Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland
Paleis van  West-Friesland
Gezamenlijkheid is belangrijk. Van links naar rechts: Conny van den Brink, Olga Woestenburg, Joke Robert en Maurice Kuin. (Beeld: Marcel Rob)

Paleis van West-Friesland

Tijden veranderen. Het oude Gezinspaviljoen in Bovenkarspel voldeed niet meer aan de eisen van nu. Daarom verrees er een hagelnieuw woonzorgcomplex op dezelfde locatie, onder dezelfde naam en mét dezelfde koninklijke uitstraling als voorheen.

De royale uitstraling van het Gezinspaviljoen met de brede opzet werd in ere hersteld.

Zeg je Gezinspaviljoen, dan zeg je gezamenlijkheid. Het voormalige verzorgingshuis in Bovenkarspel is van oudsher een plek waar een lach en een traan kunnen worden gedeeld en bovenal: waar iedereen welkom is. In een nieuw te bouwen paviljoen móest er dan ook een grote gemeenschappelijke ruimte komen in de vorm van een serre, zo laat Olga Woestenburg weten. Ze is locatiemanager van het Gezinspaviljoen bij Omring en houdt zich vanuit deze functie onder meer bezig met de bouw van de nieuwe woonzorglocatie. Omring biedt zorg en ondersteuning aan kwetsbare ouderen in de regio Noord-Holland Noord, Kop van Noord-Holland en Texel en doet dat samen met 4.500 medewerkers en 2.200 vrijwilligers.

De realisatie is inmiddels een feit en de bewoners zijn ook weer terugverhuisd. “Natuurlijk is het wennen, maar iedereen vindt het prachtig geworden. Hopelijk kunnen we binnenkort de totstandkoming van het nieuwe pand vieren. Sámen, zoals altijd.”

Comfortabel meubilair past bij de aanwezige kleurtinten.

Oud vs nieuw

Een zelfde soort gezamenlijkheid zien we in het voortraject, vóór de bouw begon. Voor de eerste paal de grond in ging werden er weloverwogen keuzes gemaakt waarbij iedereen binnen Omring betrokken was, van bestuur tot ICT-afdeling en cliëntenraad. Zo kun je leren van eerdere ervaringen en bouwen aan iets écht goeds, meent Woestenburg. Daarom zijn niet alleen zij en Maurice Kuin van aannemingsbedrijf Wit Wognum (de verantwoordelijke voor de bouw) aangeschoven om iets over het nieuwe Gezinspaviljoen te vertellen, maar ook Joke Robert van de cliëntenraad en informatiemanager zorg ICT Conny van den Brink. De eisen voor een nieuw pand waren divers. Meer ruimte en modernere voorzieningen stonden bovenaan het lijstje. “Het oude pand was knus, maar moest meer toekomstbestendig gemaakt worden voor cliënten met een complexere zorgvraag.” In plaats van een verzorgingshuis is het Gezinspaviljoen nu een woonzorgcomplex inclusief behandeling. 

Gespikkeld wonen

In de huidige situatie is onder meer sprake van meer ruimte in de woningen; dit zijn nu 48 tweekamerappartementen met elk separaat een badkamer inclusief toilet. Andere ruimten zijn eveneens ruimer van opzet. Het pand telt in totaal vijf gemeenschappelijke huiskamers en keukens, nabij de woningen. Elke etage heeft een eigen thema zoals ‘royal’, ‘natuur’ of ‘kunst’. Dit wordt in de gemeenschappelijke woonkamers versterkt door comfortabel meubilair dat past bij de aanwezige kleurtinten. 

In het Gezinspaviljoen is zoveel mogelijk sprake van ‘gespikkeld wonen’, wat betekent dat mensen met verschillende zorgbehoeften naast en door elkaar leven. “Er is per bewoner goed bekeken naar wat de beste plek voor hem of haar is. Ook is zoveel mogelijk rekening gehouden met waar diegene zich het prettigst en het meest thuis voelt”, vertelt Robert. Verder heeft het Gezinspaviljoen een groot terras boven de vijver aan de voorkant en een beschutte tuin aan de achterzijde.

