Q-bital
02:45
19-04-2018

Operatiekamers in Bonaire aangepast naar de nieuwste richtlijnen met ondersteuning van een mobiele Q-bital unit

Door de inzet van een mobiele operatiekamer van Q-bital kon het Caribische eiland Bonaire volwaardige medische zorg aan patiënten blijven leveren, terwijl de eigen voorzieningen onder handen werden genomen.

Bonaire heeft slechts één ziekenhuis, dat behalve acute en algemene zorg aan de 19.000 inwoners van het eiland ook klaar staat voor de 70.000 toeristen die het eiland elk jaar opnieuw aandoen. Het eiland beschikte maar over één operatiekamer (OK), en zoals alle OK’s moet ook deze operatiekamer regelmatig worden gemoderniseerd om aan de nieuwste richtlijnen te kunnen blijven voldoen.

“Wij beweren dat we overal een mobiele operatiekamer kunnen plaatsen”, aldus Ruth Wozencroft, marketingmanager bij Q-bital. “Wij bieden bijvoorbeeld al sinds jaren een betrouwbare back-up voor ziekenhuizen in België en Nederland, maar toen we deze aanvraag van onze Nederlandse collega’s kregen, hebben we toch even onze wenkbrauwen gefronst.” Echter na een speciaal uitgestippelde route en een tocht van achttien dagen over de Atlantische oceaan, arriveerde de unit bij het San Francisco ziekenhuis op Bonaire en is hij daar uiteindelijk ruim twee jaar gebleven.

1.800 operaties
De unit werd aanvankelijk voor 6 maanden ingehuurd, om daarmee de renovatieperiode van de enige operatiekamer in het ziekenhuis te overbruggen. Maar omdat het gebruik van de unit al meteen goed beviel, werd al snel besloten de unit langer in te zetten, om daarmee de gelegenheid te hebben om ook een tweede operatiekamer te bouwen. Dankzij de tijdelijke voorziening was het ziekenhuis is staat om zijn operatieprogramma volledig uit te voeren, ontstonden er geen wachtlijsten en hoefden er geen patiënten naar andere landen gestuurd te worden voor hun operaties. In totaal zijn er 1.800 patiënten in de mobiele unit geopereerd.

Het voorbereiden van de unit en het verschepen ervan naar het eiland waren een logistieke uitdaging op zich. De unit werd met een Amerikaans vrachtschip, langs een unieke verschepingsroute en na het inlassen van een extra stop op Bonaire afgeleverd. Het Q-bital team stond onder leiding van Rob van Liefland, die verder nauw samenwerkte met Tristan Botjes, intern projectleider bij Fundashon Mariadal, de stichting die het ziekenhuis op het eiland runt. “Het project voorbereiden op een afstand van bijna 8.000 kilometer, transporteren en vervolgens installeren van een zeer geavanceerde unit was op zich al een behoorlijke uitdaging”, aldus Rob van Liefland. “Maar vervolgens moest er nog klinische en technische ondersteuning geboden worden, moesten reserveonderdelen geleverd worden, moest worden zorggedragen voor technische expertise en moest training worden gegeven aan het plaatselijke klinische team. Als professionele organisatie die tijdelijke medische units op locatie levert, moet je er volkomen zeker van zijn dat je deze dienstverlening zonder problemen en zoals afgesproken uitgevoerd wordt.”

Extra ventilatie-kit
Omdat zowel de temperatuur als de vochtigheid op Bonaire anders zijn dan op het vasteland van Europa, is er voor de zekerheid een extra ventilatie-kit meegenomen om de inlaatlucht te pre-conditioneren. De unit beschikt over een laminair flow system, zodat bijvoorbeeld ook orthopedische procedures met minimaal risico op postoperatieve infecties uitgevoerd kunnen worden. Het was dus essentieel dat de luchtkwaliteit naar Nederlandse richtlijnen kon worden gevalideerd. De twee teams aan beide zijden van de oceaan hebben fantastisch samengewerkt, wat de sleutel was tot een succesvol project, aldus Rob van Liefland.

Volgens Tristan Botjes was het ziekenhuis zich ervan bewust dat elke vertraging gevolgen zou hebben voor de patiënten. “Als eilandziekenhuis werden we geconfronteerd met het risico dat we onze patiënten zouden moeten overvliegen naar ziekenhuizen in buurlanden. Q-bital is uitgeblonken in het afleveren en installeren van de operatiekamer binnen een erg krap tijdskader. Hierdoor zijn we in staat geweest onze chirurgische behandelingen zonder vertraging voort te zetten; het best mogelijke scenario voor zowel personeel als patiënt.”

Q-bital

Samenwerking
Tijdens de twee jaar is er een uitstekende en professionele samenwerking geweest tussen de medewerkers van Q-bital en de medewerkers op Bonaire. Er zijn zelfs vriendschappen ontstaan. Verder is er stipte en professionele ondersteuning geboden door de firma’s Modderkolk en Winkels. Eén gebeurtenis, meteen nadat de unit in februari 2015 bij het ziekenhuis was opgesteld, zette echter de toon voor het contract en liet tevens het belang zien van het snel kunnen inzetten van een mobiele operatiekamer. De unit was opgesteld en klaar voor gebruik, volledig gevalideerd en het klinisch team was er klaar voor om de volgende dag aan de eerste patiëntenlijst te beginnen. Maar om twee uur die nacht kreeg het ziekenhuispersoneel te horen dat een jonge vrouw in barensnood was en een noodkeizersnede nodig had. Het klinisch team kwam direct in actie, opende de unit eerder dan gepland en kort daarna weerklonk het huilen van baby Kee Olivia door de operatiekamer. “Niet slecht – twee bevallingen in één week!”, aldus Ruth Wozencroft.

Er zijn inmiddels ruim twee jaar verstreken. De patiënten op Bonaire hebben niet één procedure gemist, het San Francisco ziekenhuis heeft er een nieuw en indrukwekkend operatiekamercomplex bij, de unit is weer veilig terug in Nederland en Kee Olivia is gegroeid tot een gezonde, blije peuter van twee jaar.

Tekst en beeld: Q-bital

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom bouw in de zorg.

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Bouwen aan de Zorg partners

Forbo Flooringntgrate