Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Optimalisatie installaties  Ikazia is continu proces

Optimalisatie installaties Ikazia is continu proces

Het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, geopend op 1 oktober 1968, is volgens een onderzoek van opinieblad Elsevier het beste ziekenhuis van Rotterdam. De afgelopen jaren heeft het ziekenhuis diverse verbouwingen en vernieuwingen ondergaan. Zo werd eind 2011 de vernieuwde hoofdingang geopend. In maart 2013 opende het nieuwe Moeder en Kind Centrum.

Om alle installaties in het ziekenhuis optimaal te laten werken, is Bokhorst Installatietechniek BV al meer dan dertig jaar vaste partner van het ziekenhuis. “Eén van onze monteurs is vijf dagen in de week in het ziekenhuis aanwezig. Hij vormt de ogen en oren van de Technische Dienst”, vertelt Martin Wagemans, projectleider bij Bokhorst Installatietechniek. “Van het optimaliseren van de installaties tot legionellabeheersing of het plaatsen van een toilet, in samenwerking met het Ikazia Ziekenhuis worden alle klussen uitgevoerd.”

Air-Sep
In oktober vorig jaar kreeg Bokhorst Installatietechniek de vraag van het ziekenhuis om eens naar het binnenklimaat te kijken. “De koelinstallatie en cv-installatie waren al veertig jaar oud. De expansievaten van de koelinstallatie waren kapot gegaan. En de cv-installatie was nog altijd een open installatie. Aan het water moesten chemicaliën worden toegevoegd om de leidingdelen en alle appendages te kunnen behouden. Het Ikazia Ziekenhuis wilde graag van ons weten wat hiermee te doen.” Wagemans gaf hen twee opties: “Eén mogelijkheid was om de expansievaten van de koelinstallatie en de open vaten van de cv-installatie te vervangen. Een tweede optie was om de installaties te koppelen. Door de toepassing van AIR-SEP zou het toevoegen van chemicaliën overbodig worden.” De toepassing van AIR-SEP kwam hierbij als beste uit de bus, vertelt hij. “Door de toepassing van AIR-SEP wordt veel energie bespaard. In de eerste twee jaar wordt een besparing van acht procent gerealiseerd. Daarna zal de besparing oplopen tot twaalf procent op jaarbasis.” Doordat de installatie nu een gesloten installatie betreft en er geen zuurstof meer in contact komt met het water, vindt geen oxidatie meer in de leidingen plaats. Hierdoor wordt het verouderingsproces in de leidingen en appendages gestopt. Kleppen gaan niet meer vastzitten, motoren hoeven niet meer vervangen te worden en pompen draaien niet meer kapot. Qua exploitatiekosten wordt dus ook een enorme slag gemaakt.”

Energiekosten Ikazia Ziekenhuis enorm gedaald
Op de bovenste verdiepingen van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam zaten tot een half jaar geleden patiënten regelmatig in de kou. Doordat het ziekenhuis over een open verwarmingsinstallatie beschikte, ging er constant water verloren. De bovenste gedeeltes van het ziekenhuis liepen hierdoor constant leeg. Door de stooklijn omhoog te schuiven, probeerde men de verdiepingen op temperatuur te houden. Hierdoor liepen de energiekosten de spuigaten uit.

Wanneer de temperatuur met één graad wordt verhoogd, is zestien procent meer energie nodig, weet de heer M.G. van Gorsel, directeur van KOREX Benelux. De energierekening van het Ikazia Ziekenhuis rees hierdoor de pan uit. Het was hoog tijd voor actie. Via installateur Bokhorst Installatietechniek werd het hoofd Technische Dienst gewezen op de AIR-SEP. Eind vorig jaar heeft KOREX Benelux een AIR-SEP drukbehoudstation/ontgasser in het ziekenhuis geïnstalleerd, waaraan zowel de verwarming als koeling zijn gekoppeld. “Hiermee hebben we de open verwarmingsinstallatie gesloten gemaakt. De installatie draait nu ruim een half jaar. Het ziekenhuis neemt sinds die tijd niet alleen een structurele energiebesparing waar, ook het ijzergehalte van het water is enorm gedaald doordat er geen lucht meer bij het installatiewater kan komen. Hierdoor vindt er minder corrosie en slibvorming plaats.”

Kleine voetprint
De AIR-SEP bestaat uit een ‘alles-in-één-concept’ en heeft een hele kleine voetprint, waarbij alle benodigde zaken, die voor waterbehandeling en ontgassing noodzakelijk zijn, zijn meegenomen. “De gebruiker wordt volledig ontzorgd. De AIR-SEP verzorgt de expansie, het drukbehoud, de ontgassing, het automatisch bijvullen en de automatische ontluchting.” De onderhoudskosten zijn laag, want de AIR-SEP zorgt ervoor dat de installatie niet steeds weer leegloopt, waardoor eventuele oxidatieprocessen geen kans krijgen. “De AIR-SEP zorgt dat de installatie constant gevuld blijft; eventuele luchtbellen worden automatisch opgenomen in het water en afgevoerd. Het Ikazia Ziekenhuis heeft hierdoor veel minder omkijken naar de installatie.”

“Met een AIR-SEP kunnen gebruikers acht tot twaalf procent besparen op de energiekosten van hun verwarmings-/koelinstallatie,” aldus Van Gorsel. Slecht werkende installaties kunnen worden geoptimaliseerd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details