Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Opereren in een  hermetisch gesloten ruimte

Opereren in een hermetisch gesloten ruimte

Voor de afbouw van de nieuwe operatiekamers en opdekruimten deed Activ Vastgoed een beroep op Ropa Systems. Enige tijd daarvoor had dit in High Care gespecialiseerde bedrijf uit Someren al renovatiewerkzaamheden verricht aan twee OK’s voor Bergman Clinics Rijswijk en vier OK’s voor Equipe Rotterdam gebouwd. Beide samenwerkingen waren voor Activ positieve ervaringen, die aanleiding waren om ook het OK-centrum in Rijswijk te gunnen.

Tekst | Tjerk van Duinen Beeld | Activ Vastgoed

Mede-eigenaar Ron Krommenhoek van Ropa Systems: “Uitgaande van het betonnen casco hebben wij in feite de gehele bouwkundige schil voor twee OK’s en twee opdekruimten gemaakt. Deze schil bestaat uit luchtdichte basiswanden, voorzetwanden met onze eigen Ropa cleanroompanelen, verstevigingen voor de hermetische schuifdeuren, de Metaflex schuifdeuren zelf en een vloerafwerking met oplopende plinten. Schone lucht wordt normaliter ingeblazen via een plenum boven de operatietafel en afgezogen in de hoeken. Bij Bergman Clinics Rijswijk vindt de afzuiging plaats door middel van plintafzuiging over de volle breedte van de OK. Dat zorgt voor meer gelijkmatige luchtstromingen met minder wervelingen en een groter schoon gebied rondom de patiënt op de operatietafel, zodat er nog minder kans is op besmettingsgevaar.”

Zwevende voorzetwanden

Om deze plintafzuiging voor elkaar te krijgen, heeft Ropa speciale voorzetwanden ontworpen die als het ware boven de plint zweven. Krommenhoek: “Daarachter zitten luchtkanalen die de lucht afvoeren. De ruimte tussen de basiswand en voorzetwand is meestal voldoende om luchtkanalen en ook andere elementen als een doorgeefluik, een monitor of een bedieningsscherm zo vlak mogelijk in weg te werken. Voor een optimale luchtcirculatie hebben we alles in het werk gesteld om het zo vlak mogelijk in de wanden te verwerken. De schuifdeuren zorgen samen met de wanden en plafonds voor een hermetisch gesloten ruimte, zodat zelfs bij stroomuitval in een veilige en geconditioneerde ruimte gewerkt kan worden.”

Ropa Systems was in een vroege fase als gesprekspartner betrokken bij dit project. “Opdrachtgever Activ vindt het belangrijk dat de partij die bouwkundig verantwoordelijk is voor de OK’s daarvoor ook een optimale prestatie neerlegt op het gebied van maatvoering, materiaalgebruik en constructieve oplossingen. Wat dat betreft is het een zeer kritische opdrachtgever, met kennis van zaken, maar wij kunnen dat goed aan. Wij hebben ook prima samengewerkt met De Groot Installatiegroep om gezamenlijk tot een eindresultaat te komen waar een ieder trots op kan zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details