Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
‘Optimale regelbaarheid dankzij ventilatie-units in Het Wooldhuis te Heino’
De buitenmuurroosters van de ClimaRad units vallen nauwelijks op

‘Optimale regelbaarheid dankzij ventilatie-units in Het Wooldhuis te Heino’

In Heino is een nieuw woonzorgcentrum met in totaal 90 appartementen en negen gezamenlijke huiskamers gerealiseerd, die het voormalige verzorgingshuis vervangt. In elk van de appartementen en de gezamenlijke woonkamers is een ClimaRad Ventura V1C geplaatst in combinatie met een ClimaRad B-Fan in de badkamer. Deze units communiceren draadloos met elkaar, voor een optimaal binnenklimaat. De ClimaRad Ventura V1C is een ventilatie-unit die beschikt over een ingebouwde warmtewisselaar, meerdere sensoren en convectoren die zorgen voor koeling en verwarming.

ClimaRad Ventura V1C units in de gemeenschappelijke ruimtes.

Adviesbureau Bongers/Jansen heeft het installatietechnische ontwerp en de begeleiding uitgevoerd. “De beperkte installatietechnische ruimte in het plafond en de totale hoogte van het gebouw waren belangrijke redenen om voor de decentrale ventilatie-units van ClimaRad te kiezen. Hierdoor konden de centrale luchtkanalen beperkt worden”, aldus André Holleman, adviseur bij Bongers/Jansen. Een bijkomend voordeel was dat de bewoners zelf invloed konden hebben op de gewenste temperatuur en ventilatie. “Tijdens het gehele bouwproces was ClimaRad altijd bereikbaar bij vragen en/of onduidelijkheden, waardoor de samenwerking erg goed verliep.”

“Uit gebouwsimulaties bleek dat er gelijktijdig gekoeld en verwarmd moest worden in het pand, waardoor de toepassing van een 6-wegklepsysteem ideaal is. Door de toepassing van dit systeem kan er in de ene ruimte gekoeld worden, terwijl er in de andere ruimte verwarmd wordt met de ClimaRad Ventura V1C units. Hierdoor is de regelbaarheid per ruimte optimaal”, volgens Holleman. Daarnaast zijn er Modbus-modules ingebouwd in de ClimaRad Ventura units, zodat deze aangesloten konden worden op het gebouwbeheersysteem. Door deze toevoeging kan de installateur gemakkelijk op afstand eventuele storingen uitlezen.

De laatste bouwfase is inmiddels opgeleverd en alles draait momenteel naar volle tevredenheid. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details