De bouw 

Dat de keuze viel op nieuwbouw heeft onder meer te maken met het kostenaspect en de betere resultaten die in deze situatie behaald konden worden ten aanzien van bijvoorbeeld brandveiligheid en duurzaamheid. Met aannemingsbedrijf Wit Wognum heeft Omring al langer een goede band door eerdere samenwerkingen. De sloop van het oude pand besloeg zo’n twee maanden, schat hoofd werkvoorbereiding Kuin. Daarna was het tijd om te heien. “Doordat we stuitten op een oude kelder en omdat de bijbehorende palen niet konden worden verwijderd, was voorboren noodzakelijk en hebben we ons funderingsplan gewijzigd. Daarna verliep de bouw voorspoedig”, vertelt hij. “Ons doel was en is altijd: het bouwen van het mooiste pand voor de klant.”

In de praktijk betekende dit onder meer dat de royale uitstraling (het oude Gezinspaviljoen werd het Paleis Soestdijk van Bovenkarspel genoemd) met de brede opzet in ere werd hersteld en terugkwam. “Verder is het gebouw traditioneel gebouwd. Dat wil zeggen: met kalkzandstenen binnenmuren, verdiepingsvloeren in het werk afgestort met alle installaties in de vloeren en gemetselde gevels”, vervolgt Kuin.

Duurzaam en gasloos

Schermer installatietechniek dankt opdrachtgever Wit Wognum en de overige bouwteampartners voor de fijne samenwerking en wenst de toekomstige bewoners en medewerkers van Omring een fijne woon- en werkomgeving toe!

Schermer installatietechniek is verantwoordelijk voor de realisatie van de duurzame klimaatinstallaties. Het gehele gebouw is gasloos. De warmteopwekking wordt gerealiseerd door middel van een luchtwarmtepompsysteem, waarbij hydromodules de energie omzetten naar een waterzijdig systeem. Voor de verwarmingsinstallaties in het gebouw wordt gebruik gemaakt van een laagtemperatuur verwarmingssysteem bestaande uit vloerverwarming/vloerkoeling. De luchtverversing in de woningen wordt verzorgd met behulp van een hybride ventilatiesysteem bestaande uit ClimaRad WTW-units en afzuigboxventilatoren. 

Tevens wordt voor het gebouw een complete regelinstallatie geleverd en gemonteerd inclusief gebouwbeheersysteem (GBS). Daarmee kan Schermer installatietechniek de installatie goed blijven monitoren en wordt de installatie zo energiezuinig mogelijk ingeregeld. 


“Omdat verduurzaming een belangrijk thema is, zijn er luchtwarmtepompen geplaatst en 108 zonnepanelen gelegd. Het Gezinspaviljoen is gasloos. Ook hebben we rekening gehouden met de techniek voor de nieuwe domoticatoepassingen.”

Klaar voor de toekomst

Het Gezinspaviljoen beschikt over een geavanceerd domoticasysteem. Dat vergroot de vrijheid en veiligheid, laat Van den Brink weten. “Met dit systeem zijn we beter toegerust op de complexere zorgvraag. Je kunt hierbij denken aan actieve en passieve alarmering. Dankzij domotica zien medewerkers direct waar een bewoner zich bevindt als hij of zij een alarmering maakt. Ook kunnen medewerkers via beeldsensoren na een alarm in een ruimte kijken en zodoende sneller reageren op de zorgbehoefte. Daarnaast is het met het nieuwe systeem mogelijk om zones in te stellen. Rond het bed, bijvoorbeeld. Sensoren kunnen het registreren als iemand erbuiten komt en mogelijk hulp nodig heeft. Het systeem geeft een signaal aan de medewerkers. Dit scheelt hen kilometers aan het lopen van rondes.” 

Met dit soort voorzieningen wordt er ook ingespeeld op de stijgende vergrijzing en toenemende personeelstekorten, merkt Woestenburg op, en het maakt Omring klaar voor de toekomst. Hetzelfde geldt voor de appartementen.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details