Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Nieuws

Optimaal bouwmanagement in de zorgsector

Impressie_hybride
Impressie van de nieuwe hybride OK in OK-complex Treant. (Beeld: IAA Architecten)

Tekst | Tamara Brouwers

Beeld | B.uu.Q B.V.

19 november 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Voordat in de zorg ge- of verbouwd kan worden, doorloopt men een traject dat vaak jaren duurt. B.uu.Q bouwmanagement & consultancy uit Zwolle zorgt al 10 jaar voor een optimaal management van projecten in de zorg.

Edwin Boerkamp: “Een ziekenhuis wil bijvoorbeeld een afdeling (ver-)bouwen of denkt aan nieuwbouw. Wij kunnen het projectmanagement dan geheel of gedeeltelijk uit handen nemen.” B.uu.Q onderzoekt de haalbaarheid van het plan en adviseert over de mogelijkheden. “Wij definiëren de verschillende fases, van het ontwerpen tot het uitvoeren van het project. Hiervoor benaderen wij ook de juiste partijen om aan het project bij te dragen, zoals de architecten en adviseurs en uiteraard ook de aannemers, installateurs en leveranciers. We worden vaak gezien als de spin in het web, de regisseurs die zorgen dat alles soepel verloopt.”

Elk project begint met het achterhalen van de speerpunten vanuit een vraagstuk. Boerkamp: “Wij praten met iedereen; van de Raad van Bestuur tot de medisch gebruikers en facilitaire afdelingen, om te definiëren wat de opdrachtgever wil.” B.uu.Q verbindt de partijen en houdt het overzicht. “Wij zorgen ervoor dat iedereen aanhaakt en aangehaakt blíjft.”

Impressie van de nieuwe hybride OK in OK-complex Treant. (Beeld: IAA Architecten)

Definiëren, ontwerpen en uitvoeren 

De drie partners van B.uu.Q – Walter Binnendijk, Patrick Kamphuis en Edwin Boerkamp – hebben naast organisatietalent een bouwtechnische achtergrond. “Daardoor begrijpen wij de taal van de verschillende betrokken partijen en kunnen wij de verbinding leggen tussen de medisch specialisten, opdrachtgever en uitvoerende partijen. Ook kunnen wij de risico’s binnen een project goed inschatten, faalkosten managen en meerkosten reduceren.”

Voor GGNet werkt het bedrijf aan een High Intensive Care gebouw voor 104 patiënten. Na het opstellen van een businesscase en Programma van Eisen gingen architecten aan de slag en werd uiteindelijk een definitief ontwerp gemaakt. Boerkamp: “Door onze ervaring met zorgprojecten hebben we geleerd ook déze taal te spreken en wat belangrijk en minder belangrijk is. Bij dit project stelden we ons verschillende vragen. Welke nieuwe technieken zijn er? Wordt het nieuwbouw of bestaande bouw? We gieten een vraag in een project en visualiseren dit. Daarna zijn we bezig met sturen en eventueel bijsturen, om die stip op de horizon te bereiken.”

Het B.uu.Q team.

Voor Treant Zorggroep organiseert B.uu.Q de vernieuwbouw van het bestaande OK-complex op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen tot een nieuw operatiecomplex bestaande uit vijf operatiekamers, met een hybride OK en robot OK. “Eén van de uitdagingen is dat van de bestaande OK’s er telkens vier in dienst moeten blijven waardoor in etappes wordt verbouwd. Daarnaast zijn we hiervoor intensief bezig met vraagstukken rond de techniek, want technieken en ICT zijn hier erg belangrijk.”

Het ene project leidt vaak tot het andere. Zo werkte het bedrijf voor de Sint Maartenskliniek eerst mee aan de nieuwbouw, maar is zij nu aangetrokken voor de verbouwing van de bestaande gebouwen en het mede uitrollen van het strategisch vastgoedplan. Voor Careander voert het bedrijf ook al 10 jaar werkzaamheden uit.
Binnendijk: “We geven advies in de initiatiefase om te komen tot een businesscase”. Hierna wordt besloten om een project al dan niet door te laten gaan. Bij een ‘go’ begeleiden wij het bouwproces van ontwerpfase tot en met oplevering.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details