Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

Open gebouw met grote glaspartijen straalt rust af op bewoner

BadZ-2015-1-Sint-Jozef-foto-13

9 maart 2015 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

WZC Sint-Jozef Deinze koppelt kleinschaligheid aan huiselijke sfeer

Woon- en zorgcentrum Sint-Jozef in Deinze straalt dankzij de open vervangingsnieuwbouw met zicht op de Leie meer rust uit dan voorheen. “Onze bouwaanpak met nadruk op kleinschaligheid en een huiselijke sfeer slaat aan bij zowel bewoners, familie als personeel”, vertelt directeur Johan Van Maldeghem.

Het gebouw telt 51 kamers, verdeeld over drie verdiepingen. De strakke architectuur met grote glaspartijen breekt duidelijk met de rigide bouw van een klassiek rusthuis.

Beveiligd terras
Ook binnen is het gezellig. “Kleinschaligheid staat voorop”, vervolgt Johan Van Maldeghem. “Op de begane grond wonen de mensen met beginnende dementie. De werking van de vaste personeelsploeg is volledig afgestemd op het leven van de bewoners. Ze kunnen buitenkomen op het beveiligde terras. Daar willen we de zintuigen van de bewoners prikkelen: er lopen konijnen rond, er staat een volière en een borrelelement zorgt voor een licht klaterend geluid.  In bloembakken willen we nog kruiden, bloemen en planten zetten in alle mogelijke geuren en kleuren.”

Op de eerste en tweede verdieping zijn er twee onafhankelijke afdelingen met respectievelijk acht en negen kamers. Er is een aparte zit-, leef- en eetruimte per vleugel. In tegenstelling tot de begane grond wordt er een losse werkverdeling toegepast.

Per bouwlaag bevinden zich centraal de lift, het ruime badkamercomplex en de verpleegpost, die voor beide groepen dienst doen. Op de hoek van de eerste verdieping is er een stille ruimte. Op de tweede verdieping is er een kleine ruimte waar fysiotherapie, ergotherapie, animatie en logopedie gebruik van kunnen maken.

Korte afstand tussen kamer en leefruimte
“Iedereen voelt zich thuis”, vervolgt preventieadviseur en kwaliteitscoördinator Frederic Devos. “Door de korte afstand tussen kamers en leefruimte, doen de bewoners alvast meer moeite om weer te stappen. Het valt op dat familieleden langer blijven in ons nieuwe gebouw. En ook het personeel vaart er wel bij. De organisatie is totaal anders, maar dit heeft het personeel snel opgepikt. Het werk verloopt een stuk vlotter dan voorheen. De vragen die men aanvankelijk had bij het badgesysteem, om alle deuren te openen en de kamermodules te gebruiken, zijn trouwens al lang verdwenen.”

De rolstoeltoegankelijke kamers, met een oppervlakte van 25m² en voorzien van zonwering, hebben veel weg van hotelkamers. “De inrichting moet niet alleen architectonisch verantwoord zijn, ze moet ook en vooral de bewoners aanspreken”, stelt Johan Van Maldeghem. “We streven naar een huiselijke sfeer. Op verzoek van de bewoners en de personeelsleden hebben we meubels uit het oude gedeelte overgebracht. Zo wordt verwezen naar de huiskamer van vroeger. De ziekenhuisbedden met fixatiemateriaal hebben plaats gemaakt voor hotelbedden. Naast esthetiek spelen ook veiligheid en comfort natuurlijk een belangrijke rol. Zo wordt op de kamer gebruikgemaakt van verlichting met afstandsbediening en werkt de verlichting in de badkamer met een bewegingsmelder.”

Kinderopvang en restaurant
Opvallend is ook dat alle bedden, zetels en stoelen van dezelfde stof zijn gemaakt. De gangen zijn strak gehouden; het is er ook wat donkerder. “Een bewuste keuze, omdat we niet willen dat de bewoners daar rondhangen. Als ze uit hun kamer komen, zijn ze welkom in de leefruimte. Van daaruit hebben ze contact met de prachtige natuur langs de Leie en het dagelijkse leven. Vanuit de stad is er ook vraag of er eventueel kinderopvang georganiseerd kan worden. Onze Raad van Bestuur heeft daar zeker oor naar en kijkt of een dergelijk initiatief haalbaar is. In een laatste fase willen we een grotere cafetaria/groter sociaal restaurant, een ontmoetingsplaats voor mensen van binnen en buiten. Ons tehuis mag geen afgesloten entiteit zijn.”

Onder- en bovengrondse gang
Het centrale gedeelte van de nieuwbouw is onderkelderd. “Daar bevinden zich de stookplaats, de bergingen en de wasplaats”, verduidelijkt Kurt Van Bastelaere, projectleider bij Vandenbussche nv. “Er is een ondergrondse verbinding met het bestaande gedeelte, waarlangs onder meer onderhoudsploegen en transportdiensten kunnen opereren zonder het dagelijkse leven in het centrum te verstoren.”

De muur van de bovengrondse verbinding doet dienst als kunstwerk. Op het behangpapier heeft de Deinse kunstenaar Stief Desmet taferelen en figuren uit de geschiedenis van Deinze aangebracht. Hij baseerde zich op fotomateriaal van bewoners en familie. Een roos, een lelie en een iris sieren de gang. Die bloemen, elk in hun specifieke kleur, zijn aangebracht om de leefruimtes aan te duiden.

Sint-Jozef heeft sinds september 2014 een capaciteit van 155 kamers. De 90 kamers in het complex, dat in 1993 volledig werd gerenoveerd en uitgebreid, blijven behouden. In de volgende fase zullen nog veertien kamers en vier assistentiewoningen gebouwd worden. Het is de bedoeling dat deze bouwwerkzaamheden in maart-april 2015 starten.

feiten & cijfers

Project    Vervangingsnieuwbouw 51 kamers
Opdrachtgever    VZW  RVT Sint-Jozef Deinze, Kortrijksesteenweg 61, 9800  Deinze
Zorgverlener    WZC Sint-Jozef Deinze, Kortrijksesteenweg 61, 9800  Deinze
Architect    Architecten Aiko cvba, Maldegem
Aannemer    Vandenbussche nv, Groendreef 21, 9880 Aalter
Aangepast sanitair    LDL, Deinze
Vast interieur    Meuleman, Kortrijk – Projekt & Design, Sint-Eloois-Winkel
Los meubilair    Haelvoet nv, Ingelmunster
Verlichting (elektriciteit)    Cofely Fabricom nv, Desteldonk
Vloer    Tarkett
Start nieuwbouw    oktober 2012
Oplevering    augustus 2014
Totale opp. gebouw    3.481 m² (vloeroppervlakte)
Capaciteit    voor 51 plaatsen zorginfrastructuur
Totale bouwkosten
Investering zorgcentrum    5.571.421,1 euro, inclusief btw
Totale investering    5.571.421.1 euro, inclusief btw
Aantal bedden    51
Aantal huiskamers    6

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Patty Ros

Projectmanager

Uitvoerige beleids- en projectredactie binnen de bouw en inrichting en alle andere denkbare aspecten komen iedere twee maanden aan de orde. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details