Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
P1 groeit methet ziekenhuis mee
Grote overspanningen en een lichte, veilige omgeving.

P1 groeit methet ziekenhuis mee

Uitbreiding parkeergarage UZ Brussel

Aan de noordoostzijde van het terrein van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Brussel heeft Continental Car Parks parkeergarage P1 uitgebreid. De parkeervoorziening aan de Dikke Beuklaan kreeg er twee verdiepingen bij en een fietsenstalling van 900 m2. Het is de tweede uitbreiding in zeven jaar van deze door APCOA Belgium geëxploiteerde voorziening. Omdat oorspronkelijk (de eerste garage dateert uit 2005) is ingezet op het modulaire bouwsysteem van Continental Car Parks, kon hier betrekkelijk eenvoudig op worden doorgeborduurd. “Ons parkeersysteem is toekomstbestendig en aan te passen op geplande en onverwachte ontwikkelingen.”

Anno 2022 is de parkeercapaciteit opgevoerd naar ruim 1.000 plaatsen, om de groei van het ziekenhuis bij te benen, met 900 plekken voor fietsen in een verdiept gedeelte (links).

Het UZ Brussel groeit voortdurend en telt momenteel 721 ziekenhuisbedden, jaarlijks meer dan 30.000 opnames, bijna evenveel dagopnames en zo’n 360.000 poliklinische afspraken. Dat genereert een grote verkeersstroom en vereist een meegroeiende parkeercapaciteit. Om rekening te houden met die groei zijn in 2005 langs de Dikke Beuklaan 450 parkeerplaatsen op maaiveld gerealiseerd en een parkeergarage met 200 plekken. Er is toen bewust gekozen voor het modulaire Hoeschdeksysteem van Continental Car Parks. Commercieel Directeur Jeroen Drenth: “Voor een dynamische organisatie als UZ Brussel is flexibiliteit zeer belangrijk. De oorspronkelijke parkeergarage hebben we in 2008 dan ook uitbreidingsgeschikt gemaakt voor 1.250 plaatsen. In 2015 vervielen door de aanleg van een tramlijn parkeerstroken langs de straat. Dat hebben we toen in korte tijd opgevangen met een uitbreiding in de hoogte, goed voor 200 extra plaatsen.”

Het Hoeschdeck bouwsysteem gebruikt een thermisch verzinkte staalconstructie en staalplaatbetonvloeren.

Hoeschdek

Anno 2022 is de parkeercapaciteit opgevoerd naar ruim 1.000 plaatsen om de groei van het ziekenhuis bij te benen. Tevens is op een slimme manier en in een dieper deel van het terrein een geïntegreerde fietsenstalling aan P1 toegevoegd. Door het plaatsen van een grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak is P1 energiepositief gemaakt. Voor de bouw heeft Continental Car Parks haar Hoeschdeck bouwsysteem gebruikt, dat is opgebouwd uit een thermisch verzinkte staalconstructie en staalplaatbetonvloeren met grote overspanningen. “Kolomvrij inparkeren is het uitgangspunt”, aldus Drenth. “Bij al onze systemen kunnen de stramienen projectspecifiek worden aangepast. In dit specifieke geval waren wat lastige hoeken en de verdiept liggende fietsen­stalling reden om het wat flexibelere Hoeschdeksysteem in te zetten. De opdrachtgever was ook erg gecharmeerd van de plafonds, die standaard in de kleur wit zijn. Dat brengt licht in de garage, geeft een vriendelijke uitstraling en draagt bij aan het gevoel van veiligheid.”

Een ander argument voor modulair bouwen is snelheid. Drenth: “Als ergens een parkeerprobleem is, mogen wij aan de slag, maar dan wil men het graag ook snel opgelost zien. Dan kan met onze systemen. Sneller bouwen betekent ook minder overlast, dat zijn belangrijke aspecten in de buurt van een ziekenhuis. Inclusief nieuwe fundering is de laatste uitbreiding in zes maanden opgeleverd.”

Jeroen Drenth: “Parkeren rondom ziekenhuizen moet zo comfortabel mogelijk zijn.” (Beeld: Marcel Krijger)

Kleurrijk

De uitgebreide parkeergarage kreeg ook een groene make-over. Drenth: “De eerste fase had een tijdelijke gevel, nu is het hele gebouw voorzien van dezelfde gevel met groenbakken en een irrigatiesysteem. Dat geeft een hele andere uitstraling, want iedereen vindt groen mooi. De keuze van de beplanting is zodanig, dat het ook in de winter groen is. Anders ziet het er nogal treurig uit. De parkeergarage is van binnen ook kleurrijk te noemen. Voor verschillende doelgroepen zijn parkeervakken in verschillende kleuren en op specifieke plaatsen te vinden. Zo liggen de roze vakken voor zwangere vrouwen dichtbij de uitgang en zijn er speciale vakken voor families, mindervaliden en elektrische voertuigen. Over alle plekken en uiteraard ook over de hele routing en de aansluiting op de lokale infrastructuur is heel goed nagedacht. Situaties als bij een IKEA op Paasmaandag kan een ziekenhuis zich niet veroorloven.”

Over Continental Car Parks

Continental Car Parks is al ruim 20 jaar specialist in de ontwikkeling en realisatie van parkeervoorzieningen en sinds kort ook mobiliteitshubs. Het bedrijf signaleert een groeiende behoefte in parkeeroplossingen rondom ziekenhuizen en biedt daarvoor een aantal concepten. Drenth: “Parkeren rondom ziekenhuizen moet zo comfortabel mogelijk zijn. Onze concepten voor gebruiksvriendelijk parkeren en onze financiële menukaart met opties en alternatieven zorgen voor een passende parkeeroplossing voor elk parkeervraagstuk.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details