Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Op volle kracht dankzij overname
(Beeld: Wim Kempenaers)

Op volle kracht dankzij overname

E. VAN WINGEN NV (EVW) is een Vlaamse fabrikant van moderne energie-oplossingen op maat en op de Nederlandse markt vooral bekend vanwege haar installaties bij onder meer Rijkswaterstaat, de HSL, infrastructuurprojecten, drinkwatermaatschappijen, de zorg en de hier gevestigde internationale organisaties. Het bedrijf heeft inmiddels ruim 60 jaar op de teller en groeide uit tot een topaanbieder in energie-oplossingen, hoofdzakelijk voor de Benelux, de thuismarkt van het bedrijf. Ze is ervaren in het ontwerpen, bouwen, installeren, onderhouden en reviseren van kwalitatieve noodstroomvoorzieningen en energiecentrales met sneldraaiende verbrandingsmotoren voor decentrale productie. EVW ontwerpt, bouwt en installeert ook Mini-WKK’s van 9 tot 280 kWe en WKK-modules van 280 tot 1.000 kWe per unit. Zij draaien op aardgas, biogas of hernieuwbare brandstoffen zoals waterstof. Recent kwam de onderneming in het vizier van het Belgische ANGLO BELGIAN CORPORATION NV (ABC), dat sinds 1912 is gevestigd in Gent, en kwam de ambitieuze overname van E. VAN WINGEN tot stand.

Eleonora en Jean-Pierre van Wingen samen met Tim Berckmoes van ABC.

ABC ontwikkelt en produceert betrouwbare en innovatieve middelsnellopende motoren voor de energie- en transportindustrie (generatorsets, voortstuwingsmotoren voor scheepvaarttoepassingen en dieselhydraulische of dieselelektrische motoren voor locomotieftoepassingen) met een vermogensbereik tussen de 600 en 10.400 kW. ABC introduceerde de voorbije jaren hybride oplossingen en is anno 2022 innovatieve koploper op het vlak van verbrandingsmotoren zonder CO2-uitstoot die draaien op waterstof. ABC motoren op methanol zijn vandaag de oplossing voor CO2-neutraal transport per spoor of voor de scheepvaart.

ABC en EVW zijn met andere woorden twee innovatieve ondernemingen die inzetten op de toekomst van de verbrandingsmotor, bijvoorbeeld door het toepassen van geavanceerde emissie-nabehandelingssystemen, door te werken met hernieuwbare brandstoffen zoals waterstof en methanol of door de totale energie-efficiëntie te verhogen via warmterecuperatie. Het zijn de vele synergieën tussen deze twee Belgische ondernemingen die hebben geleid tot de acquisitie van E. VAN WINGEN NV door ANGLO BELGIAN CORPORATION NV.

EVW en ABC zetten hoog in op energietransitie. (Beeld: www.bartlasuy.com)

Unieke kans

Bij deze overname zijn synergieën en complementariteit de kernwoorden. Beide Gentse ondernemingen bouwen aan de weg van de energietransitie, een thema dat de komende jaren niet uit de actualiteit weg te denken zal zijn en voor groei in de activiteiten zal zorgen. “We zien deze acquisitie als een unieke kans om EVW anno 2022, na twee generaties als familiebedrijf, naar een hoger niveau te tillen”, aldus Jean-Pierre Van Wingen, General
Manager van E. VAN WINGEN NV. “De mogelijkheden door de uitwisseling van kennis en knowhow en de complementariteit van de activiteiten betekenen een nieuwe troef. Er ligt een mooie toekomst voor onze medewerkers klaar. Deel uitmaken van een sterke internationale technologiegroep zal ons meer slagkracht opleveren in binnen- en buitenland. EVW 3.0 is geboren, de verdere groei en de continuïteit van de dienstverlening naar onze klanten is geborgd, maar ook de spannende ontwikkelingen die in de pipeline zitten en de bestaande samenwerking met partners/leveranciers krijgen een vervolg in het nieuwe elan.”

Vol vertrouwen

Zijn standpunt wordt versterkt door Tim Berckmoes, CEO van ABC, die sinds 30 september ook CEO van E. VAN WINGEN NV is: “Bedrijven die kennis hebben van verbrandingsmotoren, mooie referenties kunnen voorleggen in binnen- en buitenland, over een sterk en gemotiveerd team van mensen beschikken en daarbij ook nog eens innovatief bezig zijn met waterstof, zijn uniek in België. We zijn dan ook zeer verheugd met de acquisitie van E VAN WINGEN. De uitdagingen op vlak van energietransitie en energiebevoorradingszekerheid zijn groot, maar samen met EVW kijken we vol vertrouwen naar de toekomst. De continuïteit voor de werknemers en klanten van EVW is verzekerd.”

Nieuwe perspectieven

Dat EVW door deze ontwikkeling, bovenop de continuïteit in producten en service, ook in Nederland nog meer slagkracht en knowhow kan aanbieden, betekent voor huidige en toekomstige klanten en infrabedrijven zeker een onmiskenbare meerwaarde. Hiermee openen zich bijvoorbeeld ook nieuwe perspectieven om op korte termijn de vele, tot nog toe, ruwe plannen rond de toepassing van waterstof bij innovatieve gebruikers concreet en met kennis van zaken te implementeren. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details