Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Open Waard biedt alles wat een wijk doet leven

Open Waard biedt alles wat een wijk doet leven

De kracht van de samenwerking is dé succesfactor van de nieuwe Open Waard in Oud-Beijerland. Samenwerking met de wijk, maar ook samenwerking tussen de twee opdrachtgevers HW Wonen en Alerimus. Directeur Ben Pluimer van HW Wonen: “We hebben allebei de intentie om het concept door te blijven ontwikkelen en innovatief te zijn.”

De realisatie van woonzorggebouw Open Waard is een project van de lange adem. Al in 2000 lagen de eerste plannen voor een nieuw gebouw, ter vervanging van het verouderde zorgcentrum en het naastgelegen wijkwinkelcentrum, op tafel. Door de veranderingen in het zorgstelsel transformeerde het project in de loop der jaren noodgedwongen van een traditioneel bejaardenhuis tot een gebouw waarin cliënten met een complexe zorgvraag ‘thuis’ wonen met zorg en services binnen handbereik; hét verpleeghuis 2.0. Trix van Os, directeur van zorgorganisatie Alerimus: “Hadden we aanvankelijk twijfels of de éénkamerappartementen wel vol zouden komen, nu is er juist minder vraag naar onze driekamerappartementen. Deze gaan we wellicht gebruiken voor tijdelijke opvang van bewoners uit de wijk, daar is een enorme behoefte aan. De begane grond is casco gehouden, de invulling daarvan gaan we samen met de wijk doen.”

Kracht van samenwerking
Met 63 zorgappartementen, 50 huurappartementen en diverse winkels en horeca is de Open Waard voor een woningcorporatie een risicovol object. Het vormt volgens Ben Pluimer echter geen uitzondering in de portefeuille van HW Wonen. “Er zijn maar weinig woningcorporaties die zoveel zorgvastgoed hebben als wij.” Hij meent dat niet zozeer het gebouw of woonconcept onderscheidend is, maar de manier waarop het tot stand is gekomen. “De kracht van de samenwerking is wat dit project bijzonder maakt. Dat klinkt als een open deur, maar is niet vanzelfsprekend. Vaak zijn partijen meer bezig met hun eigen opgave dan met het totaalconcept. Hier zijn we allebei bereid om, in een veranderende omgeving, door te ontwikkelen en innovatief te zijn.” 

Open Waard
Woonkamer van een zorgappartement.

Gefaseerde bouw
De bouw van de Open Waard, waarvan de 1e fase (gebouw A) is gerealiseerd door Bouwbedrijf Waal uit Vlaardingen en ontworpen door architect Roeleveld-Sikkes Architects uit Den Haag, vindt in twee fasen plaats. De eerste fase omvat de bouw van het zorggebouw. Dit gebouw van vier verdiepingen voor de cliënten van Alerimus is in april 2018 opgeleverd.  Eind mei hebben vijftig bewoners hun intrek genomen in de nieuwe appartementen. Er zijn 24 éénkamer-, 25 tweekamer- en 14 driekamerappartementen, elk met een ruime badkamer. Op elke verdieping bevinden zich één of meer gezamenlijke woonkamers. Twee daktuinen vormen een veilige buitenomgeving voor de bewoners. Voorjaar 2019 wordt naar verwachting gestart met de bouw van het woongebouw met 57 huurappartementen. Deze woningen zijn ook geschikt voor ouderen die later met een zorgvraag te maken krijgen. Dit gebouw telt evenals het zorggebouw vier verdiepingen en krijgt deels een hoogteaccent naar acht verdiepingen. Op de begane grond is plaats voor commerciële en maatschappelijke functies. 

Hart van de Wijk
De nieuwe Open Waard wordt het kloppende hart van de wijk Zoomwijck. Hier kunnen bewoners alles op het gebied van zorg en alles wat een wijk doet leven vinden. Er is een gezondheidscentrum met huisartsen, fysiotherapeuten en een apotheek, er komt een grand café en met een ALDI-supermarkt, bakker, pizzeria en een kapper is er een divers winkelaanbod. 

“Zorgcentra hebben de verantwoordelijkheid om maatschappelijke levendigheid te behouden in een wijk”, zegt Van Os. “Ons idee is dat er zoveel reuring is dat onze cliënten, ondanks dat ze naar een zorgappartement verhuizen, hun leven gewoon voort kunt zetten. Ze hoeven alleen maar naar beneden te lopen om naar de huisarts te gaan, boodschappen te halen of een film te kijken.”

