Wanneer u de deuren van Duinenzee buiten stapt, komt de zilte zeegeur u meteen tegemoet. Het nieuwe wzc en de assistentiewoningen genieten van een absolute toplocatie waar menig hoteluitbater jaloers op kan zijn: te midden van de duinen van De Panne en met zicht op zee. Om de bewoners ook daadwerkelijk dat vakantiegevoel te geven, moest de architectuur van binnen en buiten van hetzelfde niveau zijn: absolute top. Hoofdaannemer MBG zag daar nauwlettend op toe, altijd met respect voor de omringende natuurpracht.
Boven de duinen van het Westhoek natuurreservaat in De Panne rijst sinds kort een prachtige nieuwbouw uit. Duinenzee is een realisatie van dienstverlener Vulpia Vlaanderen, projectontwikkelaar Skyline Europe en PVL architecten. Residentie Duinenzee biedt plaats aan 103 assistentiewoningen, zestig woonzorgkamers en vier herstelverblijven. Sinds 10 februari zijn de deuren van het woonzorgcentrum officieel geopend; eind april volgt de oplevering van de assistentiewoningen. Directeur van Duinenzee Brent Debie begon zijn taak echter al in oktober. “En dat is bijzonder nuttig. Hoe beter de bouw en de exploitatie op elkaar zijn afgestemd, hoe beter de zorg en het comfort voor onze bewoners. Ik heb de voorbije maanden enorm kunnen profiteren van de aanwezigheid van hoofdaannemer MBG om alle details perfect te krijgen. Na de zorginspectie kon ik bijvoorbeeld de volgende dag al tonen hoe we bepaalde aandachtspunten opgelost hadden. Een ongelooflijke luxe. De snelheid van handelen van MBG is één van haar sterke troeven.”
Luxe is zeker ook een woord dat niet misstaat om de uitstraling van Duinenzee te beschrijven. De zanderige, glooiende duinomgeving zet zich voort in de architectuur en materiaalkeuze. De gevels zijn opgetrokken uit een ruwe, zandkleurige gevelsteen onderbroken door witte betonschijven. De inplanting is echter niet zonder slag of stoot verlopen. Nick Dildick, projectleider voor MBG legt uit: “De milieuvergunning schreef extra werken voor om verzilting van de bodem te vermijden bij het wegpompen van water. We hebben daarom eerst een waterremmende wand geplaatst, zodat er slechts een minimum aan water werd onttrokken aan de bodem. Het overtollige water werd via een bemalingssysteem weggeleid. We zijn erin geslaagd om dit project te realiseren zonder impact op de natuurlijke omgeving. Bij de aanleg van de tuin en het terras zal dat ook de rode draad zijn. Het uitzicht van het duinengebied zal gerespecteerd worden.”
Vandaag prijken er aan de kant waar het wzc gesitueerd is vijf bouwlagen bovengronds, de assistentiewoningen gaan tot tien. De structuren zijn verbonden via de ondergrondse verdiepingen (-1 en -2), het gelijkvloers en de eerste verdieping, waar zich de dagzaal bevindt. “Het unieke aan Duinenzee is de atypische verhouding tussen het aantal assistentiewoningen en de kamers in het wzc. Door de verbinding tussen beide structuren kunnen we te allen tijde de juiste zorg blijven aanbieden, ook wanneer de zorgnood verhoogt”, geeft Debie aan. Wat verder opvalt, is het oneffen, ruwe gevelvlak van Duinenzee dat contrasteert met het donkere, strakke aluminium van het buitenschrijnwerk. Grote glaspartijen zorgen voor lichtinval en openheid. “Een cruciaal element om de gebouwen ook langs binnen te laten baden in een sfeer van luxe. Dat maakt echt het verschil in het ruimtegevoel dat hier heerst. In de kamers, de dagzaal en zelfs in de keuken en opslagkamers. Met de combinatie van glaspartijen, zelfs op de ondergrondse verdieping, hebben onze bewoners overal zicht op zee of duin.”
Als hoofdaannemer waakt MBG daarom ook over een topafwerking. Dildick: “Voor ons is het een eerste samenwerking met Skyline, Vulpia en architect Pieter Popeye.
Toen we het lastenboek in handen kregen, was duidelijk dat zij hun huiswerk gedaan hadden. Structureel zit het gebouw niet zo complex in elkaar. De aandacht kon echt gaan naar optimalisatie van de doorlooptijd van de ruwbouwwerken door de toepassing van prefab beton en uiteraard naar de afwerking. Vulpia heeft zijn eigen typische klemtonen voor zorginstellingen: bredere gangen, kamers met een eerder vierkant volume en aardse kleuren. Alles om de bewoners een gevoel van ruimte, warmte en rust te geven. En daar horen ook kwalitatieve materialen bij. Voor ons betekende dat alles in één keer goed hebben en nog nauwer toezien op een strak georkestreerde planning. De keramische steen met marmerlook die in het barmeubel van het Grand Café verwerkt zal worden, lieten we bijvoorbeeld zo laat mogelijk leveren zodat hij geen schade kon oplopen van andere werken. Dat vraagt om een goede wisselwerking tussen aannemers onderling maar ook tussen architect, bouwheer en aannemer.”
Dat kon Debie ook bevestigen. “Ik heb in mijn carrière al meerdere opstarten meegemaakt. De manier waarop MBG meedenkt met haar klanten om tot constructieve oplossingen te komen en alternatieven aan te reiken, is uitzonderlijk. Dit gebouw zal ook futureproof blijken want het voldoet aan strenge luchtdichtheidsvoorschriften (E-50), de nieuwe brandwetgeving en alle moderne eisen van comfort. We willen dat onze bewoners hier een thuisgevoel hebben, met alle zorg en veiligheid. Het mooiste compliment dat ik al gekregen heb van bewoners is dat ze het gevoel hebben hier op vakantie te zijn. Een mooie knipoog naar het verleden van deze site, want hier stond vroeger een vakantiedomein van Dexia.”