners én personeel
Op 16 februari namen de eerste bewoners hun intrek in een nieuwe voorziening met vier bovengrondse bouwlagen en een kelder met bergingen, personeelskleedkamers en technische ruimtes. Deze nieuwbouw omvat tweeënnegentig wooneenheden, zes kamers voor kortverblijf en vijf assistentiewoningen met een aparte ingang, maar ook een moderne keuken, een cafetaria, een polyvalente ruimte, een personeelsruimte met eigen keukentje en zelfs een vleugel voor verhuur aan externe partners, zoals een kinesist. “Ons woonzorgcentrum moest helemaal op maat van de senioren gecreëerd zijn, maar tegelijk ook gericht zijn op het werkcomfort van het personeel”, legt Daenekindt uit. “Een huiselijke sfeer en een continu contact met de omgeving speelden daarbij een cruciale rol. Dirk Somers en Wim Boesten van het Antwerpse bureau Bovenbouw Architectuur kregen finaal de opdracht om ons project te realiseren.”

Contact met de omgeving
De architecten kozen voor een open, duidelijk en huiselijk concept, met grote raampartijen, een identieke indeling op de verdiepingen, de blauwe kleur van de dienstruimtes, de combinatie van hout en pleisterwerk op de wanden en hout en tegels als vloerbedekking. De gevel combineert lichtgrijze bakstenen met glaspartijen omgeven door groene gevelstenen, verwijzend naar de duinen en het helmgras. Bewoners en personeel behouden overal het contact met de omgeving.        

De Drie Platanen

De zogenaamde winkelstraat biedt o.a. plaats aan de kapper en kinesist.

Vanuit de kamers, centrale leefruimten en zithoeken zien ze vooraan de bezoekers op de inrit of binnentuin of hebben ze achteraan zicht op de parking en evenementenweide, een pad voor fietsers en wandelaars, een bosje en een kreek en een reeks volkstuintjes voor bewoners en externe gebruikers. “Omwille van de interactie met de omgeving wilden we het nieuwe woonzorgcentrum zo dicht mogelijk tegen de drukke steenweg inplanten. Daarom hebben we de drie oude platanen, het symbool van onze zorgvoorziening, van de straatkant naar de parking laten verplaatsen”. geeft de directeur aan. “In de toekomst moeten ook externe activiteiten in onze faciliteiten voor het belangrijke contact met de maatschappij blijven zorgen.”

De Drie Platanen

In de polyvalente ruimte met keuken organiseert het zorgcentrum bijvoorbeeld kooksessies voor de bewoners, maar kunnen ook andere evenementen georganiseerd worden.


Comfort centraal
Bouwheer en architecten besteedden ook veel aandacht aan een maximaal comfort voor bewoners, bezoekers en medewerkers. Vanuit een centrale ‘lobby’ heb je onmiddellijk toegang tot alle publieke accommodaties, zoals de ‘winkelstraat’, stille ruimte, cafetaria met afsluitbare hoek voor privébijeenkomsten en polyvalente zaal met eigen keuken, maar ook tot de administratieve lokalen, serviceflats en liften. Op elke verdieping maakt een specifieke kleur de gebruiker onmiddellijk duidelijk waar hij of zij zich bevindt. De bewoners brengen heel veel tijd door in de centrale leefruimten, die elk uitgerust zijn met een keukentje voor de afwas. Ze kunnen er eten en rusten, maar ook deelnemen aan activiteiten. Verspreid over elke verdieping zijn er ook heel wat andere rustplaatsen voorzien. Via overdekte buitenterrassen op de tweede en derde etage en een afgesloten dakterras op de eerste verdieping kunnen de bewoners genieten van de natuur en het klimaat.

De Drie Platanen

Het interieur combineert hout met pleisterwerk op de wanden en hout en tegels als vloerbedekking.

Elke bewoner heeft een comfortabele eenpersoonskamer, waar een raam met lage tablethoogte voor de nodige lichtinval zorgt. Zonwerende screens moeten zonlicht en warmte, wanneer gewenst, weren. “Een verschuifbare wand zorgt ervoor dat elke kamer op een eenvoudige manier praktisch ingericht kan worden volgens de behoefte van het moment. Door de wand te verschuiven, kan immers de toegang tot de geïntegreerde sanitaire cel afgesloten worden, zodat de bewoner bijvoorbeeld tijdens de verzorging van de nodige privacy kan genieten”, stelt Daenekindt. “Verder zijn de kamers onder meer uitgerust met een elektrisch verstelbaar hoog-laagbed, nachtkastje, ingebouwde kleerkast, tafel, stoel en een zetel naar keuze. Alle sanitaire cellen zijn voorzien van toilet en douche, alsook een wasbak, aangepast aan de noden van de bewoners.” 

De Drie Platanen

Elke bewoner heeft een comfortabele eenpersoonskamer met een elektrisch verstelbaar hoog-laagbed en een afsluitbare sanitaire cel.


Klaar voor de uitdaging van vandaag en morgen
Met dit nieuwe woonzorgcentrum is de VZW Sint Monica klaar voor de uitdagingen van vandaag en morgen, op het gebied van comfort en veiligheid, maar ook op het vlak van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Onder meer dankzij een BEO-veld, WKK, plafond- en vloerverwarming en regenwaterrecuperatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details