Open Waard
Trix van Os, directeur van zorgorganisatie Alerimus (links) en directeur Ben Pluimer van HW Wonen.

Alleen faciliteren
Om die reuring vorm te geven, hanteert Alerimus het zogeheten ‘kerngericht werken’. Uitgangspunt van dit concept is om in kaart te brengen met wie een burger in zijn dagelijks leven te maken heeft en wie de ‘keyspelers’ in een wijk zijn. Denk aan kerken, zorgverleners, verenigingen en scholen. Die worden benaderd om een bijdrage te leveren aan de invulling van de activiteiten in het zorgcentrum. “Wij organiseren zelf niet, wij faciliteren”, legt Van Os uit. “Als de wijk niet meewerkt, gebeurt er niks. Deze aanpak werkt heel goed in de Hoeksche Waard. Dat heeft vooral te maken met de mentaliteit van de mensen, gemeenschapszin staat hier nog hoog in het vaandel.”

Het centrale ontmoetingsplein op de begane grond van het zorggebouw wordt de plek waar deze activiteiten gaan plaatsvinden. Nu is het nog leeg, maar straks vinden hier filmmiddagen plaats, kunnen de bewoners meedoen aan tai chi-lessen en komt de bridgeclub hier samen. Dan is het pas echt het kloppende hart van Zoomwijck.


‘Veel aandacht voor innovatie en ontwikkeling’
De Zuid-Hollandse Vink Installatie Groep is een totaalinstallateur opgericht in 1921 in Roelofarendsveen. “Wij zijn een familiebedrijf onder leiding van een directeur/eigenaar. Begonnen als plaatselijk georiënteerd bedrijf, omvat ons werkterrein inmiddels de gehele Randstad.”

“Wij zijn een technisch installatiebedrijf in de sector Metaal & Techniek en werkzaam in de disciplines klimaat, sanitair, elektrotechniek, beveiliging, service en onderhoud. Wij werken voor zowel zakelijke als particuliere opdrachtgevers in diverse sectoren, zoals hotels, scholen, zorginstellingen, kantoren en woningbouw. Ons verzorgingsgebied beslaat de gehele Randstad.” Als totaalinstallateur biedt Vink Installatie Groep complete en duurzame oplossingen van advies en ontwerp tot installatie en onderhoud van systemen. “In de huidige, snel veranderende markt, besteden wij veel aandacht aan innovatie en ontwikkeling. Met ruim 180 medewerkers staan wij dagelijks klaar voor het realiseren en beheren van duurzame installaties voor een comfortabele woon-,werk- en leefomgeving.”


‘Meedenken in het zorgproces’
Als middelgroot totaalinstallatiebedrijf bedient Van Rennes Elektro- en Installatietechniek opdrachtgevers in voornamelijk de Hoeksche Waard en de Randstad. Sinds 1956 is het bedrijf gevestigd in Klaaswaal, op een half uurtje rijden van Rotterdam. Ontzorging van de klant staat centraal: van advies, ontwerp en realisatie tot en met onderhoud en beheer van installaties kan alles bij Van Rennes worden ondergebracht.

Voor woonzorgcomplex Open Waard realiseert Van Rennes alle elektrotechnische, communicatie- en beveiligingsinstallaties. Dit omvat onder meer de brandmeldinstallaties, datanetwerken, elektrotechniek, intercominstallaties, LED-verlichting, ontruimingsinstallaties en PV-panelen.

Manager Projecten Jaco Bervoets: “Wij vinden het belangrijk mee te denken vanaf het begin, zodat het zorgproces zo goed als mogelijk kan aansluiten bij de installaties. Aandachtspunten voor de realisatie van Open Waard waren onder andere duurzaamheid, eenvoudig gebruik voor de bewoners en het zo optimaal mogelijk inrichten van de installaties qua toekomstig beheer en onderhoud.” 

Met een eigen service- en onderhoudsafdeling die 24/7 bereikbaar is, kan Van Rennes verschillende varianten qua beheer en onderhoud bieden.

Tekst | Margot Visser   Beeld | HW Wonen en Alerimus

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details